avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire pe venit
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire pe venit

As dori sa stiu cat la suta din venitul unui debitor, poate fi executat in conditiile legii, prin procedura popririi la sursa? (respectiv, cat din salariul unui debitor, poate fi oprit prin poprire de catre creditorul chirografar?). Eu stiam ca se va face poprire pana la concurenta creditului angajat, iar cuantumul popririi nu poate depasi 50% din venitul lunar net, deoarece si debitorul trebuie sa manance. Va rog sa-mi raspundeti, este foarte important pentru mine. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Narcizaa , utilizator 21:29, 8 Ianuarie 2010
Art. 409 din Codul de procedura civila
1)Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii
2)Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
3)Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum
4)Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
Urmarirea drepturilor mentionate la alin. 4 se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora.


Art. 163 din Codul muncii -
1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege
2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă
3) In cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doua popriri pe salariu mary84 mary84 Buna ziua. In cazul in care am 2 propriri pe numele aceluiasi salariat (cu titlu executoriu), una primita acum o luna si alta astazi, cum procedez? Pe ambele ... (vezi toată discuția)
Poprire. cat? robertsega32 robertsega32 Un salariat are doua popriri la salariu. La prima, pensie de intretinere, iar a doua poprire are in vedere o suma de 5000 lei reprezentant cheltuieli de ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu pensie de intretinere si datorie banca - ordinea retinerilor/disp.legale delia2007 delia2007 Buna ziua. Unui salariat rebuie sa ii opresc atat pensia alimentara pentru copil cat si o poprire de la banca. Stiu ca pensia alimentara primeaza popririi, imi ... (vezi toată discuția)