avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere succesiune, drept de abitatie si taxe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere succesiune, drept de abitatie si taxe succesorale

Sotul meu a decedat acum 2 luni. Am fost casatoriti 5 ani iar apartamentul a fost bunul sotului dinainte de casatorie.Neavand copii, la deschiderea dezbaterii succesiunii urmeaza sa vina mama defunctului. sora vitrega a defunctului( sora de tata) si sora vitrega a defunctului(sora de mama)care locuieste in Cipru si doreste sa delege pe cealalta sora pt reprezentare. Am inteles ca pana in momentul in care acea procura legalizata nu vine din Cipru, nu se pot prezenta toti mostenitorii la dezbatere la notar.

1. Soacra mi-a cerut certificatul de deces si nastere ale sotului pe motiv ca-i trebuie la intabulare si cadastru. Precizez ca nu am incredere in ea si as dori sa stiu daca acele acte chiar sunt necesare la inceperea dezbaterii succesiunii. Daca nu, cand sunt necesare?

2. in momentul cand se iese din indiviziune, adica imi voi primi certificatul de mostenitor cu cota ce-mi revine, cum ramane cu dreptul meu de abitatie? Art. 4 alin. 1 din Legea nr. 319/1944 prevede ca „sotul supravietuitor care nu are o locuinta proprie, va avea pana la executarea iesirii din indiviziune si in orice caz, cel putin timp de un an de la incetarea din viata a sotului sau, in afara de dreptul de mostenire potrivit dispozitiilor de mai sus, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din succesiune”.
Inteleg din acest articol, ca, chiar daca incheierea succesiunii se face de exemplu in 6 luni de la decesul sotului, eu nu pot fi data afara din casa de ceilalti mostenitori decat in momentul in care imi exprim acordul de vanzare al apartamentului dar nu mai devreme de un an de la deces?sau pot fi chemata in judecata pentru a elibera apartamentul, dar nu mai devreme de un an de la deces?

3. taxele succesorale le platesc mostenitorii in cuantum proportional cu mostenirea primita? e valabil si acum acest citat pe care l-am gasit pe net la data de feb 2006 : ,,Daca intre data decesului si data dezbaterii succesiunii nu a trecut un an, sunteti scutit de taxa de timbru si timbrul judiciar. In aceasta situatie, taxele notariale cuprind onorariul notarial, la care se adauga TVA."
Multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 13:37, 8 Februarie 2008
cota dvs din mostenire e de 1/3.

pct 1. Da, actele sunt necesare pt. dezbaterea succesorala, dar puteti sa mergeti dvs. la un notar pt. a face declaratia de acceptare a sucesiunii si pentru a prezenta actele necesare dezbaterii, nu trebuie sa le predati soacrei (vor veni si ceilalti mostenitori la notarul pe care l-ati ales dvs....sau, primul care ajunge la un notar).
pct 2. dreptul de abitatie dureza pana la executarea iesirii din indiviziune (e alta poveste decat eliberarea certificatului de mostenitor) ori pana in momentul in care va recasatoriti, dar cel putin un an de la data decesului.
pct. 3 Da. Taxele se platesc proportional. Incercati sa faceti declaratia de acceptare a mostenirii in 6 luni ca sa nu va mai doara capul cu alte povesti (impozit daca nu se inceheie procedura intr-un anumit termen)
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2008
romascanu, moderator
Imi cer scuze daca la prima intrebare nu m-am exprimat clar. Intrebam daca documentele de intabulare si cadastru sunt necesare pentru dezbaterea succesorala.
Nu
Intentionez sa deschid actiune in instanta pentru partaj succesoral;
1. as dori sa stiu daca procedura de vanzare a apartamentului, pentru a-mi recupera cota-parte de o treime, este paralela sau ulterioara procesului?
Cine pune in vanzare apartamentul? cine stabileste pretul final si daca vreunul din mostenitori se poate opune vanzarii la acel pret si de cate ori se poate opune?

2. cheltuielile cu evaluatorul(pe care il plateste cel care actioneaza in instanta) se recupereaza la final drept cheltuieli de judecata?

3. pot cere in instanta continuarea dreptului de habitatie pana la vanzarea definitiva a apartamentului?

4. daca se poate un pret estimativ pentru onorariul avocatului pentru aceasta speta.

Multumesc!
Judecarea oricărei cereri de partaj succesoral privind bunuri asupra cărora părţile au un drept de proprietate comună se face cu procedura prevăzută în CAPITOLUL VII1 Procedura împărţelii judiciare dinb Codul de procedura civila.
Vanzarea apartamentului se poate face de catre dvs sau instanţa, prin încheiere, va dispune vânzarea bunului, stabilind totodată dacă vânzarea se va face de către părţi prin bună învoială ori de către executorul judecătoresc.
Puteti conveni ca vânzarea bunurilor să se facă la orice preţ oferit de participanţii la licitaţie sau la pretul stabilit de catre coproprietari.
Pot fi recuperate cheltuielile.
In functie de persoana avocatului onorariile sunt diferite.

Alte discuții în legătură

Succesiuni clausofe clausofe Buna ziua. Fiti va rog amabili si explicati-mi si mie cum pot sa deschid succesiune daca nu detin nici un act al casei si nici certifecatul de deces al ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Deschidere mostenire LUMITM LUMITM Ar trebui sa deschidem succesiunea in urma decesului bunicii mele, suntem 5 mostenitori dintre care 4 doresc deschiderea succesiunii iar unul dintre cei cinci ... (vezi toată discuția)