avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Activitate ghapciu

Activitate ghapciu

Follow up:
Am trimis un email către STB, în care le-am solicitat imaginile din mijlocul de transport și jurnalul de utilizare a cardului.
Pentru ca nu au răspuns în timp util, azi am depus plangere contraventionala la Judecatoria Sector 5.
Tot astazi însă, surpriza. Soția a fost sunata de la STB, pentru a veni la sediul lor, sa anuleze procesul verbal de amenda. :)
Când a auzit ca a fost depusa plangere, doamna s-a panicat și a rugat-o pe soție sa meargă sa retragă plangerea, ca se va rezolva la nivel de STB...
Chiar a insistat pe rugămintea de retragere a plângerii.
Probabil ca va merge soția sa o retragă, pentru a nu mai tergiversa.

Dacă e cineva interesat, pot pune aici un model actualizat de plangere.
Exact astea sunt contraargumentele de care ma tem...
1. Probabil ca e asa cum spuneți, însă dacă nu circuli frecvent cu STB, nu prea știi cum funcționează aparatele respective.
Nu as vrea sa pară ca ma lamentez sau ca încerc sa caut scuze, dar când ai și un copil mic după tine (cazul ei), e și mai greu sa urmărești mesajul respectiv.
2. Și aici, argumentul este valabil. Din august și pana în prezent cred ca a mai circulat de câteva ori (nu foarte multe), însă nu a fost în situația de a avea o călătorie mai lunca de 90 de min... asta e.

Nu pot decât sa sper că judecătorul ar putea sa constate lipsa intenției de a călători fără bilet și sa meargă pe spiritul legii, nu pe litera ei.
Logul cardului cred ca mi-ar fi util în ideea de a încerca să dovedesc faptul ca obișnuiește sa valideze călătoriile, chiar și atunci când nu exista riscul de a fi prinsa (locuim într-o localitate din Ilfov, unde nimeni nu validează, tocmai pentru ca nu exista controlori...).
În cazul în care pierde contestația, aveți idee dacă plătește cheltuieli de judecata și care ar fi valoarea acestora?
În cursul zilei de ieri, soția mea a primit o amenda în STB, pe care intenționează să o conteste.
Din capul locului, pentru a evita comentarii răutăcioase, aș vrea să precizez că nu merge fără a achita călătoria, amenda de față fiind luată într-un contex aparte, pe care îl explic mai jos:

- în jurul orei 11:20 a plecat de acasă, utilizând STB și achitând cu cardul electronic prețul călătoriei;
- în jurul orei 12:45 s-a urcat din nou într-un autobuz STB, pentru a se întoarce acasă;
- la urcare, a bifat din nou cardul în dreptul aparatului de validat călătoria din autobuz, care a emis un zgomot și o luminiță (piuit pe care soția l-a perceput ca o confirmare a taxării);
- în jurul orei 13:00 au urcat în autobuz controlorii care i-au solicitat cardul și au constatat ca nu a fost validat;
- explicația controlorilor a fost ca aparatul nu a validat călătoria întrucât încă erau valabile cele 90 de minute, care au început sa curgă de la prima validare (11:20);
- soția a încercat să le explice ca nu cunoștea despre noua regula a STB (se pare ca a fost implementată la nivelul lunii august) si că a vrut să valideze cardul așa cum făcea de obicei (validare la urcarea în fiecare mijloc de transport), subliniind ca nu e de rea credință și, cu atât mai mult, nu a încercat sa călătorească fără bilet;
- controlorii i-au explicat ca înțeleg situația, însă nu pot trece cu vederea, întrucât sunt monitorizați și vor fi trași la răspundere pentru neamendarea ei;
- soția a refuzat sa plătească suprataxa de 80 de lei și a optat pentru amenda de 500 de lei, pentru a o putea ataca în instanță.

Întrebarea mea este: are vreo șansă să atace procesul verbal în instanță (nu i-a fost eliberat pe loc, înțeleg ca va fi expediat acasă la o data ulterioara)?
Are vreo șansă ca judecătorul să înțeleagă situația?
Poate solicita STB să emită un log al utilizării cardului, pentru a putea dovedi orele la care a validat și re-validat cardul?

De menționat că aparatul ar fi trebuit să afișeze un mesaj de eroare (cel mai probabil l-a afișat), însă acesta este foarte rapid (dispare foarte repede) și dacă nu ești extrem, dar extrem de atent, nu îți dai seama ce scrie.

Mulțumesc anticipat pentru pareri și sugestii.
Ar fi interesant. Citisem undeva ca cele din chirii nu s-ar lua în calcul.

Si in cazul drepturilor de autor, cum sta treaba cu CAS si CASS?
Mersi mult.

Iulian Manea a scris:

Se iau in considerare toate veniturile impozabile. Deci, si veniturile din drepturi de autor..

Se da următoarea situatie:
- primul copil al familiei împlinește 2 ani pe 18 martie 2019;
- mama a stat / va sta în concediu creștere copil perioada maxima posibilă (până la 17 februarie 2019), tatăl renunțând la luna de concediu care i se cuvenea;
- dupa concediul de creștere copil, mama nu va mai reveni la serviciu;
- pe durata concediului, mama a primit indemnizatia minima de 1250 de lei;
- începând cu 18 martie 2019, mama va obține aproximativ 6000 de lei pe luna, din închirierea unor terenuri;
- recent, părinții au aflat că vor avea un nou copil, data nașterii fiind estimata la începutul lunii octombrie 2019;
- practic, in intervalul 18 martie 2019 - octombrie 2019 (7 luni) mama nu va fi angajată, dar va obține venitul din chirie.

Ajutati-ma, va rog, sa inteleg următoarele lucruri:
- indemnizația de creștere copil, obținută de mamă pe durata concediului pentru primul copil, este luata in calcul la stabilirea concediului pentru cel de-al doilea copil? Ma refer in special la continuitate.

- in baza veniturilor obținute din chirie, mama va beneficia de concediul prenatal (cel de 126 de zile, care se fractioneaza astfel încât minimum 42 de zile sa fie luate dupa nastere)?
Daca da, cum trebuie procedat cu plata impozitului pe venit (si eventual a altor contributii, gen CASS) astfel incat sa poata dovedi ca a avut venituri?
Daca nu, cât ar trebui să fie angajată ca sa poata beneficia de acest concediu (citisem undeva ca trebuie sa aiba 30 de zile lucrate, în ultimele 12 luni)?

- in baza veniturilor obținute din chirie, mama va beneficia de indemnizația de creștere copil, după nașterea acestuia?
Daca da, cum se calculeaza, in conditiile in care din ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului, doar in 7 a obtinut venituri impozabile, restul fiind concediul pentru primul copil?
Ma puteti ajuta cu un calcul aproximativ?
De asemenea, cum dovedește că a obtinut venituri? Trebuie plătit impozitul pe chirie in avans, ca să poată dovedi acest lucru? Sau pe o perioadă, astfel încât să fie considerat ca e cu plata impozitului "la zi"?

- având în vedere ca ea nu este angajata, deci nu i se platesc contributii la sanatate si la pensii, atunci cand plateste impozitul pe profit, trebuie sa plateasca si contributia aia la sanatate?
Cat ar fi cele două impozite (pe venit și contribuția la sanatate) pentru suma de 6000 de lei?

Multumesc mult pentru ajutor.