Bună! La sfârșitul lunii iulie după o suprasolicitare la locul de munca (barman-ospătar) am ajuns cu ruptura parțială de tendon și cu piciorul în gips. Mi s-a eliberat un concediu medical plătit 100 % cod 06 de la urgente pentru 5 zile. Apoi încă doua săptămâni de la policlinica plătit 75% cod 01 (boala obișnuită de parca cu piciorul în gips puteam lucra). Am dus concediile semnate, stampilate cu tot ce trebuie, imediat cum le-am primit. Pe data de 13 august m-am întors la munca. Am tot insistat cu plătirea concediului și am primit o explicație vaga cum ca nu am 6 lunii lucrate la ei și pot sa mi-l plătească doar pe cel eliberat de la urgente, plătit 100% deoarece nu am o anumita contribuție și ca "se mai uita contabila prin legislație". Ok. Au trecut aproape doua luni de atunci și nu mi s-a plătit nici măcar un leu din concediu, doar salariul obișnuit și atât. Deja m-am saturat. Am și eu următoarele intrebari:
- Cine plateste acest concediu medical cod 06 de 5 zile? Angajatorul sau casa națională de asigurări de sănătate?
-În cât timp au obligația sa îmi achite concediul medical?
-Ce pot face dacă mi se refuza în continuare acest drept?
-Cum se calculează acest concediu?
Specific ca am 17 ani, lucrez aici de 3 luni și 6 zile, am contract pe perioada nedeterminata, contractul este înregistrat și semnat de ambele părții, fiecare dintre noi având câte o copie. Eu lucrez 2 zile și am 2 zile libere. De asemenea pe contractul meu scrie ca lucrez 8 ore pe zi, dar lucrez zilnic peste 14 h uneori chiar și 24 h fără sa fiu plătită suplimentar. . Am salariul brut de 1900 lei și cel net de 1300.
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 36
(1) Calculul și plata indemnizațiilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condițiile legii, care constituie document justificativ pentru plată.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul. (3) Plata indemnizațiilor se face lunar de către:
a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, pentru asigurații prevăzuți la art. 1 alin. (1) lit. A;
…..
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate
Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
......
Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......
Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.