avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere succesiune, drept de abitatie si taxe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere succesiune, drept de abitatie si taxe succesorale

Sotul meu a decedat acum 2 luni. Am fost casatoriti 5 ani iar apartamentul a fost bunul sotului dinainte de casatorie.Neavand copii, la deschiderea dezbaterii succesiunii urmeaza sa vina mama defunctului. sora vitrega a defunctului( sora de tata) si sora vitrega a defunctului(sora de mama)care locuieste in Cipru si doreste sa delege pe cealalta sora pt reprezentare. Am inteles ca pana in momentul in care acea procura legalizata nu vine din Cipru, nu se pot prezenta toti mostenitorii la dezbatere la notar.

1. Soacra mi-a cerut certificatul de deces si nastere ale sotului pe motiv ca-i trebuie la intabulare si cadastru. Precizez ca nu am incredere in ea si as dori sa stiu daca acele acte chiar sunt necesare la inceperea dezbaterii succesiunii. Daca nu, cand sunt necesare?

2. in momentul cand se iese din indiviziune, adica imi voi primi certificatul de mostenitor cu cota ce-mi revine, cum ramane cu dreptul meu de abitatie? Art. 4 alin. 1 din Legea nr. 319/1944 prevede ca „sotul supravietuitor care nu are o locuinta proprie, va avea pana la executarea iesirii din indiviziune si in orice caz, cel putin timp de un an de la incetarea din viata a sotului sau, in afara de dreptul de mostenire potrivit dispozitiilor de mai sus, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din succesiune”.
Inteleg din acest articol, ca, chiar daca incheierea succesiunii se face de exemplu in 6 luni de la decesul sotului, eu nu pot fi data afara din casa de ceilalti mostenitori decat in momentul in care imi exprim acordul de vanzare al apartamentului dar nu mai devreme de un an de la deces?sau pot fi chemata in judecata pentru a elibera apartamentul, dar nu mai devreme de un an de la deces?

3. taxele succesorale le platesc mostenitorii in cuantum proportional cu mostenirea primita? e valabil si acum acest citat pe care l-am gasit pe net la data de feb 2006 : ,,Daca intre data decesului si data dezbaterii succesiunii nu a trecut un an, sunteti scutit de taxa de timbru si timbrul judiciar. In aceasta situatie, taxele notariale cuprind onorariul notarial, la care se adauga TVA."
Multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 13:37, 8 Februarie 2008
Ati facut declaratia de acceptare despre care v-am povestit mai sus (prin ianuarie)?

De ce va ganditi intai la razboi (partaj in instanta) cata vreme o astfel de declaratie va peritmie dvs. sa va alegeti notarul la care vor veni (daca vor veni) si ceilalti posibili mostenitori si daca ati facut acest pas se vor grabi si ceilalti cu procuri si tot ce trebuie... (altfel vor trebui sa dovedeasca acceptarea tacita).
Poate hotarati vanzarea prin buna invoiala la notar... (ca, judecand dupa tarile prin care traiesc se pare ca nici unul n-are nevoie de vreun apartament pe-aci).
Daca nu, oricum declaratia pe care ati dat-o face ca timpul sa curga in favoarea dvs si in defavoarea celorlalti.
Notarul la care am fost, a spus ca nu deschide nici o dezbatere a succesiunii cata vreme nu are acordul tuturor mostenitorilor ca-l accepta ca notar.

Declaratia de acceptare nu am facut-o, din moment ce notarul nu mi-a cerut-o; banuiesc ca se considera acceptare tacita din moment ce locuiesc in apartamentul sotului meu decedat si platesc impozitele si alte taxe.

Intentionez sa deschid actiune in instanta pentru ca nu ajung la nici o intelegere cu soacra mea, fiind o persoana care una spune si alta face, si tot tergiverseaza situatia, generand o serie de conflicte absurde. Lasand gluma la o parte, unii chiar au nevoie de un apartament pe aici, iar apartamentul in care stau e intr-o zona buna pentru inchiriat, acesta fiind si motivul pentru care nu e de acord cu vanzarea lui.Nestiind care-i sunt intentiile REALE, doresc sa-mi revendic dreptul legal .
Sunteti sigura ca era notarul si nu ... portarul (ca eu am un dubiu X-()
Din cate observ, acest site este pentru consultanta juridica, nu pentru bancuri. V-am infatisat o situatie. Cred ca-mi puteati spune simplu sa consult un alt notar.Desi acel notar mi-a explicat ca recurge la acest mod, pentru a nu-mi lua banii degeaba. Sunt situatii in care pe parcursul unei dezbateri, unul din mostenitori se ,,opune", si atunci calea de rezolvare este tot in instanta. Si banii dati la notar raman bani dati.
Doamna, eu eram suparata pe notar si vad ca ce aveam de spus (implicit) ati inteles.
Iar o declaratie costa vreo 15 lei...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiuni clausofe clausofe Buna ziua. Fiti va rog amabili si explicati-mi si mie cum pot sa deschid succesiune daca nu detin nici un act al casei si nici certifecatul de deces al ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Deschidere mostenire LUMITM LUMITM Ar trebui sa deschidem succesiunea in urma decesului bunicii mele, suntem 5 mostenitori dintre care 4 doresc deschiderea succesiunii iar unul dintre cei cinci ... (vezi toată discuția)