avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită somatie de plata Ordonanta Guvernului nr. 5/2001 - ...
Discuție deschisă în Executare silită

somatie de plata Ordonanta Guvernului nr. 5/2001 - executare silita

Am cateva probleme legate de o recenta orodnanta privind somatia de plata data de instanta de judecata luna aceasta.
1. Este sau nu titlu executoriu, pentru ca din coroborarea OG 5/2001 cu OUG 119/2007, ordonanta privind somatia de plata ar trebui sa fie titlu executoriu, si ar trebui mentional acest lucru in dispozitivul hotararii, nu?
2. daca de exemplu, ar fi titlu executoriu, potrvit celor expuse mai sus, pentru a o trimite executorului judecatoresc, trebuie facuta intai definitiva si irevocabila, altfel executorul nu ar avea de unde sa stie ca nu a fost atacata, nu?
3. cum se face calculul penalitatilor la un debit de 2.000 lei noi, cuantumul penalitatilor fiind de 0,05% pe zi de intarziere, si zile de intarziere 300? Pentru penalitati se emite factura de catre contabilitate, sau faptu;l ca sunt mentionate in cuprinsul hotararii judecatoresti, dar necalculate, ne da dreptul sa le solicitam?
4. Executorul judecatoresc are potrivit legii dreptul sa perceapa 10% din creanta. Creanta inseamna debitul propriu-zis+penalitati, sau numai debitul, cu atat mai mult cu cat in ordonanta somatiei de plata nu sunt calculate aceste penalitati, si clar rezulta creanta propriu-zisa. Onorariul se achita inainte sau dupa recuperare?
Multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra calificate
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:29, 15 Iulie 2008
1. La cererea creditorului, ordonanta irevocabila va fi investita cu formula executorie, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila. Astfel investita, ordonanta constituie titlu executoriu, care se elibereaza creditorului.

2. Executarea silită se va efectua numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti ori al unui alt înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu. Cererea de executare silită se depune la executorul judecătoresc, dacă legea nu prevede altfel.

3. 2000 lei x 0.05 % x 300 zile = 300 lei penalitati .... posibil sa gresesc ;)

4. Executorii judecătoreşti au dreptul, pentru serviciul prestat, la onorarii minimale şi maximale stabilite de ministrul justiţiei, cu consultarea Consiliului Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti. Executorii judecătoreşti nu pot condiţiona punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti de plata anticipată a onorariului.
Din cate stiu eu, onorariul de 10% este maxim pentru creantele cuprinse intre 50001 lei si 80000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Onorariu handsu handsu In urma executarii silite , onorariul executorului poate fi cerut de acesta in nume propriu de la debitor ,mai ales , ca suma ramasa a fost achitata ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli executare Vandrei Vandrei Buna seara, Datorez suma de 2000 lei, pe care trebuie sa o achit, care reprezinta cheltuieli de judecata. Sunt dispus sa o platesc, dar partea adversa, cu ... (vezi toată discuția)
Executare silita saly30 saly30 buna ziua am castigat un proces cu hotarare definitiva la judecatorie.Hotararea definitiva am investit-o cu titlu executoriu pentru a-mi recupera 15000 eur ... (vezi toată discuția)