avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... rate banca!
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

rate banca!

As dori sa imi spuneti daca bancile pot sa imi puna poprire pe tot salariul sau sa imi blocheze contul de salariu, mentoinez ca am rata la 3 banci [EDITAT dar cardul il am la [EDITAT].cum se face poprirea mai exact, pe cat din suma?
Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2011
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: ContSters199098 , utilizator 10:45, 6 Aprilie 2011
Max 1/3 din salariu indiferent citi creditori sunt, asta daca nu cumva ati girat cu vre-un bun (masina, apartament ....) unul din credite.
In general banca incearca sa obtina direct de la angajator poprirea veniturilor dv. invocind tot felul de argumente, ocolind procedura legala.
De cele mai multe ori angajatorul accepta sa popreasca aceste sume desi numai contractul de credit in sine nu reprezinta un tiltu executoriu, trebuie investit si de aici se dezvolta o groaza de probleme pentru creditor :D.
E o mare discutie pe aceasta tema data fiind si multitudinea situatiilor de acest gen.
Cert este ca in trei situatii distincte , atunci cind s-a amenintat in scris persoana de la serviciul personal ca va plati din buzunarul propriu poprirea ilegala , acestia au incetat retinerile. De ce oare? B-)
br_nicku - nu dezinforma. ...
1/3 cand e un singur creditor, cand sunt mai multi pana la 1/2 din venituri.
Daca ai si alte bunuri - masina/casa poti fi sigur ca vor solicita si executarea silita a bunurilor imobile sau mobile.

P.S. Ce sustinere ai cand spui ca un contract de credit trebuie investit cu formula executorie?
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
godot, utilizator
Potrivit art. 164 din Codul muncii „Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege“.
Cu exceptia retinerilor din salariu pentru sumele determinate de catre angajator reprezentand impozite si contributii, celelalte retineri se efectueaza numai in temeiul unui titlu executoriu si in cadrul procedurii executarii silite. Mai mult, retinerea daunelor cauzate angajatorului nu poate fi efectuata pe baza oricarui titlu executoriu, ci numai in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
In cazul in care asupra venitului din salarii al angajatului sunt infiintate popriri de catre mai multi creditori, Codul muncii stabileste urmatoarea ordine de distribuire a sumelor retinute:
1) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei
2) contributiile si impozitele datorate catre stat
3) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite
4) acoperirea altor datorii
De asemenea, prevederile art. 164 din Codul muncii se completeaza cu cele ale art. 409 din Codul de procedura civila.
Ca urmare, limitele retinerilor sunt urmatoarele:
- pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
- pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Nota: Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
br_nicku, si vezi pe undeva ce salariu are? Stabilesti tu care este suma destinata asigurarii mijloacelor de existenta?
Ca urmare aia e parerea ta. Realitatea este alta.
Daca tu sustii ca maxim 1/3 indiferent cati creditori sunt......e problema ta .
Godot, nu sunt de acord cu tine.

Daca interpetam prevederile art. 409 alin 1 si 2, reiese faptul ca
- daca avem mai multe popriri, dar nu ptr obligatii de intretinere/alocatii - cuantummul maxim ce poate fi retinut este 1/3;
- daca avem cel putin o poprire ptr o obligatie de intretinere, cuantumul maxim este de 1/2;

Aceasta este opinia mea.

Este interesant sa vedem daca exista spete pe aceasta situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita liviu.s liviu.s in urma executarii silite, mi s-a pus poprire pe salariu si vanzarea la licitatie a imobilului in care locuiesc.Poprirea pe salariu si pensia alimentara ... (vezi toată discuția)
Poprire carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! In cazul in care s a primit la societate o Dispozitie de poprire - emisa de un executor judecatoresc - care este cuantumul care se retine ... (vezi toată discuția)
Poprire. cat? robertsega32 robertsega32 Un salariat are doua popriri la salariu. La prima, pensie de intretinere, iar a doua poprire are in vedere o suma de 5000 lei reprezentant cheltuieli de ... (vezi toată discuția)