florinm. a scris:
Luciann27 a scris:
Stiu ce spune art. 145, doar ca este specificat in codul rutier, care nu cred ca este obligatoriu pentru un pasager sa il cunoasca, ci mai degraba soferul (care cunoaste codul rutier) sa informeze pasagerul sa astepte pana se asigra ca e sigur sa deschida usa.
Codul Rutier este o lege a statului român. După cum se știe, niciun cetățean român nu poate invoca în nicio împejurare necunoașterea legii.
Iar dacă vorbim de o lege care reglementează circulația pe drumurile publice, toți cetățenii care se găsesc, la un moment dat, în postura de conducători de vehicule și autovehicule pe care le conduc pe drumurile publice, de pietoni care circulă pe trotuarele publice sau de pasageri ai vehiculelor sau autovehiculelor menționate anterior, au calitatea de participanți la traficul rutier și, pe cale de consecință, au obligația de a cunoaște și de a respecta prevederile legislației rutiere.
Asta e cum ati spune ca toti cetatenii statului roman cunosc codul familiei inainte sa se casatoreasca :).
Eu am incercat sa inteleg cum se poate aplica o anumita lege prevazuta in codul rutier unei persoane fara calitate de sofer si fara capacitatea de a cunoaste sau aplica acea lege (copil, om matur fara discernamant, intoxicat etc.) care devine pasager in momentul in care se afla intr-o masina.
Traumele personale sau alte intamplari similare nu sunt scopul discutiei intrucat presupun ca pe acest forum exista persoane cu cunostinte juridice avansate care pot da exemple clare in acest sens stict din punct de vedere juridic.