avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Activitate CozmaMaria

Activitate CozmaMaria

Răspuns la discuția Concediu medical neplatit
Mulțumesc. Încă o întrebare domnule: Chiar nu îmi pot achita întregul concediu dacă nu am 6 luni la ei?
Bună! La sfârșitul lunii iulie după o suprasolicitare la locul de munca (barman-ospătar) am ajuns cu ruptura parțială de tendon și cu piciorul în gips. Mi s-a eliberat un concediu medical plătit 100 % cod 06 de la urgente pentru 5 zile. Apoi încă doua săptămâni de la policlinica plătit 75% cod 01 (boala obișnuită de parca cu piciorul în gips puteam lucra). Am dus concediile semnate, stampilate cu tot ce trebuie, imediat cum le-am primit. Pe data de 13 august m-am întors la munca. Am tot insistat cu plătirea concediului și am primit o explicație vaga cum ca nu am 6 lunii lucrate la ei și pot sa mi-l plătească doar pe cel eliberat de la urgente, plătit 100% deoarece nu am o anumita contribuție și ca "se mai uita contabila prin legislație". Ok. Au trecut aproape doua luni de atunci și nu mi s-a plătit nici măcar un leu din concediu, doar salariul obișnuit și atât. Deja m-am saturat. Am și eu următoarele intrebari:
- Cine plateste acest concediu medical cod 06 de 5 zile? Angajatorul sau casa națională de asigurări de sănătate?
-În cât timp au obligația sa îmi achite concediul medical?
-Ce pot face dacă mi se refuza în continuare acest drept?
-Cum se calculează acest concediu?
Specific ca am 17 ani, lucrez aici de 3 luni și 6 zile, am contract pe perioada nedeterminata, contractul este înregistrat și semnat de ambele părții, fiecare dintre noi având câte o copie. Eu lucrez 2 zile și am 2 zile libere. De asemenea pe contractul meu scrie ca lucrez 8 ore pe zi, dar lucrez zilnic peste 14 h uneori chiar și 24 h fără sa fiu plătită suplimentar. . Am salariul brut de 1900 lei și cel net de 1300.