Începând cu data de 9 ianuarie 2015 (aceasta fiind data înmatriculării în registrul comerțului) s-a constituit „Globus”, SA prin subscripție publică, cu trei acționari:
- AB și AC - persoane fizice și
- „LINEX” - SRL cu doi asociați, persoană juridică.
Cei trei au și calitatea de membri fondatori.
Societatea s-a constituit cu un capital de 30 000 euro. După 2 ani de la constituire, societatea și-a majorat capitalul social, începând cu 9 ianuarie 2017.
AC și AB solicită cota corespunzătoare profitului net, începând cu 1 ianuarie 2017, dată de la care s-a înregistrat majorarea capitalului social.
De asemenea, la doi ani de la constituire, respectiv începând cu data de 9 ianuarie, Popa Ion reprezentatul societății „LINEX” SRL, solicită o cotă corespunzătoare din profitul net, în valoare de 6% din acesta, atât pentru primii doi ani de la constituirea societății, cât și de la 9 ianuarie 2017, corespunzător capitalului majorat.
Sunt întemeiate pretențiile fondatorilor AB și AC și a reprezentantului persoană fizică a societății ,,LINEX”, SRL? Explicați.
Adaugat textul altei postari:
La 28 martie 2017 acționarii societății ,,Globus”, SA formulează cerere pentru plata dividendelor, hotărâtă în AGA din data de 18 decembrie 2015. Societatea emitentă a dobândit 8% din propriile acțiuni în anul 2015.
1. Acționarii sunt îndreptățiți la plata dividendelor având în vederea cererea lor din 28 martie 2017?
Societatea are dreptul să solicite dividende întocmai ca și ceilalți acționari? Explicați.
Daca intr-un an firma SA inregistreaza profit si in cadrul adunarii generale a actionarilor se decide ca acesta sa ramana nerepartzat ca dividende, urmand ca aceasta sa se faca in exercitiile financiare viitoare, atunci puteti fi in situatia in care acum in 2018 sa inregistrati sold la contul corespunzator din balanta.
Daca in aceasta luna se doreste repartizarea profitului din anii precedenti, la adunarea generala in care urmeaza sa se adopte aceasta hotarare vor fi convocati si vor participa actionarii cu procentul din capitalul social detinut in actiuni de la data convocarii adunarii generale.
Daca majoritatea decide sa se imparta dividende, atunci fiecare va incasa dividende raportat la procentul din capitalul social detinut in actiuni de la data convocarii adunarii generale.
Adunarea generala poate decide sa se repatizeze tot profitul din anii precedenti sau numai o parte.
In cadrul adunarii generale vor fi discutate si votate toate propunerile de repatizare a intregului profit adunat in timp, propuneri care pot veni in scris de la actionari ca si completare a ordinei de zi care este trecuta in convocator.
In cadrul SA si deci si in timpul adunarii generale, actionari persoane fizice si juridice au aceleasi drepturi si obligatii.
Scrieti de cerere din partea unor actionari depusa prin martie 2017, pentru plata dividendelor, hotărâtă în AGA din data de 18 decembrie 2015. Odata ce sa hotarat la acea data ca actionarii participanti la acea adunare generala a actionarilor sa incasese dividende potrivit cu cate actiuni detineau la data convocarii acelei adunari generale, atunci firma SA de la acea data este obligata sa le plateasca iar actionarii pot cere si dobanda penalizatoare pentru intarzierea platii. Dupa trei ani dreptul lor asupra acestor dividende se prescrie si banii raman a firma SA ca venit. Aceasta se constata de catre adunarea generala si trebuie sa apara ca punct distinct in procesul verbal al adunarii generale. Dar asta numai daca ctionarii nu s-au interesat sa isi ridice banii sau refuzat sa puna la dispozitia firmei SA a unor conturi bancare in care firma sa vireze dividendele. Faptul ca, de exemplu, actionarul majoritar si-a luat numai el dividendele si a efuzatsa plateasca si celorlalti, nu este o scuza.
Mai scrieti ca societatea emitentă a dobândit 8% din propriile acțiuni în anul 2015. Asta inseamna ca a fost redus capitalul social si trebuie sa aveti in vedere cu cate actiuni a ramas fiecare actionar de la acea data.
Chiar daca un actionar intra in firma SA dupa cativa ani de la infiintare si la prima adunare generala la care participa cu drepturi depline se discuta o repartizare a unor profituri din anii precedenti ramase nerepartizate (atentie, nu neplatite), el are dreptul sa primeasca o cota parte din acele dividende raportat la cate actiuni are la data convocarii acestei adunari generale, chiar daca la acea vreme cand s-au produs in firma acele profituri el nu figura in acte si la registrul comertului ca actionar.
Actionar minoritar
tovyis
Buna ziua,
fac parte dintr-o societate mixta :
10% o firma straina
45% o alta firma straina
10% o persona fizica
10% alta persoana
12% alta persoana ... (vezi toată discuția)
Dividende
gabrielaliana
Daca o firma are la sf anului 2010 profit 1500(ct 121 C) dar are constituit din ani precedenti fond in ct 1068 poate folosi suma din ct de rezerve (1068) pt a ... (vezi toată discuția)