Trebuia sa fac altfel calculul: sa calculez cei 35 de ani de cotizare contributiva pe care ii voi face cand voi avea 58 si 4 luni + perioada care se poate compensa.
Intrebarea este cand voi putea solicita iesirea la pensie, avand in vedere ca am cei 4 ani si 1/2 de cursuri universitare la zi,
Daca solicit iesirea la pensie cu 4 ani 1/2 inainte de data legala, nu raman doar 4 ani si 1/2 de asimilat, adica fix facultatea?
Multumesc pentru lamuriri,
O zi frumoasa,
In ianuarie 2025 implinesc 58 ani, in mai 2025 completez stagiul de cotizare contributiv maxim de 35 de ani si mai am 4 ani si 1/2 ani universitari, la zi, cu diploma, perioada asimilata care reprezinta stagiu de cotizare.
Conform legii 360/2023, as putea solicita pensionare la limita de varsta redusa in iulie 2025, reiesind la acea data 58 ani 1/2 +4 ani 1/2 =63 ani, varsta legala de pensionare pentru femei nascute in ianuarie 1967?
Buna,
Soțul meu are 63 de ani dorește să opteze pentru pensie anticipata parțială:
- are 27 ani pe carte de munca cu 11 luni vechime grupa a 2 a
- 1 an și 10 luni a avut PFI și nu a plătit cas între 2011- 2012.
- 5 ani și 6 luni PFA a achitat cas.
- ultimii 3 ani din 2018 PFA fără plata cas.
In total sunt 37 ani și 4 luni, dintre care 32 ani și 6 luni cu plata cas.
Am făcut declarația unica rectificativa pentru a plăti cas pe anul 2020, dar îmi mai trebuie cas pe 1 an și 10 luni.
Pot să mă folosesc de cele 11 luni, clasa a 2 a ? Și dacă puteți să mă ajutați cu info despre cum pot plăti cas pentru un an și 10 luni de pfi din anii 2011- 2012..
Sotul meu este diagnosticat cu limfom agresiv non hodgkins. Are 60 ani, 35 ani vechime in munca. Ce tip de pensie ar fi mai potrivit? Pensie anticipata partial sau pensie de invaliditate, la care nu stiu la ce grad s-ar incadra aceasta boala.
Multumesc,