Luati-va atunci avocat si cereti si plata cheltuielilor de judecata.
Pai trebuie sa va dea permisul inapoi, fara nici o alta formalitate, in baza buletinului de analiza pe care ati spus deja ca-l aveti si arata 0.0% alcoolemie. Analiza de singe este cea care decide. Daca nu ati fi dorit asa ceva, ar fi ramas rezultatul de determinare din aerul expirat. Nu inteleg unde va blocati. Daca a intocmit PV de contraventie deja, depuneti plingere contraventionala impotriva lui, si pe baza copiei imagine de pe portalul justitiei , care arata ca este deschisa actiune in instanta contra IPJ..., va luati permisul inapoi. Anexati doua copii la plingere cu buletinul de analiza respectiv.
Se aplica art. 118 din OUG 195/2002
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzii și a sancțiunii contravenționale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției de la data înregistrării la judecătoria prevăzută la alin. (1).
(3) Dovada înregistrării plângerii contravenționale se realizează printr-un document emis de către instanța de judecată sau printr-un extras din portalul instanțelor de judecată www.portal.just.ro și se depune sau se transmite prin orice mijloace de comunicare la distanță ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestuia, de către contravenient sau de către reprezentantul convențional al acestuia, la unitatea de poliție din care face parte agentul constatator, care efectuează mențiunile corespunzătoare în evidențe. Permisul de conducere reținut se restituie personal titularului sau reprezentantului convențional al acestuia. În situația transmiterii dovezii înregistrării plângerii contravenționale prin mijloace de comunicare la distanță, la cererea scrisă a titularului sau a reprezentantului convențional al acestuia, unitatea de poliție din care face parte agentul constatator poate restitui permisul de conducere reținut la adresa de corespondență indicată în cuprinsul cererii.
[ link extern ]
Daune morale puteti sa cereti cit vreti, plus cheltuielile de judecata, dar intr-un alt proces, pentru abuz in serviciu. Nu sunteti foarte clar in exprimare, va doriti permisul ? vreti dreptate pina la capat si sa va razbunati pe respectivul?
Eu am inteles initial ca va doriti permisul inapoi.
Adica politistul nu a fost cu dvs. la prelevarea probelor biologice !? Pai a incalcat art.88 alin 5 din OUG 195/2002 :
(5) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistată ca având o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, îi poate solicita acestuia să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.
Peste 0,4 va solicita el si era caz penal daca refuzati.
Puteti refuza sa suflati, nu este ilegal, nu puteti refuza sa mergeti la testul din singe.
Alcooltestul care indica concentratia in aerul expirat nu este ilegal :
Art.88
(4) Stabilirea concentrației de alcool în aerul expirat se face de către poliția rutieră, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat și verificat metrologic.
Politia are doua astfel de tipuri de aparate, unul mai vechi (dar sunt mai multe in tara) care nu e omologat metrologic si pe care il verifica prin comparatie cu al doilea, mai performant, omologat si verificat la zi. Din acest al doilea tip sunt putine, cam 1-2 pe judet.
Tertipul politistului este sa foloseasca primul tip de aparat si sa treaca valoarea concentratiei gasite in aerul expirat. Daca valoarea e sub 0,4 si se contesta in instanta PV de contraventie, atunci politia se foloseste de un alt aliniat de la art. 88:
"(3) Stabilirea prezenței alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive se face de către poliția rutieră, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate."
Adica transforma ceea ce a masurat si consemnat in PV de contraventie, unde a scris o concentratie, intr-o masuratoare calitativa (cum e fiola care se inverzeste sau nu), zice ca a determinat "prezenta" alcool in aerul expirat.
E o procedura la limita legii, ca sa nu spun mai mult si sunt avocati care cistiga procese in instanta pe chestia asta. Nu pe toate. Unul dintre acesti avocati este Mihai Baco, vicepresedintele Uniunii Avocatilor Europeni, dar si pe tara.
Un articol pe aceasta tema gasiti aici:
[ link extern ]
In cazul dvs. cea mai mare ilegalitate e ca nu a mers la solicitarea dvs. sa valideze prin masuratoarea in singe faptul ca ati fost sau nu sub influenta alcoolului.
[ link extern ]
Stabilirea imbibației alcoolice în aerul expirat este ilegală. Argumentația legală a acestei afirmații prin telefon sau mail-ul personal. Dacă vă aflați în interiorul termenului de contestare depuneți plângere contravențională solicitând anularea procesului verbal de contravenție. motivând rezultatul probelor de sânge (alcoolemie zero). Dacă mai este timp se poate introduce argumentele privind ilegalitatea alcoolemiei stabilite de alcooltest.
ing. Ioan Ciobanu