avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... poprire. Cat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

poprire. Cat?

Un salariat are doua popriri la salariu. La prima, pensie de intretinere, iar a doua poprire are in vedere o suma de 5000 lei reprezentant cheltuieli de judecata intr un alt proces, dar in favoarea aceleiasi persoane (sotia sa). Pana la ce procent poate merge poprirea 1/3 sau 1/2?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:30, 3 Decembrie 2009
Nu mai stiu exact art/legea, dar din cat imi aduc aminte este de 50%
Se aplica art.164 alin. 3 si 4 din Codul Muncii
Art. 164
(1)Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2)Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3)În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a)obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b)contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c)daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d)acoperirea altor datorii.
(4)Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net
Dispozitiile citate din codul muncii se completeaza cu cele din codul de procedura civila, ducand la aceeasi concluzie: pana la 1/2, fiind vorba si de pensie de intretinere.
Doua observatii:
1.Teoretic, ar fi trebuit sa fie clar din actele de infiintare a popririlor ce suma (nu procent) se datoreaza cui, si pentru cat timp.
2. sa stiti ca pensia nu se datoreaza mamei, ci copilului.


ART. 409 - Codul de procedura civila

(1) Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sint destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a) pina la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;

b) pina la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sint mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sint destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sint mai mici decit cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decit pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.

(5) Urmarirea drepturilor mentionate la alin. 4 se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora.

(6) Sumele retinute potrivit alin. 1-4 se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 562 si urmatoarele.

(7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.*)
robertsega32 a scris:

Un salariat are doua popriri la salariu. La prima, pensie de intretinere, iar a doua poprire are in vedere o suma de 5000 lei reprezentant cheltuieli de judecata intr un alt proces, dar in favoarea aceleiasi persoane (sotia sa). Pana la ce procent poate merge poprirea 1/3 sau 1/2?


Procentul este de1/2 din venitul lunar net.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pe salariu SlabuSorinaMioara SlabuSorinaMioara In ce procent din salariu se poate aplica poprirea? (vezi toată discuția)
Se pote retine mai mult de jumatate de salariu? ral-alexandra ral-alexandra buna ziua as vrea sa ma lamuriti si pe mine daca se poate sa iti ia mai mult de 50% din salariu : o poprire de 700 lei si bani in mana 500 lei este normal ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu ilmir1 ilmir1 Astazi imi vine de la un executor judecatoresc o \\"COMUNICARE\\" de infiintare a unei popriri pe salariul unui angajat. Eu nu am nimic impotriva sa infiintez ... (vezi toată discuția)