avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deschidere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deschidere mostenire

Ar trebui sa deschidem succesiunea in urma decesului bunicii mele, suntem 5 mostenitori dintre care 4 doresc deschiderea succesiunii iar unul dintre cei cinci sub pretextul ca nu dispune de bani nu este de acord cu acest lucru ( situatia dureaza de un an). Acesta din urma detine si toate actele in original necesare deschideii succesiunii (certificat de deces, acte de proprietate ale imobilelor si terenurilor ce alcatuiesc masa succesorala) . Ce putem face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 21:23, 6 Septembrie 2009
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intrucat unul dintre mostenitori nu este de acord cu dezbaterea succesiunii, solutia este sa va adresati instantei de judecata. Puteti obtine un duplicat al certificatului de deces de la starea civila din localitatea unde a fost inregistrat decesul, iar o copie de pe titlul de proprietate a terenurilor obtineti de la primaria care a eliberat titlul de proprietate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aspectul ca unul dintre succesori,din cvari motive nu intelege sa demareze procedura succesiunii,saui nu intelege sa puna la dispozitie documntele necesare demararii procedurii nu reprezinta impidiment.
Duplicat al certificatului de deces il obtineti de la serviciul stare civila din cadrul primariei unde a avut domiciliul ,sau unde a decedat defunctul.
Restul mostenitori ,va adresati instantei de judecata .Succes
Succesiunea a fost deschisa prin moartea lui de cujus (autorul mostenirii ).
Avand in vedere ca nu exista acord intre erezi , nu va ramane decat sa dezbateti succesiunea , respectiv sa solicitati iesirea din indiviziune , judecatoriei in a carei raza teritoriala s-a aflat ultimul domiciliu al defunctului.

(un avataj il constituie evitarea taxelor notariale , considerabile.)

Iar pentru a nu deveni straini de succesiune , mostenitorii trebuie sa o accepte in termen de 6 luni de la deschidere.(expres, spre exemplu , prin declaratie notariala ) , sau tacit (prin acte prin care lasa sa se intrevada intentia vadita de a succede - plata impozitelor , instrainarea de bunuri , etc)
Succes.;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu merg initial pe varianta dezbaterii succesorale pe cale necontencioasa. Neintelegerile dintre restul mostenitorilor si acel mostenitor nu privesc chestiuni care sa conduca la ideea urmarii procedurii contencioase, acest mostenitor nu contesta bunurile ce fac parte din averea succesorala lasata de defunct, calitatea de comostenitor, cota-parte ce se cuvine fiecăruia, datoriile transmise prin moştenire, datoriile şi creanţele comoştenitorilor faţă de defunct, precum şi sarcinile moştenirii, ci afirma doar ca nu are bani pentru plata cotei ce-i revine din dezbaterea succesorala.
Daca, dupa ce ati depus actele la notar (obtinute asa cum v-au spus colegii mei mai sus), atitudinea acestui succesibil nu se schimba, notarul va da incheiere prin care va indruma partile la instanta judecatoreasca in vederea efectuarii partajului succesoral.
Va recomand sa procedati mai intai la dezbaterea succesiunii la notar deoarece este mai rapida decat procedura contencioasa si, poate acel succesibil isi va schimba atitudinea. ;)
Cata vreme unul dintre succesibili , din varii motive (printre care unul insemnat il reprezinta lipsa resurselor materiale ), nu-si exprima acordul de vointa in vederea dezbaterii succesiunii , respectiv a iesirii din indiviziune , ceilalti erezi , in vederea sistarii acestei stari , sunt obligati a se adresa instantei de judecata (procedura fiind una contenctioasa).

Lipsa acordului unuia dintre erezi conduce la imposibilitatea dezbaterii succesiunii /iesirii din indiviziune pe cale notariala.
;)
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mac6 mac6 Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)
Urgent! succesiune fara acord? PME PME Sotul este decedat, sotia este in viata, iar unul din cei 6 copii nu este de acord cu deschiderea succesiunii. Fara acordul acestuia se poate imparti partea ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 2 parinti matei iuliana matei iuliana buna ziua, ma numesc Iuliana si mai am inca trei frati, mama noastra a decedat in urma cu 14ani si tata nu a vrut sa faca succesiunea. In data de 6 noiembrie ... (vezi toată discuția)