avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Activitate simona_

Activitate simona_

Am cerut detalii cum se REALIZEAZA EFECTIV o buna invoiala din punct de vedere legal; termenul pentru vanzare prin buna invoiala a fost deja stabilit urmand ca partile sa hotarasca; am pus o intrebare referitoare la actele de mostenitor in baza carora se face vanzarea; cine ia banii din vanzare si apoi se impart de catre instanta!?Dvs. mi-ati repetat in termeni juridici ceea ce am spus si eu si gasesc in Codul Civil.
Va cer ajutor referitor la procedura sau macar in ce act legislativ gasesc.


Multumesc!
Iata speta: In aprilie 2008 am deschis partaj succesoral partaj judiciar in calitate de sotie supravietuitoare, actionand in judecata soacra si cele 2 surori ale sotului. Conform legii am dreptul la o o treime cota-parte din masa succesorala(un apartament, bun al sotului inainte de casatorie, fara copii). S-a efectuat in aug 2009 expertiza imobiliara. Nu mi-am dorit bunul in natura, doar achitarea sultei de catre celelalte parti. Celelalte parti au dorit initial bunul integral dar dupa stabilirea valorii bunului, nu au mai dorit acest lucru. Instanta a dispus in oct 2009 vanzarea bunului prin buna invoiala pt ca apoi la termenul din dec 2009 sa se stabileasca un executor judecatoresc daca nu se realizeaza invoiala.
1. Avocata m-a asigurat de a lungul procesului ca nu voi avea nimic de pierdut si daca se ajunge in licitatie deoarece , din valoarea bunului vandut chiar si la al treilea termen de licitatie(unde se stie se ajunge la 1/2 din valoarea bunului evaluat), mai intai se acorda sotiei supravietuitoare cota de o treime din valoarea initiala a bunului si apoi ce ramane celorlalte parti. (mai precis, la un bun evaluat la 30 000 euro, cu o cota de o treime de 10 000 euro, la al treilea termen de licitatie cand se va vinde cu 15 000 euro, eu primesc cei 10 000 euro iar restul partilor doar 5000 euro)
Acum am fost anuntata de avocata ca voi avea si eu de pierdut, pt ca cota mea de o treime la al treilea termen de licitatie se ia din valoarea injumatatita a bunului(mai precis , un bun evaluat la 30 000 euro, la al treilea termen de licitatie se vinde de la jumatate, adica 15 000 euro iar cota mea de o treime va reprezenta 5000 euro.)
Care este adevarul?
2. in cazul in care as ajunge la invoiala, care sunt pasii vanzarii de catre cele 2 parti? Din moment ce instanta inca nu a acordat un document de mostenire fiecarei parti, cum fac vanzarea aceste parti prin contract pentru a prezenta la termenul din decembrie ,,dovada vanzarii"?Cine imparte banii conform cotelor - parti? Se mai recupereaza cheltuielile de judecata in urma unei invoieli?
3. Legea taxelor de timbru nr 146/1997 s-a modificat in 2009 prin legea nr 76/2009 in care la articolul 2 se stipuleaza ca actiunea si cererile evaluabile in bani, introduce la instantele judecatoresti se taxeaza cu 5.126 lei pentru valoarea de peste 193.948,00 lei
Procesul a fost deschis in aprilie 2008.Iar eu nu am platit o asemenea taxa. Exista posibilitatea la finalul procesului sa platesc o asemenea suma?
Din cate observ, acest site este pentru consultanta juridica, nu pentru bancuri. V-am infatisat o situatie. Cred ca-mi puteati spune simplu sa consult un alt notar.Desi acel notar mi-a explicat ca recurge la acest mod, pentru a nu-mi lua banii degeaba. Sunt situatii in care pe parcursul unei dezbateri, unul din mostenitori se ,,opune", si atunci calea de rezolvare este tot in instanta. Si banii dati la notar raman bani dati.
Notarul la care am fost, a spus ca nu deschide nici o dezbatere a succesiunii cata vreme nu are acordul tuturor mostenitorilor ca-l accepta ca notar.

Declaratia de acceptare nu am facut-o, din moment ce notarul nu mi-a cerut-o; banuiesc ca se considera acceptare tacita din moment ce locuiesc in apartamentul sotului meu decedat si platesc impozitele si alte taxe.

Intentionez sa deschid actiune in instanta pentru ca nu ajung la nici o intelegere cu soacra mea, fiind o persoana care una spune si alta face, si tot tergiverseaza situatia, generand o serie de conflicte absurde. Lasand gluma la o parte, unii chiar au nevoie de un apartament pe aici, iar apartamentul in care stau e intr-o zona buna pentru inchiriat, acesta fiind si motivul pentru care nu e de acord cu vanzarea lui.Nestiind care-i sunt intentiile REALE, doresc sa-mi revendic dreptul legal .
Intentionez sa deschid actiune in instanta pentru partaj succesoral;
1. as dori sa stiu daca procedura de vanzare a apartamentului, pentru a-mi recupera cota-parte de o treime, este paralela sau ulterioara procesului?
Cine pune in vanzare apartamentul? cine stabileste pretul final si daca vreunul din mostenitori se poate opune vanzarii la acel pret si de cate ori se poate opune?

2. cheltuielile cu evaluatorul(pe care il plateste cel care actioneaza in instanta) se recupereaza la final drept cheltuieli de judecata?

3. pot cere in instanta continuarea dreptului de habitatie pana la vanzarea definitiva a apartamentului?

4. daca se poate un pret estimativ pentru onorariul avocatului pentru aceasta speta.

Multumesc!
Imi cer scuze daca la prima intrebare nu m-am exprimat clar. Intrebam daca documentele de intabulare si cadastru sunt necesare pentru dezbaterea succesorala.
Sotul meu a decedat acum 2 luni. Am fost casatoriti 5 ani iar apartamentul a fost bunul sotului dinainte de casatorie.Neavand copii, la deschiderea dezbaterii succesiunii urmeaza sa vina mama defunctului. sora vitrega a defunctului( sora de tata) si sora vitrega a defunctului(sora de mama)care locuieste in Cipru si doreste sa delege pe cealalta sora pt reprezentare. Am inteles ca pana in momentul in care acea procura legalizata nu vine din Cipru, nu se pot prezenta toti mostenitorii la dezbatere la notar.

1. Soacra mi-a cerut certificatul de deces si nastere ale sotului pe motiv ca-i trebuie la intabulare si cadastru. Precizez ca nu am incredere in ea si as dori sa stiu daca acele acte chiar sunt necesare la inceperea dezbaterii succesiunii. Daca nu, cand sunt necesare?

2. in momentul cand se iese din indiviziune, adica imi voi primi certificatul de mostenitor cu cota ce-mi revine, cum ramane cu dreptul meu de abitatie? Art. 4 alin. 1 din Legea nr. 319/1944 prevede ca „sotul supravietuitor care nu are o locuinta proprie, va avea pana la executarea iesirii din indiviziune si in orice caz, cel putin timp de un an de la incetarea din viata a sotului sau, in afara de dreptul de mostenire potrivit dispozitiilor de mai sus, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din succesiune”.
Inteleg din acest articol, ca, chiar daca incheierea succesiunii se face de exemplu in 6 luni de la decesul sotului, eu nu pot fi data afara din casa de ceilalti mostenitori decat in momentul in care imi exprim acordul de vanzare al apartamentului dar nu mai devreme de un an de la deces?sau pot fi chemata in judecata pentru a elibera apartamentul, dar nu mai devreme de un an de la deces?

3. taxele succesorale le platesc mostenitorii in cuantum proportional cu mostenirea primita? e valabil si acum acest citat pe care l-am gasit pe net la data de feb 2006 : ,,Daca intre data decesului si data dezbaterii succesiunii nu a trecut un an, sunteti scutit de taxa de timbru si timbrul judiciar. In aceasta situatie, taxele notariale cuprind onorariul notarial, la care se adauga TVA."
Multumesc