avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despre succesiune.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despre succesiune.

Buna seara,
Tatal meu a decedat acum 2 ani....suntem 3 surori si cu mama.Timp de 2 ani dupa decesul tatalui cele doua surori mai mari au tot amanat sa mergem la notar sa stabilim cotele de pe urma tatalui si sa primim certificat de mostenitor. Mi-am luat inima in dinti si m-am dus eu la notar si am deschis cerere.Spre uimirea mea am constatat ca cele doua surori nu prea doresc sa vina la notar si nu doresc sa impartim cheltuiala facuta cu aceasta ocazie.Oare este normal?Problema este ca eu fiind cea mai mica dintre surori tatal si cu mama mea au dorit sa-mi lase mie casa,celelalte fiind realizate si avand casa.Dar acum fiecare a spus ca vor partea tatalui dar ca renunta la partea mamei.Sora cea mare a sutinut in acesti 2 ani ca nu vrea nici partea tatalui dar acum,ca trebuie sa vina la succesiune s-a razgandit.In schimb a tot incercat sa amane si de data aceasta prezentarea la notariat spunand sa aman si acum succesiunea in schimbul unei declaratii facute la notariat cum ca ele nu vor avea pretentii la partea mamei.Mie nu mi se pare corect si legal si pe deasupra ce incredere sa mai am eu daca brusc s-a razgandit si asupra partii tatalui?Si as dori sa stiu care ar fi pasii de urmat pentru a avea siguranta ca partea mamei imi va reveni mie mai tarziu fara a mai depinde de surori?Mentionez ca surorile ii spun mamei sa nu cumva sa faca vreun act cu mine sau cu altcineva(mama fiind batrana si pensionara)pe viitor.Eu m-am gandit sa fac intabularea si cadastru ca apoi sa discut cu mama si sa facem un contract,ceva ca sa nu mai existe probleme in viitor.Problema este a surorilor care sadesc neancrederea in mama spunand ca un act nu are nici o valoare si sa nu aiba incredere.Nu stiu cum sa combat aceasta strategie pe viitor pentru ca stiu care a fost vointa tatalui dar imbolnavindu-se brusc nu ne-am gandit la absolut nimic si stiu si care este vointa mamei in prezent.
Cel mai recent răspuns: andreeabalanta , utilizator 22:37, 24 Februarie 2008
Cere notarului sa le trimita "invitatie speciala" (sa le citeze) si daca si asa le e lene. poate te alegi doar tu si mama cu mostenirea dupa tata... si ele straine de mostenire.

Si nu se pot face declaratii asupra mostenirii unei persoane (mama) atata timp cat ea e in viata. Pe scurt surorile tale practica o ... vrajeala (iarta-mi expresia, dar am vrut sa fiu sugestiva) atunci cand vorbesc de declaratii cum ca nu vor avea pretentii la partea mamei. Asemenea declaratii n-au valoare nici cat hartia pe care sunt scrise.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2008
romascanu, moderator
Cazul ce l-ai prezentat tu mai sus se refera la o mostenire legala, din moment ce nu ai mentionat nimic de un testament lasat de tatal tau.
In privinta surorilor tale, ele sunt ca si tine descendente directe. Daca s-ar merge la notar acum, notarul va imparti in felul urmator: in primul rand va stabili cota sotului supravietuitor. Restul se va imparti in mod egal intre cele trei surori in baza principiilor de mostenire legala.
Renuntarea surorilor tale la partea tatalui sa zicem, nu are valoare pana nu este facuta in mod oficial in fata notarului. iar in privinta renuntarii la partea mamei, asa cum a spus si d-na avocat romascanu, aceasta este fara nici o valoare indiferent de modul in care s-a realizat atata timp cat persoana vizata este inca in viata ( in cazul de fata mama ta). in situatia actuala doar mostenirea dupa tatal tau se poate imparti.
Sunt de acord cu cele sustinute, intr-adevar masa succesorala a tatalui se imparte conform regulilor mostenirii legale, astfel cum este descris mai sus. Se pare ca surorile dvs. nu vor sa inteleaga si latura umana, asa incat cu siguranta ca aceleasi probleme se vor ridica si in viitor . Cel mai bine este sa va ganditi de pe acum (cat timp mama dvs. este in viata) iar ulterior obtinerii certificatului de mostenitor(din partea tatalui) sa incheiati un contract de vanzare-cumparare intre dvs. si mama dvs, eventual protejat de un uzufruct viager. Tineti cont de ceea ce vi s-a spus pana acum in legatura cu declaratiile de renuntare.
starsailor, exista renuntare prin neacceptare, 700 civil. Ar trebui sa mearga sa vada daca se poate aplica. Nu e renuntare in sensul propriu, dar are efecte similare si nu cred ca autorul intrebarii se refera strict la termeni juridici.

bvanalex, vanzare cumparare cu uzufruct... de ce nu face direct donatie, e cam tot aia... daca nu are bani sa achite casa, bineinteles... Ca legea presupune ca astfel de instrainari sugerate de tine sunt donatii...
Se fac des in practica, din nestiinta si din faptul ca oamenii nu merg la avocat, iar notarul nu este interesat de eventualele litigii care pot aparea pe marginea actului.
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
avlil, contractul de vanzare-cumparare cu uzufruct viager ii ofera atat mamei ei protectie juridica, cat si linistea fiicei. Legea nu interzice acest lucru.

Alte discuții în legătură

Ce sanse am? tcampianu tcampianu Stimate Doamne, Stimati Domni, In anul 1988 m- am casatorit, iar mama mea ne- a cumparat un apartament de 3 camere, am semnat atunci un act de donatie, cu ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii, renuntarea la succesiune si recuperarea datoriei se pot face in acelasi act notarial? Tudor-Radu Tudor-Radu Buna ziua. Sora imi datoreaza 80 000E, imprumutati cu act la notar, dar nu are de unde sa mi-i dea si a propus sa mergem sa dezbatem succesiunea dupa tata ... (vezi toată discuția)
Mostenire simina_28 simina_28 Buna seara. Dupa moartea tatalui,mama a facut succesiune la casa,eu am primit de la sora mea o suma de bani (5000 marci pe vremea aceea),despagubire ca sa ii ... (vezi toată discuția)