avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Activitate Luciann27

Activitate Luciann27

Executare silita contraventie prescrisa

Buna ziua, am urmatoarea speta:
S-a pus porire pe conturi si salariu astazi 16 iunie 2023 pentru o contraventie savarsita in anul 2011 invocand un dosar de executare silita din 2014 pronuntat de judecatoria sector 4.. Suma ceruta este 28 euro la cursul BNR din ziua platii. Amenda respectiva cel mai probabil a fost platita odata cu impozitul masinii, trecand 12 ani nu mai exista o dovada clara.
Se poate face contestatie la executare?
Ce alte solutii ar fi in situatia asta?

Va multumesc


florinm. a scris:



Luciann27 a scris:

Stiu ce spune art. 145, doar ca este specificat in codul rutier, care nu cred ca este obligatoriu pentru un pasager sa il cunoasca, ci mai degraba soferul (care cunoaste codul rutier) sa informeze pasagerul sa astepte pana se asigra ca e sigur sa deschida usa.

Codul Rutier este o lege a statului român. După cum se știe, niciun cetățean român nu poate invoca în nicio împejurare necunoașterea legii.
Iar dacă vorbim de o lege care reglementează circulația pe drumurile publice, toți cetățenii care se găsesc, la un moment dat, în postura de conducători de vehicule și autovehicule pe care le conduc pe drumurile publice, de pietoni care circulă pe trotuarele publice sau de pasageri ai vehiculelor sau autovehiculelor menționate anterior, au calitatea de participanți la traficul rutier și, pe cale de consecință, au obligația de a cunoaște și de a respecta prevederile legislației rutiere.

Asta e cum ati spune ca toti cetatenii statului roman cunosc codul familiei inainte sa se casatoreasca :).
Eu am incercat sa inteleg cum se poate aplica o anumita lege prevazuta in codul rutier unei persoane fara calitate de sofer si fara capacitatea de a cunoaste sau aplica acea lege (copil, om matur fara discernamant, intoxicat etc.) care devine pasager in momentul in care se afla intr-o masina.
Traumele personale sau alte intamplari similare nu sunt scopul discutiei intrucat presupun ca pe acest forum exista persoane cu cunostinte juridice avansate care pot da exemple clare in acest sens stict din punct de vedere juridic.
Evident ca nu plecand de la ideea ca vorbim de reguli de circulatie prevazute intr-un cod care presupune scoala de soferi si examen ce nu sunt invatate la scoala, titlul de pasager al unei masini poate insemna de la un copil de cativa ani pana la o persoana cu probleme de sanatate sau psihice sau foarte in varsta etc.
Va multumesc pentru feedback, m-am lamurit cum se interpreteaza cadrul legal.
Stiu ce spune art. 145, doar ca este specificat in codul rutier, care nu cred ca este obligatoriu pentru un pasager sa il cunoasca, ci mai degraba soferul (care cunoaste codul rutier) sa informeze pasagerul sa astepte pana se asigra ca e sigur sa deschida usa.
Solutia in aceasta speta data de politist a fost ca conducatorul x al masinii in care se afla pasagerul nu este vinovat, conducatorul y motociclistul nu este vinovat, soferul x trebuie sa actioneze in judecata pasagerul sa isi recupereze daunele materiale minore (usa indoita) si conducatorul y sa isi faca reparatia pe asigurarea conducatorului x.
Nu vreau sa scuz pe cineva sau sa discut despre cine este vinovat, ci doar sa inteleg cum un cod rutier se poate aplica pentru o persoana care nu detine permis de conducere si cum un sofer poate folosi asigurarea altui sofer cand acesta nu este penalizat sau acuzat de nimic.
Contestat in ideea ca a fost emis acest avertisment catre o persoana fara nici o calitate, cand legal doar soferul trebuie avertizat
Buna ziua,
Am urmatoarea speta : un autoturism oprit pe prima banda, pasagerul din dreapta fata a deschis usa si a atins o motocicleta aflata in miscare intre bordura si masina oprita. Fara daune materiale sau victime, nu s-a facut amiabila intrucat motociclistul se grabea si s-a mers la sectia de Politie pentru a reporta incidentul.
Pasagerul a primit prin posta un proces-verbal cu mentiunea de avertisment cum ca a incalcat art. 145 din codul rutier si nu s-a asigurat cand a deschis usa.
Acel articol face referinta evident la obligatia soferului de a se asigura si informa pasagerul ca este ok sa deschida usa.
Nu am reusit sa gasesc vreun cadrul legal in care pasagerul poate fi invinuit.
Are pasagerul vreo calitate in aceasta situatie, mai mult decat martor ?
Poate fi invinuit de un articol prevazut in codul rutier ?
Se poate contesta avertismentul primit avand in vedere ca nu presupune amenda sau alte interdictii ?

Va multumesc