Ar trebui introdusa o actiune in instanta prin care sa solicitati stabilirea domiciliului copilului la dvs, exercitarea autoritatii parintesti in comun (in mod exclusiv se obtine doar in mod exceptional, in situatia in care partile se inteleg de buna voie asupra acestui aspect), obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere. In paralel, trebuie introdusa si o ordonanta presedintiala cu acelasi obiect care sa se judece cu celeritate inaintea actiunii de drept comun. Tatal nu poate fi decazut din drepturile sale parintesti. Decaderea se face doar pentru anumite motive strict prevazute de lege si in care sunt convinsa ca nu va incadrati.
Pe de alta parte, analizând situatia, este vorba de o rapire transfrontaliera, caz in care ar trebui sa contactati autoritatile competente din Anglia.
Instanța din statul în care copilul își avea reședința obișnuită înainte de răpire va rămâne competentă până la soluționarea cazului de răpire, pentru a se evita ca părinții să răpească copilul în speranța de a obține o hotărâre favorabilă în fața instanței din propria țară.
În toate țările UE (cu excepția Danemarcei) există autorități centrale pentru a ajuta părinții care sunt victime ale răpirii transfrontaliere. Părintele vizat poate lansa o procedură de înapoiere a copilului. În acest caz, instanța trebuie să se pronunțe cu privire la această chestiune în termen de șase săptămâni și ar trebui să ofere copiilor posibilitatea de a fi ascultați în cursul procedurii, cu excepția cazului în care acest lucru este necorespunzător din cauza vârstei și gradului de maturitate.
Instanța din țara în care copilul a fost răpit poate prezenta obiecții cu privire la înapoierea copilului în cazul în care există un risc serios ca înapoierea să expună copilul la vătămări fizice sau psihice [articolul 13 litera b) din Convenția de la Haga din 1980]. Cu toate acestea, înapoierea nu poate fi oprită dacă s-au luate măsuri adecvate pentru a proteja copilul. În cazul în care instanța constată că un copil nu trebuie înapoiat, aceasta trebuie să se adreseze instanței din țara din care a fost răpit copilul.
Instanța din țara din care a fost răpit copilul va avea ultimul cuvânt, ținând seama de probele și de motivația celeilalte instanțe. De asemenea, judecătorul trebuie să asculte copilul și ambele părți.
Hotărârea definitivă a instanței în țara de origine este automat recunoscută și executorie într-un alt stat membru al UE, fără a fi necesară o încuviințare a executării („eliminarea procedurii de exequatur”), dacă judecătorul a eliberat un certificat.
Asadar, incercati sa contactati autoritatea centrala din Anglia:
International Child Abduction and Contact Unit (ICACU)
Adresă administrativă : Office of the Official Solicitor, Victory House, 30-34 Kingsway
Localitate : London
Cod poștal : WC2B 6EX
Telefon : 00 44 203 681 2608
Fax : 00 44 206 681 2763
E-mail : ICACU@offsol.gsi.gov.uk
Site :
[ link extern ]