avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Poprire salariu hotarare definitiva dar nu irevocabila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Poprire salariu hotarare definitiva dar nu irevocabila

Societatea poate pune poprire pe salariul angajatului in baza unui titlu executoriu (hotararea de fond in litigii de munca) daca acesta nu este si irevocabil? (inca nu s-a judecat recursul)
ART. 164
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Se aplica in aceasta situatie prevederile art 164 alin 2?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:20, 17 Aprilie 2011
Da, se poate pune poprire pe salariu ... intrucat hotararile date, in prima instanta, in litigiile de munca sunt executorii.
Si atunci cu prevederile art. 164 alin 2 cum ramane? El spune ca trebuie sa fie hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Si se refera lar la daune aduse angajatorului, iar in litigiile de munca e clar ca este vorba de daune aduse angajatorului.

Eu nu spun ca nu este executorie, dar nu poate fi executat salariul decat dupa ce devine si irevocabila.

Am sau nu dreptate?
Daca hotararea este executorie, atunci ea poate fi pusa in executare chiar daca nu a devenit irevocabila ... normal asa este cum sustineti dvs, insa in majoritatea cazurilor privind litigiile de munca dupa ce s-a obtinut o hotarare judecatoreasca favorabila in prima instanta, partea care a castigat procesul o pune in executare dupa comunicare, sub riscul intoarcerii executarii silite.
Dar tertul poprit, in speta - noul angajator, poate sa nu puna in executare poprirea pe motivul prevazut la Art. 164 alin. 2? Risca el ceva in acest caz?
Dupa validarea popririi, tertul poprit va proceda la consemnarea sau plata sumei urmarite.
In caz de nerespectare a acestor obligatii, executarea silita se va face impotriva tertului poprit, pe baza hotararii de validare ce constituie titlu executoriu.

Art. 460 C.proc.civ. dispune :
Daca tertul poprit nu-si mai indeplineste obligatiile ce-i revin pentru efectuarea popririi, inclusiv in cazul in care, in loc sa consemneze suma urmaribila a liberat-o debitorului poprit, creditorul, debitorul sau organul de executare, in termen de 3 luni de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi.
Instanta va cita creditorul urmaritor, debitorul si tertul poprit si, daca din probele administrate rezulta ca tertul poprit datoreaza sume de bani debitorului, va da o hotarare de validare a popririi prin care va obliga tertul poprit sa plateasca creditorului, in limita creantei, suma datorata debitorului, iar in caz contrar, va hotari desfiintarea popririi. Tertul poprit, care, cu rea-credinta, a refuzat sa-si indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi, va putea fi amendat, prin aceeasi hotarare, cu o suma cuprinsa intre 2.000.000 lei si 10.000.000 lei.
Daca sumele sunt datorate periodic, poprirea se valideaza atat pentru sumele ajunse la scadenta, cat si pentru cele care vor fi scadente in viitor, validarea producandu-si efectele numai la data cand sumele devin scadente.
Dupa validarea popririi, tertul poprit va proceda, dupa caz, la consemnarea sau plata prevazuta la art. 456, in limita sumei determinate expres in hotararea de validare. In caz de nerespectare a acestor obligatii, executarea silita se va face impotriva tertului poprit, pe baza hotararii de validare ce constituie titlu executoriu .
Ultima modificare: Duminică, 17 Aprilie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Instiintare retineri anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog, imi puteti spune in cazul cand un salariat are restante la o banca si firma primeste instiintare de retineri, este obligata sa faca ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu girant jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Vreau sa va intreb daca un executor judecatoresc poate cere societatii unde lucreaza salariatul infiintarea popririi pe 1/3 din veniturile sale ... (vezi toată discuția)
Validarea popririi ContSters183043 ContSters183043 Cum se depune validarea popririi si cine o poate depune? De asemenea in ce termen de la efectuarea popririi se poate depune si unde se face acest lucru? (vezi toată discuția)