avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire salariu
Discuție deschisă în Executare silită

poprire salariu

Am o executare silita infiintata si am primit instiintarea infiintarii popririi dar ma confrunt cu urmatoarea problema, firma nu prezinta interes in infiintarea popririi dar eu in calitate de debitor si angajat al firmei vreau sa virez creditorului 1/3 din salariu,o pot face considerandu-se ca si poprire?
Stiind ca neinfiintarea popririi de catre firma atrage de la sine chiar poprirea tertului,va intreb porirea tertului se va face cu acei 1/3 care mi-ar fi fost popriti mie sau cu ce suma pana la achitarea datoriei?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Julyano , utilizator 15:29, 18 Septembrie 2012
Codul de procedura civila

Art. 454
(1) Poprirea se înfiinţează fără somaţie, prin adresă însoţită de o copie certificată de pe titlul executoriu, comunicată celei de-a treia persoane arătate la art. 452, înştiinţându-se totodată şi debitorul despre măsura luată.
(2) În adresa de poprire se va pune în vedere celei de-a treia persoane, care devine potrivit alin. 1 terţ poprit, interdicţia de a plăti debitorului sumele de bani sau bunurile mobile incorporale ce i le datorează ori pe care i le va datora, declarându-le poprite în măsura necesară pentru realizarea obligaţiei ce se execută silit.
(2^1) Adresa de înfiinţare a popririi va cuprinde numele şi domiciliul debitorului persoană fizică ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul lor, precum şi codul de identificare fiscală.

Art. 456
În termen de 15 zile de la comunicarea popririi, iar în cazul sumelor de bani datorate în viitor, de la scadenţa acestora, terţul poprit este obligat:
a) să consemneze suma de bani sau, după caz, să indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite şi să trimită dovada executorului, în cazul popririi prevăzute la art. 453 alin. 1;
b) să plătească direct creditorului suma reţinută şi cuvenită acestuia, în cazul popririlor prevăzute de art. 453 alin. 2. La cererea creditorului suma îi va fi trimisă la domiciliul indicat sau, dacă este cazul, la reşedinţa indicată, cheltuielile de trimitere fiind în sarcina debitorului.
Dacă sunt înfiinţate mai multe popriri, terţul poprit va proceda potrivit alin. 1, comunicând, după caz, executorului ori creditorilor arătaţi la lit. a) şi b) din acelaşi alineat numele şi adresa celorlalţi creditori, precum şi sumele poprite de fiecare în parte.

Art. 460
Dacă terţul poprit nu-şi mai îndeplineşte obligaţiile ce-i revin pentru efectuarea popririi, inclusiv în cazul în care, în loc să consemneze suma urmăribilă a liberat-o debitorului poprit, creditorul, debitorul sau organul de executare, în termen de 3 luni de la data când terţul poprit trebuia să consemneze sau să plătească suma urmăribilă, poate sesiza instanţa de executare, în vederea validării popririi.
Instanţa va cita creditorul urmăritor, debitorul şi terţul poprit şi, dacă din probele administrate rezultă că terţul poprit datorează sume de bani debitorului, va da o hotărâre de validare a popririi prin care va obliga terţul poprit să plătească creditorului, în limita creanţei, suma datorată debitorului, iar în caz contrar, va hotărî desfiinţarea popririi. Terţul poprit, care, cu rea-credinţă, a refuzat să-şi îndeplinească obligaţiile privind efectuarea popririi, va putea fi amendat, prin aceeaşi hotărâre, cu o sumă cuprinsă între 200 lei şi 1.000 lei.
Dacă sumele sunt datorate periodic, poprirea se validează atât pentru sumele ajunse la scadenţă, cât şi pentru cele care vor fi scadente în viitor, validarea producându-şi efectele numai la data când sumele devin scadente.
După validarea popririi, terţul poprit va proceda, după caz, la consemnarea sau plata prevăzută la art. 456, în limita sumei determinate expres în hotărârea de validare. În caz de nerespectare a acestor obligaţii, executarea silită se va face împotriva terţului poprit, pe baza hotărârii de validare ce constituie titlu executoriu.


[ link extern ] /
multumesc pentru raspuns si interes,legile le-am citit si eu dar neavand experienta in domeniu mi-e greu sa le si inteleg,as aprecia totusi niste raspunsuri la intrebarea pot plati lunar eu, fara ca firma sa aiba vreo legatura?
E destul de frustrant si asa cu poprirea infiintata si as vrea sa fac in asa fel ca aceasta poprire sa nu imi pericliteze locul de munca.
Daca societatea nu face retinerea respectiva pe baza adresei de infiintare a popririi si salariul va este achitat integral puteti achita Dvs., in contul indicat in acea adresa, sumele datorate.
Daca firma a fost instiintata, nu inteleg de ce nu va retine 1/3 din salariu.. ce-o fi asa de greu ?
Daca va da salariul intreg inseamna ca nu respecta obligatia si dupa parerea mea, rezultatul poate va fi acelasi ( validarea popririi), chiar daca veti plati dvs de bunavoie 1/3. De ce nu mergeti sa vb cu executorul despre treaba asta ?
Oricum societatea va fi trasa la raspundere in calitate de tert poprit pentru nerespectarea consemnarii sumelor respective.

Alte discuții în legătură

Instiintare retineri anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog, imi puteti spune in cazul cand un salariat are restante la o banca si firma primeste instiintare de retineri, este obligata sa faca ... (vezi toată discuția)
Obligatie poprire LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pe adeverinta unui salariat pentru obtinerea unui credit de la o banca, firma a taiat acel paragraf care prevedea angajamentul firmei de a retine bani din ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu girant jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Vreau sa va intreb daca un executor judecatoresc poate cere societatii unde lucreaza salariatul infiintarea popririi pe 1/3 din veniturile sale ... (vezi toată discuția)