Am primit o notificare cesiune de creanţă de la Corpul Executorilor Bancari al unei banci, prin care am fost informaţi că, în baza Contractului de credit ptr. nevoi personale şi a Declaraţiei debitoarei de cesiune a drepturilor salariale, suntem obligaţi în calitate de terţ poprit sa reţinem şi sa virăm lunar1/3 din veniturile salariale cuvenite debitorului salariat al instituţiei noastre până la recuperarea debitului datorat de acesta.Întrebarea mea este următoarea: Instituţia de stat al carei salariat este debitoarea este obligată sa efectueze poprirea asupra veniturilor salariale numai în baza acestei notificari a Corpului executorilor bancari sau trebuie sa le solicităm sa se adreseze mai intai instanţei de executare astfel cum prevede OU.nr.42/2009 pentru modificarea codului de proc. civ., respectiv aplicarea prevederilor art.373 indice 1 din C. proc. civ.?
Intradevăr contractul de credit constituie titlul executoriu insa numai inter partes adica obliga părtile semnatare, acesta nefiind opozabil tertilor, decat numai după înfiintarea popririi printr-o sentinţă civila definitiva şi irevocabila, învestită cu formula executorie. În temeiul acestei sentinţe civile cu valoare de titlu executoriu, instituţia noastra in calitate de terţ poprit poate fi obligata la efectuarea retinerilor pana la recuperarea sumelor datorate cu titlu de restanţă la împrumut.
Momentan titlul executoriu -contractul de împrumut- este opozabil inter partes (obliga partile prevazute in contract). Daca s-ar efectua executarea silită numai de către executorul bancar fară incuviintarea instantei de executare s-ar putea ajunge la situaţia nefavorabila în care executorul bancar, angajat al bancii, deci reprezintă numai interesele bancii, sa efectueze executarea silită dupa bunul plac, aplicând fără nici un control titlul executoriu, prin care s-a stabilit suma datorată, dobânzile şi penalităţile calculate cine stie cum.
Faptul că debitoarea a cesionat drepturile salariale bancii nu constituie decat un angajament asumat fata de banca care a imprumutat-o, aceasta declaratie nefiind un acord dat institutiei angajatoare în baza caruia sa se poata dispune efectuarea retinerilor din salariu. Deci in situaţia aceasta ce esta de facut?
@lazu Poprirea este reglementata de disp. art.452-461 C.proc.civ.
Ar fi interesant sa cunoastem si argumentele juridice ale afirmatiei dvs.:"Depinde si de ce este stipulat in contract, daca ati fost de acord cu poprirea fara alte formalitati"...