avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Activitate Expert Contabilitate & Servicii Srl

Activitate Expert Contabilitate & Servicii Srl

Una este ca pictati de hobby si alta este ca pictati ca sa vindeti (asta este deja o afacere, nu mai este hobby). De dumnevoasra depinde cum va definiti "prestatia". Ce trebuie sa stiti este ca veniturile sunt impozabile, in conditiile in care se face din asta o afacere, chiar si personala, pe CNP. Impozitarea este prevazuta la art. 114, ciod fiscal, venituri din alte surse.
Răspuns la discuția Retragere bani din SRL-D
Banii ii puteti scoate, numai ca trebuie sa ii si justificati.
Asociatul poate ridica bani din societate, in folos propiu, doar sub forma de dividende, situatie in care datoreaza, la momentul ridicarii cota de impozitare de 5%, cu conditia ca societatea sa inregistreze profit. Ffolosirea banilor societatii in scop personal sau retragrea fara justificare, reprezinta infractiune.
Nu, este o cheltuiala a societatii. Asta in masura in care masina nu este utilizata de catre asociat / administrator, in scop personal.
Răspuns la discuția Deschidere punct de lucru
Nu are logica intrebarea, la ONRC se pot face cate modificari doriti, atata vreme cat intocmiti documentatia necesara si aceasta este acceptata de ONRC, ca atare azi desfiintati si tot azi puteti sa infiintati...
Dreptul la actiune este prescris, din pacate, daca au trecut deja 7 ani, nu se mai poate face nimic, Verificati insa sa nu fie o situatie de declaratii nedepuse (se poate intampla sa fi avut un contabil mai delasator), asta se poate remedia. Daca insa declaratiile sunt depuse, dar nu aveti vechime, probabil a-ti fost trecuta in pontaje / state / declaratii cu concediu fara salariu sau nemotivat, acesta fiind si motivul pentru care vechimea nu a fost inregistrata.
Răspuns la discuția SRL fara activitate
1. Verificati sa fie activa fiscal, societatea, la anaf.
2. Verificati sa fie la registru comertului, sa va apara mentiunea "in functiune", sa nu aveti notari de suspendare activitate sau alte situatii;
3. Verificati sa aveti codurile CAEN pentru activitatea care doriti sa o desfasurati mentionate in statut si autorizate pe propria raspundere (incluse in constatator)
4. Verificati ca acele coduri dupa care va desfasurati activitatea sa nu aiba nevoie de autorizatii speciale (mediu, dsv, dsp,. etc).
5. Varificati vector fiscal la anafa, eventual modificati, daca este cazul (aici va asista un contabil)
5. Va incadrati cu siguranta la impozitarea de 3% aplicabila la veniturile societatii, pana la venituri de 1 mil euro, daca nu aveti angajati.
Cam astea sunt, pe scurt,
Aveti nevoie oricum de un contabil, care, va va sfatuii mai in detaliu.
Răspuns la discuția Cine primește dividende?
Dividendele sunt un drept cuvenit asociatului, nu administratorului.
Daca dividendele nu s-au distribuit in trecut si sunt distribuite acum, se ridica de catre asociatii care sunt la momentul distribuirii si platii impozitului, in masura in care prin cesiunea de parti sociale nu s-a mentinut dreptul la dividend, al fostilor asociati.
Cursul de inregistrare al marfii este intotdeauna cursul de la momentul in care marfa a fost receptionata de catre societate.
Avansul se inregistreaza la cursul de facturare, intotdeauna, dupa caz, cu plus sau minus, respectand cursul din momentul in care este misa factura care are mentionat avansul.
Pentru diferente, aveti 665/765 in raport cu contul de terti, probabil 401.
Răspuns la discuția Cheltuieli cu deplasarea
542
Cand acordati banii se face 542=5311 (5121)
Cand faceti justificarea .... 6xx (4xx) = 542
Si cand se returneaza banii, daca nu sunt justificati in totalitate, 5311 (512) = 542
Răspuns la discuția punct de lucru
Poate infiinta: reprezentanta (nu poate produce venituri sau angaja, poate doar efectua cheltuieli), sucursala (o ai mai jos), filiala (entitate separata constituita ca firma de sine statatoare, are calitate de PJ romana).
Analizand legislatia, daca doreste o enitate legata de societatea mama, recomand sa deschida o sucursala, deoarece acestea sunt dezmembraminte fara personaliate juridica ale societatilor care le infiinteaza urmand ca inainte de a inceperea activitatii sa o inregistreze in registrul comertului unde va functiona.
Agentiile si punctele de lucru sunt entitati fara personalitate juridica, care doar se mentioneaza numai in cadrul inmatricularii societatii in registrul unde se afla sediul principal iar filiala practic este o noua societate, are personalitate juridica si urmeaza regimul juridic al formei de societate in care s-au constituit.
Sucursala poate sa desfasoare oricare dintre obiectele de activitate pe care societatea le are inscrise in actul constitutiv cu conditia sa le autorizeze in Romania. Practic are posibilitatea ca in cadrul sucursalei sa desfasoare toate obiectele de activitate care se regasesc in actul constitutiv al societatii si sunt autorizate in conformitate cu legea romana.
Sucursala nu are personalitate juridica pentru a infiinta noi puncte de lucru. Asta poate face numai societate din exterior (comunitate).
Exista posibilitatea ca forta de munca sa fie din Romania sau alte tari cu precizarea ca pentru tarile non ue trebuie perimis de munca eliberat de ORI.
Sucursala reprezinta un sediu permanent si ca atare profitul impozabil obtinut in Romania este supus cotei de impunere de 16%.
Profitul sucursalei se determina prin tratarea sediului permanent ca persoana juridica separata si prin utilizarea regulilor preturilor de transfer
Inainte de a desfasura activitate in Romania, reprezentantul legal al persoanei juridice straine trebuie sa inregistreze sediul permanent la autoritatea fiscala competent.
In veniturile si cheltuielile sucursalei din Romania se includ : numai veniturile care sunt atribuibile sediului permanent si doar cheltuielile ce sunt efectuate in scopul obtinerii de venituri aferente sediului permanent.
Regimul platii de salarii si inregistrarii contractelor de munca este cel romanesc.
Referitor la TVA , aceleasi prevederi ca la un SRL.