avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Activitate Nixxxx

Activitate Nixxxx

Va rog sa-mi dati un raspuns la ultima intrebare, daca este posibil, deoarece din raspunsul dvs anterior nu am inteles exact daca pe langa cursul de igiena, un angajat trebuie sa aiba si o specializare anume pentru a lucra in alimentatie publica . Multumesc


Cornel Vasile a scris:

Legislatia este aceeasi ... poate angaja o persoana pe post de lucrator comercial/ vanzator .

Atentie ca acea persoana va trebui sa aiba un certificat/o diploma ca a absolvit un curs de igiena.

Ordinul comun MS nr. 1225/ 24.12.2003 si MECT nr. 5031/ 26.09.2013 :
art. 1
(1) Orice activitate de productie si de comercializare a produselor alimentare, de alimentatie publica si colectiva, serviciile si productia de apa potabila, precum si serviciile de intretinere corporala se exercita numai cu personal calificat, conform prevederilor legale.

(2) Personalul calificat din activitatile mentionate la alin. (1) are obligatia legala a instruirii periodice in vederea insusirii notiunilor fundamentale de igiena, activitate organizata si finalizata cu examinare si certificate, in conformitate cu prezenta metodologie.
....

Art. 5 din OG nr.99/2000:
(1) Orice exerciţiu comercial se desfăşoară numai de către comercianţi autorizaţi în condiţiile legii.

(2) Exercitarea de activităţi comerciale cu produse din sectorul alimentar şi de alimentaţie publică necesită cunoştinţe de specialitate şi se efectuează cu personal calificat, conform normelor de aplicare a prezentei ordonanţe.

(3) În termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, personalul angajat în efectuarea de activităţi comerciale cu produse din sectorul alimentar şi de alimentaţie publică va trebui să îndeplinească una dintre următoarele cerinţe profesionale:
a) să fi absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare şi/sau de alimentaţie publică, organizat conform legislaţiei în vigoare;
b) să fi desfăşurat cel puţin 2 ani de activitate profesională de comercializare de produse alimentare şi/sau de alimentaţie publică şi să fi absolvit un curs de noţiuni fundamentale de igienă, organizat în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.


Sa inteleg ca pe langa cursul de igiena e nevoie si de o calificare de specialitate ?
Buna ziua,
In cazul in care un PFA doreste sa angajeze o persoana pentru rulota street food , ce calificare sau curs trebuie sa aiba persoana respectiva ? Dar in cazul unui SRL ? E legislatia diferita in functie de forma de organizare a societatii ?