Buna Ziua,
As dori sa ma ajute cineva care cunoaste speta.
In situatia in care anagajatul unei unitati nu este de acord sa i se retina pe statul de plata, creditul nerambursat in termen si banca notifica unitatea angajatoare sa i se retina drepturile salariale cesionate in favoarea acesteia, angajatorul este obligat la efectuarea retinerii? La Notificarea cesiunii de creanta sunt anexate: copie contract credit,copie adv. salariu emisa de angajator, declaratie cu privire la cesiunea drepturtilor salariale semnata de angajat in alb (fara a fi trecuta denumirea angajatorului )
Va multumesc.
Nu are niciun efect aceasta cesiune .. orice retinere din salariu se face in baza unei hotarari judecatoresti irevocabile ... de asemenea, potrivit art.38 C.mun., salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.
Cesiunea drepturilor salariale nu este supusa legii 99/1999. Retinerile din salariu se fac in cazurile si conditiile expres prevazute de lege. Astel, cf art 454 alin 1 CPC, retinerea se face in baza adresei de infiintare poprire emisa de un organ de executare si a copiei certificate de pe titlul executoriu. De asemenea, retinerea din salariu se face in baza unei hot jud definitive si irevocabile. In cazul obligatiei la plata pensiei de intretinere, retinerea se va face in baza ordonantei si sentintei. Infintarea popririi se dispune de catre instanta de fond, din oficiu, imediat ce hot este executorie (de la data pronuntarii). Se vireaza direct creditorului doar sumele datorate cu titlu de obl de intretinere. Pentru celelalte categ sumele se consemneaza la dispozitia organului de executare (bancar sau judecatoresc), care le elibereaza creditorului dupa trecerea termenului de 15 zile de la data consemnarii sumelor de catre TP, timp in care debitorul poate face contestatie la executare.
Așa este cum au spus și colegii de mai sus, chiar eu am fost în situația asta. O fostă angajată nu și-a plătit ratele, banca a acționat împotriva ei, a obținut Titlu executoriu dar neavând ce să execute m-au sunat pe mine - angajator. Degeaba le-am spus că nu mai lucrează la mine, m-au tot amenințat că dacă nu vărs banii în contul respectiv mă dau în judecată. Și m-au acționat în instanță pentru a-mi pune poprire pe conturile firmei până la concurența sumei... I-am lăsat până la a doua înfățișare și am depus dovada că angajatul nu mai lucra la mine înainte de data notificării. Le-am cerut și cheltuieli de 1000 lei (că doar mai are BancPostul ceva bani).
In baza acelei notificari angajatorul nu este obligat sa retina banii si sa-i vireze bancii. Banca prin aceasta metoda incearca sa rezolve problema in mod amiabil.In situatia in care nu reuseste recurge la executare silita si atunci angajatorul nu o mai poate refuza.
Parerea mea este ca, de preferat ar fi sa se raspunda in mod favorabil la acea notificare, situatie ce ar prfita atat debitorului cat si bancii.