avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii se pote retine mai mult de jumatate de salariu?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

se pote retine mai mult de jumatate de salariu?

buna ziua as vrea sa ma lamuriti si pe mine daca se poate sa iti ia mai mult de 50% din salariu : o poprire de 700 lei si bani in mana 500 lei este normal
ii pot da in judecata? mentionez ca din 2008 asa opresc lunar
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:57, 14 Mai 2010
Nu se poate popri mai mult de 50% din salariul net. Puteti sesiza instanta de judecata pentru asta.
Buna ziua ! Va redau mai jos prevederile art. 409 Cod Procedura Civila :
" Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
Urmarirea drepturilor mentionate la alin. 4 se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora.
Sumele retinute potrivit alin. 1 - 4 se elibereaza sau se distribuie potrivit Art. 562 si urmatoarele.
Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.
Puteti actiona in instanta societatea la care sunteti angajat , insa trebuie sa aveti grija cum puneti problema sa nu degenereze in altceva #-o(daca tineti la locul de munca) .
Cod procedura civila Art 409-Salariile si celelalte drepturi banesti cuvenite angajatilor de orice fel pot fi urmarite
a-1/2 din salariul lunar net,pentru sumele datorate cu titlu de obligatie intretinere
b-pana la 1/3 din salariul lunar net,pentru repararea pagubelor pricinuite proprietatii publice
c-pana la 1/5 din salariul lunar net,pentru orice alte datorii
multumesc pt raspuns! si vreau sa va explic cum este impartit salariul: din salar este retinuta o pensie alimentara de 25% si a venit de la o coperatista unde am inprumut ,o rata de 320 dar pana in luna februarie a venit direct de la coperatista vara sa fie vreo hotarare definitiva sau ceva de genu si de la servici au oprit fara sa stea pe ganduri cu toate ca pensia alimentara si cu rata depaseau 50% din venitu net.
Acuma eu daca ii dau in judecata primesc ceva din urma? si au voie sa ma dea afara din serviciu?pe motiv ca ei nu au stiut sa calculeze un salariu?
Mentionez ca din ce ramane , traim 3 persoane eu , sotia si un copil de 2 ani
ral-alexandra a scris:

din salar este retinuta o pensie alimentara de 25% si a venit de la o coperatista unde am inprumut ,o rata de 320 dar pana in luna februarie a venit direct de la coperatista vara sa fie vreo hotarare definitiva sau ceva de genu si de la servici au oprit fara sa stea pe ganduri cu toate ca pensia alimentara si cu rata depaseau 50% din venitu net.


Contactati personal cooperativa in cauza pentru lamurirea aspectelor
Sumele nu pot fi impuse si percepute fara a avea temei legal

Alte discuții în legătură

Poprire pe venit tigris47 tigris47 As dori sa stiu cat la suta din venitul unui debitor, poate fi executat in conditiile legii, prin procedura popririi la sursa? (respectiv, cat din salariul ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu pentru amenzi AnaBuzatu AnaBuzatu Este obligat angajatorul sa iti puna oprire pe salariu datorita amenzilor de circulatie?? In ce proportie??? (vezi toată discuția)
Poprire. cat? robertsega32 robertsega32 Un salariat are doua popriri la salariu. La prima, pensie de intretinere, iar a doua poprire are in vedere o suma de 5000 lei reprezentant cheltuieli de ... (vezi toată discuția)