avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... instiintare retineri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

instiintare retineri

Buna ziua!

Va rog, imi puteti spune in cazul cand un salariat are restante la o banca si firma primeste instiintare de retineri, este obligata sa faca aceste retineri ? sau ar trebui sa fie si o hotarare judecatoreasca la baza?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:36, 27 Ianuarie 2012
Trebuie sa existe o hotarare judecatoreasca ... Poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice se infiinteaza de catre organul de executare printr-o adresa care va fi trimisa prin scrisoare recomandata, cu dovada de primire, tertului poprit, impreuna cu o copie certificata de pe titlul executoriu.

in cazul popririi, salariatul trebuie anuntat in scris sau doar verbal ?

trebuie facuta adresa catre institutia care trimite infiintarea popririi, precum ca societatea va face poprirea asupra venitului salariatului, conform titlului executoriu trimis de acestia?

Debitorul va fi instiintat despre infiintarea popririi. ...

art. 456 C.proc.civ.
In termen de 15 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
a) sa consemneze suma de bani sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului, in cazul popririi prevazute la art. 453 alin. 1;
b) sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, in cazul popririlor prevazute de art. 453 alin. 2. La cererea creditorului suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.
Daca sunt infiintate mai multe popriri, tertul poprit va proceda potrivit alin. 1, comunicand, dupa caz, executorului ori creditorilor aratati la lit. a) si b) din acelasi alineat numele si adresa celorlalti creditori, precum si sumele poprite de fiecare in parte.

Art. 460
Daca tertul poprit nu-si mai indeplineste obligatiile ce-i revin pentru efectuarea popririi, inclusiv in cazul in care, in loc sa consemneze suma urmaribila a liberat-o debitorului poprit, creditorul, debitorul sau organul de executare, in termen de 3 luni de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi.
Instanta va cita creditorul urmaritor, debitorul si tertul poprit si, daca din probele administrate rezulta ca tertul poprit datoreaza sume de bani debitorului, va da o hotarare de validare a popririi prin care va obliga tertul poprit sa plateasca creditorului, in limita creantei, suma datorata debitorului, iar in caz contrar, va hotari desfiintarea popririi. Tertul poprit, care, cu rea-credinta, a refuzat sa-si indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi, va putea fi amendat, prin aceeasi hotarare, cu o suma cuprinsa intre 2.000.000 lei si 10.000.000 lei.
Daca sumele sunt datorate periodic, poprirea se valideaza atat pentru sumele ajunse la scadenta, cat si pentru cele care vor fi scadente in viitor, validarea producandu-si efectele numai la data cand sumele devin scadente.
Dupa validarea popririi, tertul poprit va proceda, dupa caz, la consemnarea sau plata prevazuta la art. 456, in limita sumei determinate expres in hotararea de validare. In caz de nerespectare a acestor obligatii, executarea silita se va face impotriva tertului poprit, pe baza hotararii de validare ce constituie titlu executoriu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent!! rocsy77 rocsy77 doresc o explicatie de la persoane competente ce viziteaza acest site,eu sunt in ceata,lucrez intr-o institutie bugetara,am retinere pe fluturas ,o pensie ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu girant jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Vreau sa va intreb daca un executor judecatoresc poate cere societatii unde lucreaza salariatul infiintarea popririi pe 1/3 din veniturile sale ... (vezi toată discuția)
Schimbare destinatar pensie alimentara closer closer Platesc pensie alimentara pentru 2 fii ai mei deveniti acum [b]majori[/b]. Am solicitat la serviciul unde lucreaz ca plata pensiei sa se vireze direct pe ... (vezi toată discuția)