mpopescu a scris:
Stimata doamna, legile nu sunt facute pentru cazuri particulare, ci pentru cazuri generale, si se aplica cazurilor particulare, asa cum se poate.
Nimeni nu pierde un drept pentru ca "ce nevoie mai are de el". Acest mod de a rationa nu va aduce decat timp si nervi pierduti. Nici o instanta de niciunde nu va decide sa ia ceva unui om si sa dea altuia, pentru ca primul "n-are nevoie".
Indiferent care e situatia concreta, din aceasta linie de argumentatie nu veti obtine nimic.
Daca este adevarat ca vointa tatalui a fost sa va lase casa dumneavoastra, si nu surorilor, si puteati proba aceasta (prin testament), trebuia deschisa succesiunea atunci.
Daca este adevarat ca vointa mamei este si va fi tot sa va lase casa dumneavoastra, si nu surorilor, veti putea face proba, la fel.
In afara acestor situatii, acte intre vii, oricum le botezati, tot nu vor duce apa. Asta pentru ca intentionat este facuta legea anume asa fel ca un frate sa nu-i poate dezmosteni pe ceilalti prin vointa lui.
Dumneavoastra aveti doua optiuni deschise, oricat de neconvenabile vi se par :
1. sa va intelegeti cu surorile
2. sa va angajati un avocat, care sa caute si sa introduca toate donatiile de care ar fi beneficiat surorile dumneavoastra, pentru a convinge instanta. Nu este nici sigur ca asa ceva se va putea indestul proba, nici ca merita cheltuiala cu judecata si avocatul.
Nu spun aceste lucruri ca un act de ostilitate fata de dumneavoastra, ci din contra, fiind ele adevarate, ca o favoare.
Am inteles ceea ce ati vrut sa spuneti....stiu ca legea nu da sentinta favorabila unui frate in defavoarea altui frate....in schimb m-am gandit la legea bunului simt care sa le faca pe surorile mele sa se gandeasca ca ele au si ca vointa parintilor a fost sa ramana in casa cea care nu are casa...normal,mezinul,logic,nu.....mezinul ramane cu parintii...in cazul meu am ramas o familie,eu mama si tata fara ca sa ne intrebe cineva vreodata cum ne merge.
Nu m-am inteles cu surorile pentru ca ele doreau sa treaca 2 ani de la moartea decesului fara sa faca ceva in sensul deschiderii succesiunii si cand am facut-o eu mi-au spus ca ele nu au bani sa ma ajute sa deschid succesiunea.Acum,fiecare dintre noi avem certificat de mostenitor pe cota parte ce ne revenea din partea tatalui.Si nu am spus niciodata ca nu am sa le despagubesc pe viitor....problema era sa raman si eu cu un acoperis deasupra capului,asa cum vrea mama si a vrut si tata,macar cu partea mamei din casa.Dar mai pot avea incredere in ele?De aceea m-am gandit sa inchei un contract cu mama si nu stiam cum e mai bine:contract de v-c cu clauza de intretinere sau ctr cu uzufruct viager?