Buna ziua.
Lucrez in invatamant, titulara de 10 ani, avand dubla specializare, invatator/educator. Acum 10 ani am obtinut un post de invatator in Timisoara prin concurs, cu nota mare. Dupa 5 ani de lucru, timp in care am obtinut definitivatul ca invatator, am fost transferata prin restrangere de activitate la o alta scoala (in acelasi an am si nascut)... dupa 2 ani am fost data din nou in restrangere de activitate si m-am lasat convinsa sa trec la catedra de educatoare (avand dubla specializare). Am fost asigurata ca voi putea reveni in viitor la catedra de invatator.
Dupa 2 ani de lucru ca educatoare am avut intentia sa-mi depun dosarul in sesiunea de pretransferari, pentru un post de invatatoare, si mi s-a spus ca nu am dreptul sa trec prin transfer de pe o treapta inferioara de invatamant pe una superioara, asa prevede legea. Pe treapta inferioara a fost posibil, insa invers nu, chiar daca am 5 ani experienta la ciclul primar si definitivat ca invatatoare.
Mi se pare aberant ceea ce mi se intampla si o consider discriminare, avand in vedere ca timp de 7 ani am fost invatatoare (din care 5 ani la catedra si 2 ani in concediu pt ingrijire copil), am definitivatul ca invatatoare, iar ca educatoare am experienta de doar 3 ani. Mentionez ca o invatatoare cu 1 an experienta si fara definitivat, prin aceasta lege speciala, imi e considerata "superioara" si are dreptul sa participe la concursul de dosare pt a se muta pe alt post vacant de invatatoare. In timp ce eu nu am dreptul sa ma transfer nici macar la sat, trebuie sa particip din nou la concursul de titularizare in rand cu absolventii. Este o nerecunoastere a experientei mele de invatator.
Nu cunosc exact legea de care mi s-a pomenit, insa as dori sa stiu daca e posibil sa o contest si sa lupt sa-mi cer drepturile. Sunt in cautarea unui avocat bun.
Multumesc pentru raspuns, in cele din urma problema s-a rezolvat. Directoarea unitatii mi-a oferit sprijin, iar cei de la inspectorat si-au dat seama cu ce fel de persoana au de-a face. Parintele a urmat sfatul de a-si muta copilul in alta institutie, unde ii sunt indeplinite cerintele, iar eu imi desfasor linistita activitatea in continuare.
La multi ani!
Sunt educatoare la o gradinita de stat.
De curand am fost agresata verbal de parintele unui copil cu dificultati de adaptare la mediul gradinitei. Acesta s-a plans ca nu e multumit de "felul meu de a fi", deoarece nu stiu sa-i distrez copilul ca sa nu mai planga. A mentionat ca are pretentia sa i se acorde copilului dumnealui atentie speciala (deoarece are pile la inspectorat si a avut tatal director de scoala). I-am cerut sa se comporte civilizat si i-am pus in vedere de fata cu directoarea ca obligatia mea este sa acord aceeasi atentie tuturor copiilor din grupa, indiferent cine sunt parintii acestuia. Am fost amenintata ca se vor lua masuri impotriva mea pe "alte cai". Singurul martor al acelor agresivitati verbale a fost directoarea institutiei (care insa se teme de el si nu sunt convinsa ca ma va ajuta).
In urmatoarele zile am aflat ca am fost reclamata la inspectorat ca i-am aplicat anumite pedepse copilului, fiind specificata o zi in care eu nu eram in unitate. Vrand sa iau masuri legale impotriva parintelui care m-a reclamat pe nedrept, mi s-a spus ca reclamatia nu a fost oficiala, a fost doar o plangere "la pile" pentru a ma intimida. Am mai aflat ca la inspectorat mi s-au facut caracterizari ciudate si ca "pilele" au dat telefon atat la directiune cat si la o colega pentru a intreba ce fel de persoana sunt eu.
Acest parinte, hotarat sa se razbune pentru ca nu i-am respectat cerintele, cauta cu tot dinadinsul sa-mi afecteze imaginea personala. Sunt afectata de atitudinea lui ostila vis-a-vis de mine, atitudine pe care o are in fiecare zi cand isi aduce copilul la gradinita. Ceilalti parinti mi-au atras atentia ca se observa cat de mult ma afecteaza atitudinea acelui parinte si mi-au spus ca sunt alaturi de mine (de asemenea mi-au povestit ca persoana respectiva a facut scandal si in locul in care sunt schimbati copiii).
Ma tem ca in viitor voi fi nevoita sa-mi schimb locul de munca, deoarece aceasta problema se rasfrange asupra sanatatii mele si asupra vietii mele private.
As dori sa stiu daca pot lua vreo masura legala pentru a ma apara de parintele recalcitrant. Pot sa cer macar sa nu mai am intrevederi cu el decat in prezenta unor martori?