Buna ziua,
In situatia in care : daca pe langa executarea silita, prin care la munca mi se retine 33,33% din salariu mai am o rata care reprezinta 44% din salariu, Codul Muncii si al Familiei ( nu stiu daca mai e valabil ) nu spune ca in conditiile pluralitatii de creditori nu trebuie sa mi se retina mai mult de 50 % din salariu ? Cum este legal , tinand cont ca mai am si doi copii in intretinere iar conform celor aratate mai sus raman cu 23 % din salariu ???? De asemeni, odata ce mi se retine la angajator cota de 33,33 % din salariu, de ce mai am contul de salariu din banca blocat ??? Ce demersuri trebuie sa fac pentru a-mi putea ridica din banca , macar , si restul de 23 % din salariu ???
Va multumesc pentru timpul acordat !
Puteti sa nu platiti pensia de intretinere si sa obtineti o hotarare judecatoreasca privind obligarea la plata pensiei. Atunci, veți reduce suma pe care trebuie să o achitați în baza executării silite. Din practică că spun că nu se ține cont de ratele pe care trebuie să le achitați la stabilirea procentului de 50%, doar de titlurile executorii.
Nu cred ca am fost foarte explicita... nu era vorba despre pensie de intretinere ci de o executare silita privind un imprumut neachitat si, pe langa aceasta executare de o rata pe care banca o ridica automat din cont odata cu virarea salariului. Intrebarea era daca rata plus poprirea de 33,33% din salariu care depasesc jumatate din salariu este sau nu legal ? Adica, pentru intretinere nu spune cumva Codul Muncii ca trebuie sa-mi fie acordata cota de 50 % din salariu ?
Art. 169 . [reţinerile din salariu ]
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.
Din practica va spun ca acel articol de aplica doar daca au loc retineri de catre angajator, nu daca dvs. faceti plati voluntare. Astfel, daca nu aveti o hotarare judecatoresca privind plata pensiei de intretinere, nu se considera ca acea suma este retinuta de catre angajator, ci se considera ca faceti o plata voluntara. La fel si in cazul datoriei bancare. Banca retrage acei bani, suma nu este retinuta de catre angajator.
Poate ceilalti consultanti au intalnit si practica contrara. Oricum, trebuie contestata poprirea pe salariu in termen de 15 zile de la data la care vi s-au poprit primii bani sau de la data la care ati aflat de existenta popririi. Altfel, este tardiva contestatia la executare care se depune la judecatorie.
Doamna avocat: userul nu se refera la pensia de intretinere; se refera la suma ramasa pentru a se intertine (pentru a trai).
In mod normal popririle nu pot depasi 50 % din venituri. Dar dvs. aveti o poprire si o rata la banca. In aceste conditii, nu se aplica. Poate reusiti sa discutati la banca sa vedeti daca puteti face ceva, desi nu cred.
Poprire salariu
serby30
sunt creditor intr-un dosar de executare silita avand ca obiect recuperarea unei sume de bani.
debitorul, salariat, sustine ca are rate la banca in ... (vezi toată discuția)
Poprire salar giranti
vendeta
buna seara. un credit de la creditcoop, debitorul nu mai poate plati ratele; banca infiinteaza poprire pe salarul unui girant( in 2008- poprirea reprezinta cam ... (vezi toată discuția)