..ma adresez aici dumneavoastra, rugandu-va sa ma lamuriti intr-o spetza, despre care cred ca s-a mai discutat..
"in anul 2005 sotul meu a aplicat la un credit pentru nevoi personale,pe care l-a suplimentat in anul faimos 2008,ajungand ca valoare in jur de 55000ron pe o perioada de 10 ani. A platit lunar rata aferenta creditului,pana in anul 2010,cand din diverse motive(ajustari salariale,etc)nu si-a mai onorat aceasta datorie. A incercat verbal o posibila reesalonare,dar creditul a fost dat scadent,catre o firma de recuperare.Nu s-a ajuns la nicio intelegere la momentul respective, sotul meu depunand sporadic sume mici in contul creditului.Banca si-a retras activitatea din RO, si cf notificarii(somatiei) primite, restantele sunt administrate de alta institutie financiara care nu are sediul in tara dar care are reprentznt amandatat acici in RO. Aceasta a transmis prin posta o somatie urgenta de plata integrala a creditului,care a ajuns ca valoare peste 70000 ron.
Tot aceasta societate mandatata, amiabil i-a sugerat sa depuna, o suma de cca.3000ron,apoi, ulterior sa se discute un angajament de plata,nou,avand ca perioada de rambursare a creditului,2-3 ani, maxim.Toate aceste info, despre o posibilitate amiabila i-au fost transmise verbal.(daca ar depune prin reducere la absurd aceasta suma, nu stie daca noul angajamentde plata il poate suporta)
Neexistand posibilitatea de a suporta,financiar probabil noile conditii,se va ajunge la executarea silita.
-Daca el este angajat, avand si alte retineri din salariu, (descoperire cont, c.a.r.)ce ar insemna poprirea? Se calculeaza la venitul net?
El nu detine bunuri imobile personale,si paradoxal,nu locuim la aceeiasi adresa,chiar daca inca, suntem casatoriti.
-Avand acest statut "casatorita",chiar daca nu am participat ca si codebitor la aceste credite, executarea se poate indrepta si impotriva mea?
-Detin un imobil dobandit inaintea casatoriei, printr-un crt.de vanzare cu clauza de intretinere,poate acesta sa fie tinta executarii silite?Sau alte bunuri din domiciliul meu?
-Care ar fi estimativ costurile cheltuielilor,de judecata si de executare care s-ar adauga datoriei initiale?
M-a gandesc sa-i sugerez sa consulte un mediator, considerati ca va exista rata de succes?..costurile ar fi mai mici in raport cu toata nebunia litigiului desfasurat in instanta? El doreste sa-si achite aceste datorii, dar, sa le poata suporta cf.legii sau al unui acord scris.
Afland de toata nebunia asta, ar fi o solutie sa divortez?
Ce solutii considerati ca ar exista in aceasta situatie?
Pai cica nu era obligatoriu cf legii 19/2000 spun unii, dar este clar ca nu se stie cand , de cand si cum se aplica aceasta lege, cu toate reglementarile ulterioare. Iti dai seama... cate astfel de entitati pers juridice care au avut activitatea si si-au incetat-o, acum sunt notificate ca erau obligate si de datoria lor sa se declare contribuabili. Imi caut slujba de`un an... iti dai seama cat m-a fericit acum, aceasta notitza. Dar, se pare ca sunt acoperiti de lege dupa cum spunea, dl. Popu. Insa nu stiu daca este legal ca eu(persoana fizica) sa ma duc sa intocmesc declaratii in numele unei entitati juridice( PFA), care nu mai exista!! Este legal??? Zi buna!!
Va multumesc..pentru promptitudine. Deci suntem obligati sa fim asigurati, acum, chiar daca nu ne-a notificat nimeni, atat amar de timp !!! Cred ca vor fi multi care vor ajunge in litigiu datorita acestei "scapari" a institutiei.Sunt un somer fericit!!! O zi buna tuturor!
Buna ziua, am rasfoit putin aici cateva din mesajele dvs. pentru a ma informa vis-a vis de aceeiasi situatie/ legea pensiilor in cazul PFA., dar cred ca sunt depasita de situatie!!!.... Mai exact in anul 2007 am infiintat un pfa care a functionat pana in 2009 cand a fost radiat, precizez ca excluzand anul 2009, 2007respectiv 2008 au fost anii in care am inregistrat venit substantial. Tot in anul 2008/octombrie am fost angajata cu CIM, iar prin angajare am contribuit la sistemul de pensii conf. crt de munca.In urma cu cateva zile am primit o notificare de la casa de pensii prin care ma obliga sa devin asigurat cf.legii si probabil sa platesc contributii. Ma puteti ajuta va rog cu cateva informatii in legatura cu aceasta situatie?.. Mai preciz care este cota de contributie(cu se calculeaza) si daca sunt obligata sa platesc in situatia in care Pfa-ul este radiat, iar eu in momentul de fata nu am niciun venit!!.. chiar nu inteleg de ce n-am fost notificata de existenta acestei contributii de la infintarea PFA-ului(2007)-pana la radierea lui, respectiv (2009) si sunt notificata acum in 2011 ??...Sincer daca stiam de existenta acestei obligatii, chiar o executam ...Va multumesc anticipat pentru ajutor!!!