avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Activitate Ana Clapa

Activitate Ana Clapa

Începând cu data de 9 ianuarie 2015 (aceasta fiind data înmatriculării în registrul comerțului) s-a constituit „Globus”, SA prin subscripție publică, cu trei acționari:
- AB și AC - persoane fizice și
- „LINEX” - SRL cu doi asociați, persoană juridică.
Cei trei au și calitatea de membri fondatori.
Societatea s-a constituit cu un capital de 30 000 euro. După 2 ani de la constituire, societatea și-a majorat capitalul social, începând cu 9 ianuarie 2017.
AC și AB solicită cota corespunzătoare profitului net, începând cu 1 ianuarie 2017, dată de la care s-a înregistrat majorarea capitalului social.
De asemenea, la doi ani de la constituire, respectiv începând cu data de 9 ianuarie, Popa Ion reprezentatul societății „LINEX” SRL, solicită o cotă corespunzătoare din profitul net, în valoare de 6% din acesta, atât pentru primii doi ani de la constituirea societății, cât și de la 9 ianuarie 2017, corespunzător capitalului majorat.

Sunt întemeiate pretențiile fondatorilor AB și AC și a reprezentantului persoană fizică a societății ,,LINEX”, SRL? Explicați.

Adaugat textul altei postari:
La 28 martie 2017 acționarii societății ,,Globus”, SA formulează cerere pentru plata dividendelor, hotărâtă în AGA din data de 18 decembrie 2015. Societatea emitentă a dobândit 8% din propriile acțiuni în anul 2015.
1. Acționarii sunt îndreptățiți la plata dividendelor având în vederea cererea lor din 28 martie 2017?
Societatea are dreptul să solicite dividende întocmai ca și ceilalți acționari? Explicați.