avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare destinatar pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare destinatar pensie alimentara

Platesc pensie alimentara pentru 2 fii ai mei deveniti acum majori. Am solicitat la serviciul unde lucreaz ca plata pensiei sa se vireze direct pe numele lor unde mi-a fost refuzata cererea pe motiv ca destinatarul banilor este mama lor si imi trebuie o hotarare judecatoreasca in acest sens. Banii se livreaza actualmente intr-un cont de card ce pe numele fostei sotii, care este plecata din tara, iar cardul expira in curand, copii (majori) nemaiputand intra in posesia pensiei. Am deschis actiune judecatoreasca pentru transferul banilor direct pe numele copiilor , ce mi-a fost respinsa pe motiv ca nu constituie cauza civila, recomandandu-mi ca cei 2 copii sa faca direct cerere la servici. Cei de la servici nu vor sa trimita banii direct pe numele celor 2 copii majori daca nu au o hotarare in acest sens. Ce este de facut?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:13, 6 Octombrie 2010
Trebuie sa ii convingeti pe colegi sa trimita pensia copiilor direct.
Daca nu reusiti, copii dvs. trebuie sa se adreseze instantei de judecata cu cerere de validare a popririi, pentru a-i obliga sa trimita banii unde trebuie.

In tot cazul, pentru a-i convinge pe colegi, trebuie sa le indicati urmatoarele:
- ca in ordonanta de poprire scrie ca banii se vireaza mamei pana la majoratul copiilor.
- copii sa inainteze la firma dvs. (cu nr. de inregistrare) o cerere clara, prin care sa ceara plata banilor la adresele lor / in conturile lor, si nu in cel al mamei, fiindca ei sunt beneficiarii pensiei.
Sa arate si in cerere ca banii platiti la mama lor nu ajung la ei, cum ar fi normal, iaar plata catre mama ii lipseste de mijloacele de subzistenta.
In cerere dati si citatele de mai jos din codul de procedura civila
La cerere atasati si copie dupa buletinele copiilor
- in Codul de procedura civila zice asa:
Art. 456
In termen de 15 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
a) sa consemneze suma de bani sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului, in cazul popririi prevazute la art. 453 alin. 1;
b) sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, in cazul popririlor prevazute de art. 453 alin. 2. La cererea creditorului suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.
Art. 460
Daca tertul poprit nu-si mai indeplineste obligatiile ce-i revin pentru efectuarea popririi, inclusiv in cazul in care, in loc sa consemneze suma urmaribila a liberat-o debitorului poprit, creditorul, debitorul sau organul de executare, in termen de 3 luni de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi.
Instanta va cita creditorul urmaritor, debitorul si tertul poprit si, daca din probele administrate rezulta ca tertul poprit datoreaza sume de bani debitorului, va da o hotarare de validare a popririi prin care va obliga tertul poprit sa plateasca creditorului, in limita creantei, suma datorata debitorului, iar in caz contrar, va hotari desfiintarea popririi. Tertul poprit, care, cu rea-credinta, a refuzat sa-si indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi, va putea fi amendat, prin aceeasi hotarare, cu o suma cuprinsa intre 2.000.000 lei si 10.000.000 lei.
Daca sumele sunt datorate periodic, poprirea se valideaza atat pentru sumele ajunse la scadenta, cat si pentru cele care vor fi scadente in viitor, validarea producandu-si efectele numai la data cand sumele devin scadente.
Dupa validarea popririi, tertul poprit va proceda, dupa caz, la consemnarea sau plata prevazuta la art. 456, in limita sumei determinate expres in hotararea de validare. In caz de nerespectare a acestor obligatii, executarea silita se va face impotriva tertului poprit, pe baza hotararii de validare ce constituie titlu executoriu.

Succes.

p.s. O alta solutie ar fi ca fii dvs. sa va dea in judecata pentru majorare de pensie de intretinere sau pentru continuarea platirii pensiei dupa majorat, caz in care instanta va stabili o noua pensie si un nou mod de plata.
Asta insa nu stiu sa va spun sigur daca e posibil, fiindca nu stiu toate detaliile spetei dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instiintare retineri anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog, imi puteti spune in cazul cand un salariat are restante la o banca si firma primeste instiintare de retineri, este obligata sa faca ... (vezi toată discuția)
Urgent!! rocsy77 rocsy77 doresc o explicatie de la persoane competente ce viziteaza acest site,eu sunt in ceata,lucrez intr-o institutie bugetara,am retinere pe fluturas ,o pensie ... (vezi toată discuția)
Cat se poate popriri din salariu? petrans petrans am primit prin executor judecatoresc poprirea unei sume de 69 USD +5500 lei penalizari pentru neplata din 2002 a telefonului mobil.Am inteles ca SC ne facem ... (vezi toată discuția)