avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lndrumare recuperare bani concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lndrumare recuperare bani concediu medical

lucrez la o covrigarie ca vinzatoare .Acum 2 saptamini mam inbolnavit de gripa si mi sa dat concediu medical 5 zile,iam dat concediul sefului meu dar acesta nu la dat mai departe iar la salariu mi sa oprit plata pe aceste 5 zile .Ce ar trebui sa fac sa imi recuperez plata pe aceste 5 zile
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:56, 2 Aprilie 2014
Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de Asigurari de Sanatate

OUG nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevede urmatoarele :
Art. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.

(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.

(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum recuperez banii pe concediul medical avut inainte de a fi dat in somaj? craciun1965 craciun1965 inainte de a fi dat in somaj am fost in concediu medical dar banii pe medical nu i-am primit .Cum pot sa-mi mrecuperez acesti bani (vezi toată discuția)
Cum recuperez indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca. iua iua buna,in urma cu un an si jumatate am fost operata la burta si am urmat tratamentul de cancer acum sunt la sfarsitul concediului medical si acum am aflat ca ... (vezi toată discuția)
Recuperare concediu medical neplatit octaviand octaviand am fost an concediu medical timp de 5 luni si nu mi-sa platit ma poate andruma cineva cum trebuie sa procedez pentru a-mi recupera aceste drepturi? va ... (vezi toată discuția)