..ma adresez aici dumneavoastra, rugandu-va sa ma lamuriti intr-o spetza, despre care cred ca s-a mai discutat..
"in anul 2005 sotul meu a aplicat la un credit pentru nevoi personale,pe care l-a suplimentat in anul faimos 2008,ajungand ca valoare in jur de 55000ron pe o perioada de 10 ani. A platit lunar rata aferenta creditului,pana in anul 2010,cand din diverse motive(ajustari salariale,etc)nu si-a mai onorat aceasta datorie. A incercat verbal o posibila reesalonare,dar creditul a fost dat scadent,catre o firma de recuperare.Nu s-a ajuns la nicio intelegere la momentul respective, sotul meu depunand sporadic sume mici in contul creditului.Banca si-a retras activitatea din RO, si cf notificarii(somatiei) primite, restantele sunt administrate de alta institutie financiara care nu are sediul in tara dar care are reprentznt amandatat acici in RO. Aceasta a transmis prin posta o somatie urgenta de plata integrala a creditului,care a ajuns ca valoare peste 70000 ron.
Tot aceasta societate mandatata, amiabil i-a sugerat sa depuna, o suma de cca.3000ron,apoi, ulterior sa se discute un angajament de plata,nou,avand ca perioada de rambursare a creditului,2-3 ani, maxim.Toate aceste info, despre o posibilitate amiabila i-au fost transmise verbal.(daca ar depune prin reducere la absurd aceasta suma, nu stie daca noul angajamentde plata il poate suporta)
Neexistand posibilitatea de a suporta,financiar probabil noile conditii,se va ajunge la executarea silita.
-Daca el este angajat, avand si alte retineri din salariu, (descoperire cont, c.a.r.)ce ar insemna poprirea? Se calculeaza la venitul net?
El nu detine bunuri imobile personale,si paradoxal,nu locuim la aceeiasi adresa,chiar daca inca, suntem casatoriti.
-Avand acest statut "casatorita",chiar daca nu am participat ca si codebitor la aceste credite, executarea se poate indrepta si impotriva mea?
-Detin un imobil dobandit inaintea casatoriei, printr-un crt.de vanzare cu clauza de intretinere,poate acesta sa fie tinta executarii silite?Sau alte bunuri din domiciliul meu?
-Care ar fi estimativ costurile cheltuielilor,de judecata si de executare care s-ar adauga datoriei initiale?
M-a gandesc sa-i sugerez sa consulte un mediator, considerati ca va exista rata de succes?..costurile ar fi mai mici in raport cu toata nebunia litigiului desfasurat in instanta? El doreste sa-si achite aceste datorii, dar, sa le poata suporta cf.legii sau al unui acord scris.
Afland de toata nebunia asta, ar fi o solutie sa divortez?
Ce solutii considerati ca ar exista in aceasta situatie?
I se va pune poprire pe 1/3 din salariul net lunar.
Daca destinatia creditului a fost pentru a se acoperi nevoile obisnuite ale casniciei si daca creditorul poate proba asta, poate sa va execute si pe dvs. Dar e greu sa se intampla asa ceva.
Un mediator nu are ce sa rezolve. Firma de recuperare nu va renunta la nimic , daca debitorul are venituri. o sa ii puna poprire.
Puteti incerca sa apelati, dar va garantez ca vor refuza sa incheie un acord de mediere.
va pun sa platiti o suma, ca sa intrerupeti prescritpia. Nu platiti nimic si daca trec 3 ani de la momentul cand s-a cesionat creditul firmei de recuperare, se perima dreptul lor de a va executa silit sotul.
Prin executare silita nu i se poate retine decat pana la jumatate din salariu, asa ca torti creditorii isi vor imparti acea jumatate. La suma ce o datoreaza, nu cred ca poate spera ca o termina de achitat in viata asta, nu stiu cat de interesat ar trebui sa fie de esalonari etc, etc. La suma de 70 mii se vor calcula in continuare penalitati asa ca ce se va adauga cu cheltuieli de executare.. ce mai conteaza vreo 10 mii ?
Pe ce s-au cheltuit banii, pt ce a luat imprumutul sotul dvs ?
Firma va poate actiona in judecata sa ceara ca si dvs sa fiti obligata la plata pt ca e datorie comuna, obtinuta in timpul casatoriei.. de aia conteaza pe ce ati cheltuit banii.
Nu va ajuta sa divortati, adica nu e cazul sa divortati din acest motiv.
Daca este angajat, i se va retine 1/3 din venitul net, in baza popririi. Retinerile pe care le are deja nu se vor lua in considerare daca nu sunt in urma unor popriri. Daca nu are bunuri pe numele lui, probabil executarea se va reduce la poprirea salariului. Bunurile sau veniturile dvs. nu sunt absolut deloc in pericol, daca nu aveti nicio calitate in contractul sotului. Doar daca aveti bunuri comune, atunci creditorul poate cere partajarea lor si executarea COTEI sotului, deci si in acest caz partea dvs. este in afara executarii.
Ca si cheltuieli de executare silita...onorariul executorului poate fi de maxim 5500-5600 lei, pt aceasta suma (70000 lei), la care se adauga cheltuielile de procedura (in functie de modalitatea de executare).
Succesul medierii nu-l putem preconiza, depinde de mediator.
Daca acesta este singura problema care v-a facut sa va ganditi la divort, atunci va spun ca nu este un motiv, bunurile dvs. personale nu sunt in pericol. Mai mult decat atat, daca nici nu aveti acelasi domiciliu, atunci nici bunurile mobile de la domiciliul dvs. nu pot fi executare. Se vor executa, cel mult, bunurile de la domiciliul sotului, dar daca imobilul unde locuieste nu se afla in proprietatea sa, nici atunci nu cred ca executorul risca sa le scoata la vanzare.
Solutia este sa ajunga la o intelegere cu firma respectiva, scrisa bineinteles si sa respecte eventualul angajament.
Poprire
ralucasibi
Buna ziua,in anul 2007 eu si sotul(la data respectiva)am facut 2 credite nevoi personale la 2 banci diferite,sotul fiind beneficiar iar eu coplatitor.Timp de 3 ... (vezi toată discuția)
Executare silita
GRYA
Buna ziua,
In situatia in care : daca pe langa executarea silita, prin care la munca mi se retine 33,33% din salariu mai am o rata care reprezinta 44% din ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu
serby30
sunt creditor intr-un dosar de executare silita avand ca obiect recuperarea unei sume de bani.
debitorul, salariat, sustine ca are rate la banca in ... (vezi toată discuția)