sunt creditor intr-un dosar de executare silita avand ca obiect recuperarea unei sume de bani.
debitorul, salariat, sustine ca are rate la banca in cuantum de 50% din veniturile salariale permanente si ca nu i se mai poate retine nimic din salariu. Doar sustine, nu a depus nici o dovada in acest sens.
intrebarea mea este: poate face executorul judecatoresc poprirea pe salariu in cuantum de 1/3 din veniturile salariale?
Salariatul trebuie sa faca dovada debitelor pe care le are de achitat lunar. Totalitatea retinerilor asupra salariului nu poate depasi 50 % din acesta.
dar daca aceste rate la banca nu sunt retinute din salariu si debitorul le achita direct la banca, mai pot fi considerate retineri salariale? are poprirea intaietate?
Poprirea are intaietate, insa fortat de imprejurari debitorul va face sigur dovada ca are si alte datorii la banci, astfel incat sa nu i se retina pe stat 1/3 din salariu numai pentru acest titlu executoriu.
Cred ca si Dvs. realizati in calitate de creditor ca nu are cum sa plteasca 33%+50% dintr-un salariu.:(
Legea se refera la retineri ( la urmariri) , nu la obligatiile financiare ( fie ele si rate la banca) ale debitorului. Daca nu sunt popriri.. e treaba debitorului ce datorii are de platit lunar.. asa putea sa vina cu factura de lumina si de intretinere si sa zica ca nu poate plati.
Dupa parerea mea, daca acele rate nu-i sunt retinute, ci le plateste din mana, executorul ii poate pune linistit poprire de 1/3 si daca debitorului nu-i convine, n-are decat sa faca contestatie..
Daca in urma popririi, debitorul nu-si mai poate achita ratele la banca si se va ajunge la poprire din partea bancilor, atunci da, toti se vor inghesui pe jumatate din salariu.
Daca executorul nu doreste sa-l execute, puteti face contestie la executare (399cpc)
Art. 409 cpc
Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Subscriu la cele spuse de gi, este vorba de urmariri silite si nu orice obligatii ale debitorului. Implicit avem nevoie de incuviintarea instantei de executare si de o adresa de poprire emisa de un executor judecatoresc.
Asadar, nu are nicio relevanta ce rate la banca are debitorul, daca este un credit in derulare si nici cati membrii de familie are in intretinere, daca nu lateste pensie de intretinere pentru acestia.
Romanii se indoatoreaza mai mult decat pot sustine din salariu, asta nu inseamna ca nu mai pot fi executati silit asupra veniturilor de catre alti creditori.
Alte discuții în legătură
Rate banca!
marianbrunetel
As dori sa imi spuneti daca bancile pot sa imi puna poprire pe tot salariul sau sa imi blocheze contul de salariu, mentoinez ca am rata la 3 banci [EDITAT ... (vezi toată discuția)