avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Poprire
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Poprire

Buna ziua,in anul 2007 eu si sotul(la data respectiva)am facut 2 credite nevoi personale la 2 banci diferite,sotul fiind beneficiar iar eu coplatitor.Timp de 3 ani am platit lunar ratele conform contractelor.Dupa 3 ani am inceput sa nu mai platim ,timp in care am si divortat.De cativa ani fostul sot(beneficiar la cele 2 credite)nu a mai vrut sa plateasca nici sa lucreze cu acte in Romania iar eu lucrand cu carte de munca mi se pune poprire pe salar 50%din salariul net,avand si un copil de crescut situatia nu este deloc benefica pentru noi pentru a supravietui.De ceva timp(aproximativ 2 ani,fostul sot lucreaza in strainatate cu acte ,carte de munca dar nu cunosc date despre locul de munca al lui.Intrebarea mea este daca il actionez in instanta cu acte doveditoare ca am poprire pe salariu,as avea castig de cauza sa plateasca si el (sa i se puna poprire si lui pe salariu daca va fi cazul pt ca de buna voie nu va plati)el fiind beneficiar la cele 2 credite iar eu fiind coplatitor?Mentionez inca o data ca el lucreaza in strainatate!Multumesc frumos si astept vesti..bune!
Cel mai recent răspuns: DenisRif , utilizator 12:24, 7 Octombrie 2018
Daca vi se retine 50% din salariu inseamna ca aveti maai multe popriri ...
Daca insa aveti o singura poprire nu au voie sa va retima mai mult de 1/3 din salariu NET
Art. 729: Limitele urmaririi veniturilor banesti
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;

b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

In urma divortului si partajului nu ati mentionat si datoriile acestea? Apoi daca vi s-a incredintat dumneavoastra copilul puteti merge in instanta pe baza dovezilor care spuneti ca le aveti sa cereti plata pensie intretinere pentru copil
Apoi aveti cale Contestatiei la Executare prin care puteti invoca ca debitorul ascunde venituri de la executarea silita..
Dar consultati un avocat ca lucrurile sunt complexe si fieracare amanunt conteaza...
Ideea este ca aveti ce face sa va usurati situatia...
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Octombrie 2018
DenisRif, utilizator
Buna ziua,in urma divortului s a stabilit pensia alimentara care o plateste in fiecare luna.Partaj am facut amiabil cu promisiunea de a plati creditele ,lucru care nu s a intamplat..popririle sunt 50%din net pt ca am 5 popriri iar 2 din ele sunt pt cele 2 credite.Imi asum popririle doar ca as dori ca si el sa plateasca pt cele 2 de la credite.Vroiam sa stiu daca il poate gasi cu venit,din moment ce el lucreaza in Germania..daca statul roman ii poate pune poprire pe salariul din alta tara!pt ca de bunavoie nu va plati
Daca lucreaza cu forme legale cred ca se poate afla , insa nu stiu daca il poate executa silit acolo si ce proceduri sunt atata timp cat nu mai sunt in UE....
Apoi se ridica problema de competenta a executorului judecatoresc ...
Stiu ca s-a propus modificarea Codului Fiscal ca ANAF sa poata avea acces la conturile de-afara si sa poata opera popriri dar nu stiu daca s-a adoptat...(Zvonul era prin 2016)

Vi s-a instituit poprire in urma unei executari silite prin instanta sau pur si simplu de catre exec utorul judecatoresc prin acord de plata cu dumneavoastra?

E FOARTE COMPLICAT !!!
Trebuie discutat cu un avocat foarte bun sa va descurce din incurcatura asta si vazuti pasii pe care i-a urmat executorul pana la a va pune dvs poprire
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Octombrie 2018
DenisRif, utilizator
Poprirea este cu executare silita si imi pun si sechestru pe bunuri adica in momentul asta pe autoturism,au voie?
Normal legea le permite sa execute pe bunuri simultan sau succesiv cu exceptia anumitor bunuri (de exemplu cele care folosesc la exercitarea profesiei)

Iata cateva prevederi ala Codului de Procedura Civila si mai sunt multe alte reglementari

Art. 622 Îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în titlul executoriu


(3) Executarea silită are loc în oricare dintre formele prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobânzilor, penalităţilor sau a altor sume acordate potrivit legii prin titlu, precum şi a cheltuielilor de executare.




Art. 629 Veniturile şi bunurile supuse executării

(1) Veniturile şi bunurile debitorului pot fi supuse executării silite dacă, potrivit legii, sunt urmăribile şi numai în măsura necesară pentru realizarea drepturilor creditorilor.

(2) Bunurile supuse unui regim special de circulaţie pot fi urmărite numai cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege.


Ultima modificare: Duminică, 7 Octombrie 2018
DenisRif, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita nicoleta hotca nicoleta hotca buna ziua.iubitul meu si-a facut mai demulr un over draft pe care l-a platit pana la un mometdat, dupa care nu a mai reusit sa faca acest lucru...intre timp a ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu serby30 serby30 sunt creditor intr-un dosar de executare silita avand ca obiect recuperarea unei sume de bani. debitorul, salariat, sustine ca are rate la banca in ... (vezi toată discuția)
Sume poprite laur2013 laur2013 am primit un credit in contul meu bancar care este are poprire.Pot avea acces la suma respectiva sau la o parte din ea? (vezi toată discuția)