avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii urgent!!
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

urgent!!

doresc o explicatie de la persoane competente ce viziteaza acest site,eu sunt in ceata,lucrez intr-o institutie bugetara,am retinere pe fluturas ,o pensie alimentara,salariu il primesc in zilele de 16-17 ale fiecarei luni,dar surprinsa am fost cand am constatat ca pensia alimentara nu este virata,am fost sa cer explicatii la contabilitate,la care am primit raspunsul nu sunt bani,deci ca angajator imi opresti din salariu banii da nui vireti pe motivul pe care eu trebuie sa il inghit,sunt 19 zile deja si banii nu sunt virati,spuneti-mi va rog ce este de facut si cui sa ma adresez
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 11:39, 7 Noiembrie 2012
puteti cere in instanta ca banii sa va fie dati dvs si ii veti plati dvs personal datorita acestori intarzieri, ei nu au dreptul sa va retina si sa nu vireze.......asta inseamna ca nu v-au fost dati banii.....in baza nici retinuti din momnet ce nu s-au virat. este deci nerespectare hotarare judecatoresca....
eu mi-am incasat diferenta de salariu in 17 oct,dar nu au un motiv clar ptr care nu au virat banii,singura explicatie care am primito,nu sunt bani
Situatia nu este normala si nici legala.:angry: Explicatia ca "nu sunt bani" este puerila si nu scuza nimic!

Totusi, nu aveti nici un temei legal sa cereti ce va indruma @lukacs.

Iata ce ati putea face (cu efort si cu demararea si sustinerea unui proces)
Codul de procedura civila
Art. 456
In termen de 15 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
a) sa consemneze suma de bani sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului, in cazul popririi prevazute la art. 453 alin. 1;
b) sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, in cazul popririlor prevazute de art. 453 alin. 2. La cererea creditorului suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.
Daca sunt infiintate mai multe popriri, tertul poprit va proceda potrivit alin. 1, comunicand, dupa caz, executorului ori creditorilor aratati la lit. a) si b) din acelasi alineat numele si adresa celorlalti creditori, precum si sumele poprite de fiecare in parte.
Art. 460
Daca tertul poprit nu-si mai indeplineste obligatiile ce-i revin pentru efectuarea popririi, inclusiv in cazul in care, in loc sa consemneze suma urmaribila a liberat-o debitorului poprit, creditorul, debitorul sau organul de executare, in termen de 3 luni de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi.
Instanta va cita creditorul urmaritor, debitorul si tertul poprit si, daca din probele administrate rezulta ca tertul poprit datoreaza sume de bani debitorului, va da o hotarare de validare a popririi prin care va obliga tertul poprit sa plateasca creditorului, in limita creantei, suma datorata debitorului, iar in caz contrar, va hotari desfiintarea popririi.
Tertul poprit, care, cu rea-credinta, a refuzat sa-si indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi, va putea fi amendat, prin aceeasi hotarare, cu o suma cuprinsa intre 2.000.000 lei si 10.000.000 lei.

Daca sumele sunt datorate periodic, poprirea se valideaza atat pentru sumele ajunse la scadenta, cat si pentru cele care vor fi scadente in viitor, validarea producandu-si efectele numai la data cand sumele devin scadente.
Dupa validarea popririi, tertul poprit va proceda, dupa caz, la consemnarea sau plata prevazuta la art. 456, in limita sumei determinate expres in hotararea de validare. In caz de nerespectare a acestor obligatii, executarea silita se va face impotriva tertului poprit, pe baza hotararii de validare ce constituie titlu executoriu


Legenda:
dumneavoastra = debitor
minorul (prin tatal sau) = creditor
unitatea unde lucrati = tert poprit.

Cititi textul de lege si reveniti daca aveti intrebari.

X-( Eu as face praf unitatea care, profitand ca exista o poprire pentru intretinerea unui minor, isi permite sa taie din salariul unui angajat dar sa NU dea banii la copilul acestuia, si sa tina banii pentru ea.
Va jur ca pe langa actiune pentru validarea popririi (cu chletuieli de judecata si cu solicitare insistenta sa fie amendati), as face si o plangere penala conducatorului unitatii, cu solicitare de dobanzi. Este revoltator de ilegal ce se intampla.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2012
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instiintare retineri anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog, imi puteti spune in cazul cand un salariat are restante la o banca si firma primeste instiintare de retineri, este obligata sa faca ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu flawrin28 flawrin28 Am o executare silita infiintata si am primit instiintarea infiintarii popririi dar ma confrunt cu urmatoarea problema, firma nu prezinta interes in ... (vezi toată discuția)
Schimbare destinatar pensie alimentara closer closer Platesc pensie alimentara pentru 2 fii ai mei deveniti acum [b]majori[/b]. Am solicitat la serviciul unde lucreaz ca plata pensiei sa se vireze direct pe ... (vezi toată discuția)