avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Activitate korallya

Activitate korallya

Am cateva probleme legate de o recenta orodnanta privind somatia de plata data de instanta de judecata luna aceasta.
1. Este sau nu titlu executoriu, pentru ca din coroborarea OG 5/2001 cu OUG 119/2007, ordonanta privind somatia de plata ar trebui sa fie titlu executoriu, si ar trebui mentional acest lucru in dispozitivul hotararii, nu?
2. daca de exemplu, ar fi titlu executoriu, potrvit celor expuse mai sus, pentru a o trimite executorului judecatoresc, trebuie facuta intai definitiva si irevocabila, altfel executorul nu ar avea de unde sa stie ca nu a fost atacata, nu?
3. cum se face calculul penalitatilor la un debit de 2.000 lei noi, cuantumul penalitatilor fiind de 0,05% pe zi de intarziere, si zile de intarziere 300? Pentru penalitati se emite factura de catre contabilitate, sau faptu;l ca sunt mentionate in cuprinsul hotararii judecatoresti, dar necalculate, ne da dreptul sa le solicitam?
4. Executorul judecatoresc are potrivit legii dreptul sa perceapa 10% din creanta. Creanta inseamna debitul propriu-zis+penalitati, sau numai debitul, cu atat mai mult cu cat in ordonanta somatiei de plata nu sunt calculate aceste penalitati, si clar rezulta creanta propriu-zisa. Onorariul se achita inainte sau dupa recuperare?
Multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra calificate
In cazul unui contract de distributie se poate insera o clauza de exclusivitate? Cu alte cuvinte, daca producatorul poate numi numai un singur distribuitor pe o anumita zona, fara sa mai aiba voie sa incheie un acelasi tip de contract cu un alt distribuitor pentru zona in discutie.
in principiu, eu nu vad de ce nu s-ar putea, insa in legea concurentei nr. 21/1996 la art. 5 sunt niste interdictii, despre care nu-mi dau seama daca se aplica sau nu si in cazul acestor tipuri de contracte.
" ART. 5
(1) Sunt interzise orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia, in special cele care urmaresc:
a) fixarea concertata, in mod direct sau indirect, a preturilor de vanzare ori de cumparare, a tarifelor, a rabaturilor, a adaosurilor, precum si a oricaror alte conditii comerciale;
b) limitarea sau controlul productiei, distributiei, dezvoltarii tehnologice ori investitiilor;
c) impartirea pietelor de desfacere sau a surselor de aprovizionare, pe criteriu teritorial, al volumului de vanzari si achizitii ori pe alte criterii;
d) aplicarea, in privinta partenerilor comerciali, a unor conditii inegale la prestatii echivalente, provocand in acest fel, unora dintre ei, un dezavantaj in pozitia concurentiala;
e) conditionarea incheierii unor contracte de acceptare de catre parteneri a unor clauze stipuland prestatii suplimentare care, nici prin natura lor si nici conform uzantelor comerciale, nu au legatura cu obiectul acestor contracte;
f) participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte;
g) eliminarea de pe piata a altor concurenti, limitarea sau impiedicarea accesului pe piata si a libertatii exercitarii concurentei de catre alti agenti economici, precum si intelegerile de a nu cumpara de la sau de a nu vinde catre anumiti agenti economici fara o justificare rezonabila"

Normal, prin contractul pe care il incheie producatorul cu distribuitorul nu impiedica cu nimic activitatea altor distribuitori in aceeasi zona.
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Am uitat sa pun o virgula in exprimarea mea, adica comodatar era societatea, la asta ma referam. Intre timp am vorbit la o firma de asigurari si mi s-a zis ca polita RCA se poate incheia si de comodatar, iar polita CASCO numai de catre proprietar, in speta comodantul. Componenta juridica era legata de faptul daca asigurarea auto poate fi inclusa in cheltuielile de conservare si intretinere care revin comodatarului.
Oricum chestiunea este lamurita si va multumesc mult pentru promptitudinea raspunsului dvs.
Buna ziua,
Va rog daca ma puteti lamuri si pe mine cu privire la un aspect. O persoana fizica comodeaza un autoturism unei societati comerciale. Cheltuielile cu asigurarea autoturismului RCA si CASCO pot fi achitate de comodatar de catre societate, dat fiind faptul ca acesta are obligatia sa conserve bunul si sa-l intretina? Pot fi considerate aceste cheltuieli de intretinere? Sau obligatoriu, numai comodantul care este proprietar achita cheltuielile de asigurare? Rugamintea mea are doua componente una juridica si una contabila. Daca s-ar achita de comodatar cheltuiala ar fi deductibila?