avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire salar angajat
Discuție deschisă în Executare silită

poprire salar angajat

Buna ziua,
am primit astazi o comunicare-adresa infintare poprire pentru un angajat, in care scrie:"In temeiul art.452 cod procedura civila va comunicam faptul ca sunteti tert poprit pentru garantul avalist- nume angajat cu explicatii, inteleg datorie catre o banca- apoi imi pune in vedere ca potrivit art.456 cod procedura civila sunt obligata sa institui poprirea asupra venitului. Salariatul este angajat cu timp partial 2 ore - venit brut 180 lei/luna- net 126 lei /luna. IN ACESTE CONDITII FIIND SUB 1/2 DIN NETUL MINIM PE ECONOMIE II FAC POPRIRE? Am inteles ca mai lucreaza tot doua ore la o alta societate cu acelasi venit. Totalul fiind de 252lei tot nu depaseste 265 lei.
Va multumesc anticipat pt raspuns!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:20, 28 Octombrie 2012
Cdoul muncii, Art. 169. [reţinerile din salariu]
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

Ai hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă ???
Am doar o ADRESA DE INFIINTARE A POPRIRII la dosar executional nr.***/2012 si PROCES VERBAL DE STABILIRE A CHELTUIELILOR DE EXECUTARE incheiat de un executor judecatoresc in circumscriptia Judecatoriei ***.
Angajatorul are obligatiile ce rezulta din calitatea de tert poprit de fiecare data cand i se solicita de catre organul de executare care a pornit executarea silita sa efectueze poprirea fata de un salariat al sau in baza raporturilor de munca existente intre acestia, in sens contrar putand fi chemat in instanta in calitate de parat in procesul avand ca obiect validarea popririi, caz in care, daca se constata reaua sa credinta in neindeplinirea obligatiei de a efectua poprirea poate fi sanctionat cu amenda cuprinsa intre 200 si 1000 lei, conform dispozitiilor art. 460 alin. (2) C.pr.civ.

Executarea silita se efectueaza numai in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile ori al unui alt inscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.

In speta de fata, poprirea se infiinteaza la solicitarea organului de executare prin adresa comunicata tertului poprit (societatea angajatoare) de infiintare a popririi asupra drepturilor salariale ale angajatului sau, debitor al bancii

Daca poprirea are ca obiect venituri dintre acelea aratate de art.409 alin.1-5 C.pr.civ. (salarii, ajutoare pentru incapacitate de munca etc.), indisponibilizarea se face in limitele si conditiile aratate de acest articol, respectiv:

”(1) Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a)pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b)pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.


(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

Nu va priveste daca mai este sau nu angajat in alta parte. Acest aspect il priveste pe executorul bancar si pe angajat.
Prin urmare, daca salariatul este urmarit de respectivele banci atunci angajatorul poate retine maximum 1/3 sau 1/2 in functie de caz din venitul lunar net al salariatului

Validarea popririi constituie o măsură de executare, în sensul că prin hotărârea ce se pronunță, creanța privitoare la sumele poprite la terț se transferă asupra creditorului urmăritor, terțul poprit devenind astfel debitorul direct al acestuia.
In momentul in care terțul poprit nu mai are calitatea de angajator al debitorului și implicit nici cea de terț poprit, ca urmare a încetării raportului de muncă a debitorului angajatorul va anunta organul de executare si va sista orice plata catre creditori.

Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2012
ContSters82289, utilizator
Eu raman la ideea mea ca in conformitate cu codul muncii, (legea de baza intre un angajat si angajator) angajatorul nu poate retine salariatului decat in urma unei hotarari judecatoresti definitivă şi irevocabilă.


:offtopic:
Ramaneti gresit.. unu ca nu va aflati in situatia art 2 din legea citata, apoi executarea se face in baza unui inscris care constituie titlu executoriu iar pt a executa, executorul are incuviintare de la instanta.
Nu e nevoie de nicio alta hotarare.

on topic
Problema in speta e ca -(3)Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă a acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.


Cred ca ar trebui sa comunicati executorului cat i se cuvine angajatului ca si venit si faptul ca dupa lege, nu aveti din ce retine.
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita salar angajat anamaria81 anamaria81 am primit de la un executor judecatoresc, pentru un salariat, o adresa de infiintarea popririi pe salariu si o copie dupa o hotarare judecatoreasca . La ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu hotarare definitiva dar nu irevocabila ClaudiaN ClaudiaN Societatea poate pune poprire pe salariul angajatului in baza unui titlu executoriu (hotararea de fond in litigii de munca) daca acesta nu este si irevocabil? ... (vezi toată discuția)
Poprire carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! In cazul in care s a primit la societate o Dispozitie de poprire - emisa de un executor judecatoresc - care este cuantumul care se retine ... (vezi toată discuția)