avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Activitate emma_elena

Activitate emma_elena

AVLIL a scris:

..........................................
..........Dar... referitor la intretinere, doamna, ea se poate face si prin angajarea unei persoane in acest sens, nu trrebuie neaparat facuta personal. Asta in sustinerea contractului de intretinere pe care il sustinea colega.

Eu cred ca problema se poate rezolva si cel care va intocmi contractul ar trebui sa va prezinte mai multe variante din care sa alegeti impreuna.
Nu se poate pune problema angajarii unei persoane, pentru ca nu te poti baza pe nimeni pentru indeplinirea condiitiilor de ingrijire din contrat , si apoi la sfarsit (la proces) aceasta persoana,indiferent cine va fi ea, va putea fi "ajutata" sa depuna si marturie impotriva mea. Nu stii niciodata peste ce nebuni dai....si banul ,se pare, ca intoarce frate impotriva sorei :(:( . Parerea mea este ca ar fi o responsabilitate in plus,fara garantia succesului, adica ma voi lega la cap fara sa ma doara si poate ma voi adanci ,si mai mult in probleme. Va multumesc !
Răspuns la discuția Chitanta retroactiva
u.b.i.k. a scris:

1 - Declaratia tatalui si mamei la notar nu au nici o valoare.
2 - nu puteti face proba unei conventii prin declaratii de martori, chiar daca sustineti imposibilitatea morala de intocmire a inscrisului constatator, pentru ca ar trebui sa sustineti ca vanzarea garsonierei s-a declarat la un pret muuult mai mic pentru a nu plati impozite la stat:O.
3. solutia data de av_todica este, din unghiul meu de vedere, cea mai corecta (partaj de ascendent sau testament).
4. nu prea aveti sanse intr-un proces chiar daca avocatul este un psiholog desavarsit, pentru ca presiunea a 10000 $ poate fi mai mare decat cea morala exercitata, chiar cu desavarsita indemanare, de avocat.
5. Tineti minte - non jus deficit sed probatio - nu legea lipseste ci probele.
OK Deci nu au valoare declaratiile retroactive ,date de parinti . Dar daca, prin absurd , il fac pe fratele meu sa dea o declaratie retroactiva, in care recunoaste primirea contravalorii garsonierei,aceasta va fi acceptata mai tarziu cand se va face succesiunea pentru scaderea masei succesorale??
romascanu a scris:

:-/ Ati pus sub numele meu un lung citat ce pare a fi dintr-un tratat de drept civil, dar pe care eu nu l-am scris/citat niciodata si niciunde pe acest forum :innocent:

Eu am spus ca as opta pentru un contract de intretinere si nicidecum pentru renta viagera, pentru bunul motiv ca instrainarea in schimbul unei rente viagere are aceeasi "pacat" ca si contractul de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct si anume este prezumata tot o LIBERALITATE prin acelasi art 845 despre care am mai vorbit.

Da, din pacate, daca alegeti renta viagera exista riscul de a ajunge la ... concluzia la care ati ajuns.
Cred ca ar trebui sa identificati exact cine v-a scris povestea despre renta si sa-i cereti aceluia explicatii.
SCUZE, MII DE SCUZE. INTR-ADEVAR NU ERA CITATUL DUMNEAVOSTRA A FOST O GRESEALA A MEA DE 'TIPARIRE". DE FAPT EU AM INTELES GRESIT CU RENTA VIAGERA....NU STIAM CUM SA-I SPUN IN ROMANESTE LA INTRETINERE SUB FORMA BANEASCA. VA ROG NU O LUATI IN SEAMA. A FOST O GRESEALA DE EXPRIMARE,DEASEMENEA. DE FAPT V-AM RASPUNS MAI SUS ,INAINTE DE MESAJUL GRESIT, A SE VEDEA ORA 8:27. mULTUMESC PENTRU INTELEGERE.
emma_elena a scris:

romascanu a scris:

""" De regula, contractul de renta viagera este un contract cu titlu oneros, si anume un contract cu titlu oneros aleatoriu (elementul "alea" constand in sansa de castig-pierdere pentru ambele parti, depinzand de un eveniment viitor si nesigur, decesul credirentierul). Totusi, potrivit dispozitiilor art. 1640 Cod Civil, renta viagera se poate constitui si cu titlu gratuit, prin donatie sau testament, astfel incat de ratele de renta sa beneficieze alta persoana decat instrainatorul bunului (renta se va plati tertului numai pana la moartea credirentierului initial). In acest caz constituirea rentei este supusa conditiilor de forma si de fond prevazute pentru donatii si testamente. Potrivit legii (art. 1643 Cod Civil) renta se poate constitui in favoarea uneia sau mai multor persoane. De asemenea, desi nu se prevede expres, calitatea de debirentier poate apartine mai multor persoane.

Este de mentionat faptul ca in caz de moarte a debirentierului, obligatia de plata a rentei se transmite asupra mostenitorilor acestuia deoarece aceasta obligatie nu este legata de o calitate personala a defunctului (asa cum este pensia de intretinere datorata intre soti sau rude) si nici contractata intuitu personae (in considerarea persoanei debirentierului), cu exceptia situatiei in care partile au convenit prin contract incetarea rentei viagere prin moartea debirentierului. In aceasta din urma situatie mostenitorii defunctului vor datora ratele de renta scadente si neachitate de debirentier in timpul vietii. Daca la scadenta debirentierul nu plateste, credirentieul poate cere executarea silita asupra patrimoniului debirentierului in vederea obtinerii unei sume de bani suficiente pentru a-si asigura plata regulata a rentei. In acest sens, instanta ar putea dispune ca suma sa fie depusa cu titlu de capital la o institutie bancara, pe numele debirentierului, dar in favoarea credirentierului.
In caz de rezolutiune, debirentierul trebuie sa restituie bunul sau suma de bani primita, in schimb ratele de renta nu se vor inapoia, acestea avand caracterul unei clauze penale (clauza prin care se fixeaza anticipat valoarea daunelor-intere suferite de credirentier). Termenul de prescriptie a dreptului la actiune prin care se urmaresc ratele de renta neplatite este de trei ani si se calculeaza separat pentru fiecare rata de renta din momentul in care au devenit exigibile. """"

Aici scrie ca ratele de renta nu se vor inapoia in cazul anularii???? Puteti sa-mi explicati?? Adica exista sansele sa fiu F*** si cu banii luati sau cum vine asta?? Eu oricum nu mai inteleg nimic la ora asta.
romascanu a scris:

Eu una as opta totusi pentru un contract de intretinere care, fiind cu titlu oneros si caracter aleatoriu (in sensul ca valoarea prestatiilor uneia din partie este variabila in raport de durata vietii celeilate/celorlalte parti) nu poate fi considerat o liberalitate, astfel incat mostenitorii rezervatari nu pot cere reductiunea. Din acelasi motiv (oneros/aleatoriu) nu se aplica contractului de intretinere nici art 845 C. civ prin care se prezuma caracterul gratuit al instrainarii facute.
Prin contract poate fi rezervat un drept de abitatie viagera al parintilor asupra intregului sau a unei parti (camera cu acces la dependinte) din imobil sau chiar un drept de uzufruct.
Preambulul acestui contract ar putea sa cuprinda o referire la sumele deja primite de parinti sub o forma care sa explice motivul determinant al incheierii actului.
Multumesc de raspuns! Mi se pare o forma destul de ok ,cu conditia ca intretinerea, sa fie de forma baneasca, o renta viagera,la nivelul posibilitatilor mele.,deoarece nefiind in tara ,intretinerea lor nu poate fi justificata . In cazul in care ma voi intoarce in tara definitiv,cum voi putea face dovada platii rentei din momentul acela? Sa-i depun in banca pe numele lor sau o chitanta de mana, ar fi de ajuns? Ce i-am trimis pana acum ,are dovada pe o parte din ei ,deoarece in anul 1999 nu aveau baza de date in computere,aceasta fiind explicatia celor de la Western Union,urmand s-o introduca in anul 2002. Deci practic am dovada tranzactiilor din anul 2002-2007 plus o parte de bani trimisi prin logodnicul meu care oricand poate fi martor. Vreau sa ma asigur ca si daca mai tarziu parintii sa doreasca anularea actului ,aceasta sa nu se poata realiza ,eu fiind "acoperita" cu dovada platii rentei. Dupa cum probabil va spus si mama ,as dori redactarea actelor sa fie facuta de dumneavostra de preferat ,sau cel putin actul care urmeaza a fi semnat, sa fie facut in colaborare cu dumneavoastra. Va multumesc mult de tot si urmeaza sa colaboram.
AVLIL a scris:

Da, se poate... dar depinde cum consemnati in actul de vanzare... Daca e consemnat suspicios ori neclar, e ca si cum n-ar fi si partea adversa ar putea darama prezumtia de plata a pretului, macar partial!
De aceea mi-a fost teama sa va spun ca se poate, pentru ca in proportie de 99% veti merge la un notar si veti face actul si nu va fi bun de nimic!
Actul acela nu stiu cat de realist va fi intocmit.
Daca in act se va scrie ca vanzartoarea plateste azi suma x si cumparatoarea o promeste... acest act ocoleste realitatea, caci parte din pret nu va fi platit la data respectiva.

Va fi usor de aratat ca banii trimisi timp de 10 ani au fost pentru intretinerea parintilor, obligatie civila perfecta sau imperfecta, dupa caz. Si puteati sa-i cereti partea celuilalt frate sau sora...
E greu sa fi trimis bani parintilor ca sa se intretina sia cum sa para ca e avans pret. E foarte greu! Si nici nu e 100% sigur acel act...
Da, se poate, cu mare grija si atentie.
Deci dumneavoastra puteti face posibil redactarea unui asemenea act? Care ar fi sansele de castig ,in cazul chemarii in instanta de fratele meu ,pentru anularea actului ?
Răspuns la discuția Chitanta retroactiva
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Problema pe care nu ati inteles-o dvs. consta in aceea ca eu sunt de parere ca ar trebui procedat intr-un mod concret atat timp cat este in viata tatal si nu dupa decesul acestuia.
Ceilalti avocat au in vedere situatia de dupa decesul tatalui care a facut donatia.
Aici se afla deosebirea fundamentala intre ceea ce sustin eu si ceea ce sutin ceilalti.
Parerea mea este ca pe forum veti auzi multe pareri dar solutia concreta nu o puteti obtine decat daca procedati intr-un mod concret.
Aveti 2 optiuni :
1. sa incercati ceva pana nu decedeaza tatal donator
2. sa asteptati decesul si sa vedeti apoi ceea ce iese la proces

Ce nelamurire am eu.Tatal donator vrea sa va ajute sau nu ?
Despre ce valoare in bani este vorba?
Si un alt aspect deosebit de important este, in alegerea avocatului, este acela daca sunteti din Bucuresti sau din alta localitate pt ca este greu sa aveti un avocat din alta localitate sau altfel spus, ma refer la locul desfasurarii unui eventual proces.
Acestea sunt aspecte care elimina anumiti avocati din discutie.

avocat Claudiu Lascoschi


Mama mea a vandut garsoniera acum 13 ani si banii insusiti au fost dati fratelui meu,in aceeasi zi,fara nicun fel de chitanta si fara martori in afara de mama(vanzatoru) si tatal meu. Unde mai pun ca suma trecuta pe contract a fost de 1 mil lei in 1995 cand defapt mama a incasat $10.000 si aceasta suma data fratelui. daca parintii dau o declaratie retroactiva sau un testament ,ce e mai bine sa se mentioneze ca a fost dati banii insusiti din vanzare (1 mil lei) sau sa zica ca a dat (donat) suma de $10.000 ,contravaloarea garsonierei??
Răspuns la discuția Chitanta retroactiva
avTodincaVeronica a scris:

Parintii mai au alte bunuri? In cazul in care vor sa va ajute pt ca i-ati intretinut, ar putea sa va faca un testament prin care sa va instituie legatar universal, sau pot face un partaj de ascendent, in care sa se mentioneze ca fratele a primit partea lui din mostenire.
Parintii mai au un apartament in care locuiesc ei . Chitanta retroactiva era pentru suma incasata de fratele meu acum 13 ani,fara niciun fel de chitanta, din vanzariea unei garsoniere,mostenita de catre mama mea,pentru care nu exista alt martor in afara de mama si tatal meu .Credeti ca un testament ar fi de ajuns?
Răspuns la discuția Chitanta retroactiva
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Este vorba despre o donatie si omul stie de ce vrea sa procedeze asa.Este informat bine.
Cat priveste martorul ruda poate fi de acord partea adversa sa fie audiata.Depinde foarte mult de discutiile ce vor fi purtate intre parinti si cei doi copii si ceea ce doresc efectiv parintii sau parintele.
Ia vedeti voi prevederile art 189 alin 2 c.pr.civ.

Situatia este incurcata dar eu cred ca ar putea fi rezolvata.Dar omul nu este interesat sa isi angajeze un avocat.

avocat Claudiu Lascoschi
Nu a fost vorba ca nu vreau sa angajez un avocat din contra voi angaja unul. Dar pe cine?Cum voi stii ca am facut alegerea buna? Vad ca pe cat de multi avocati, pe atat de multe pareri , de parca nu s-ar urma aceleasi legi. Incerc sa-mi dau sema in functie de raspunsurile dumneavoastra pe cine sa angajez si sincer sa va spun, sunt inca in ceata. Ideea e urmatoarea : doresc sa gaesc un avocat ,care sa se ocupe de acte, care si cum trebuie facute , cu care sansele mele de succes sa fie garantate macar 90%. Inteleg ca nu se poate sa fi 100% sigur de reusita. NU doresc acte facute doar de dragul de a cheltui niste bani in plus acum ca apoi sa-mi dau seama ca a fost o pierdere de timp si de bani. Trebuie sa existe o cale, sa se poata face niste acte care sa-mi asigure ,pentru mai tarziu, in cazul in care voi fi data in judecata, sanse de castig din cele 90%,pe care le am la incheierea actelor, macar 65-70%.dupa aparitia oricaror probleme neprevazute . Va multumesc !
Răspuns la discuția Chitanta retroactiva
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Vedeti ca, daca decedeaza tatal si nu exista alt martor trebuie sa incercati sa rezolvati problema inainte de a deceda pt ca, altfel, in opinia mea, nu veti reusi sa dovediti nimic la instanta cu privire la ceea ce va intereseaza.Iar grecul nu stie ca a primit fratele banii si nici nu va veni la proces.

avocat Claudiu Lascoschi
Asa voi face dar credeti ca va conta mai tarziu in instanta faptul ca parintii sa dea totodata o alta declaratie din partea parintilor prin care vor spune ca dupa insusirea banilor fratele meu nu i-a ajutat deloc de-a lungul anilor,cu nimic spre deosebire de mine care am dovezi ca i-am sustinut financiar de 10 ani de zile. Va multumesc mult de tot pentru rabdarea pe care ati avut-o cu mine !