avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbaterea mostenirii, renuntarea la succesiune si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbaterea mostenirii, renuntarea la succesiune si recuperarea datoriei se pot face in acelasi act notarial?

Buna ziua. Sora imi datoreaza 80 000E, imprumutati cu act la notar, dar nu are de unde sa mi-i dea si a propus sa mergem sa dezbatem succesiunea dupa tata (mama traieste) si ea si mama sa renunte - in favoarea mea - la dreptul lor asupra casei, ca sa se stearga datoria surorii catre mine, iar sora ar lua-o pe mama la ea. Ele au mai incercat sa vanda casa, fara sa-mi spuna, dar nu au putut, fiindca mostenirea nu era dezbatuta/deschisa. Casa valoreaza 40,000E.
Pe mine acea casa nu ma intereseaza, dar ma gandesc ca ar fi bine sa o accept si mama sa locuiasca in continuare acolo unde a trait o viata, ca sa nu se trezeasca la un moment dat ca a ramas pe drumuri, fiindca sora nu mai vrea sa o tina.
As vrea sa stiu daca stabilirea partilor succesiunii/ dezbatere /deschiderea succesiunii (nu prea stiu care e termenul corect) se poate face in acelasi act notarial in care ele spun ca renunta, sau intai se face dezbaterea si apoi ele se razgandesc, nu mai renunta si incearca din nou sa vanda casa, fiindca au mai incercat asta? Se poate ca intre-un singur act sa se faca toate: dezbatere, renuntare si mentionarea faptului ca din datorie se sterge valoarea casei, dar restul datoriei ramane?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cosminjube , utilizator 10:20, 19 August 2014
E mai complicat. Cred ca nu ar trebui sa renunte nimeni la mostenire. Acceptati mostenirea bunul devine proprietate comuna. La momentul acceptarii, cereti notarului sa faca un antecontract de vanzare-cumparare intre partile implicate (povestiti-i despre creanta), iar in cazul in care nu mai doresc sa incheie contractul , veti putea cere instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract de vz-cmp.,
Va multumesc pentru sfat. Va rog, imi puteti spune de ce ar fi mai bine cu un contract de vanzare cumparare si nu cu renuntare? Voi plati actele pentru deschiderea mostenirii; nu platesc mult mai mult daca se face v-c? Multumesc.
av_stagiar2014 a scris:

La momentul acceptarii, cereti notarului sa faca un antecontract de vanzare-cumparare intre partile implicate


Dar care sunt partile implicate care sa incheie contractul de vanzare cumparare?
Ma indoiesc ca ar fi dl Tudor_Radu care in ciuda faptului ca are de primit de la sora sa o datorie destul de mare ar mai incerca sa si cumpere casa de la ....sora sa , cand de altfel spune ca aceasta casa nici nu il intereseaza !

Daca mama si sora vor sa renunte la mostenire e ok , dar trebuie stiut daca va aflati in termenul de acceptare(renuntare) a(la) mostenire (un an de la decesul tatalui).

Daca locuinta este proprietatea ambilor parinti se subintelege ca se dezbate doar 1/2 din locuinta , partea tatalui , si , in urma renuntarii mamei si surorii dvs, ramaneti proprietar dvs impreuna cu mama ( fiecare cu 1/2 din casa).

Dupa decesul mamei, pentru a va ramane dvs locuinta, trebuie ca sora sa renunte si la partea de mostenire ce i-ar reveni de pe urma mamei.
d_doinita
sora - vinde cota sa , mama vinde cota sa din mostenire , plus dreptul din bunul comun, cumparator- tudor-radu. Sunt si alte modalitati mai comlexe de stingere a datoriilor, asta era doar o varianta , prin compensarea datoriilor - vz..1 , vz 2- cmp, pret vz 1- compensare, vz. 2. - cmp ar putea renunta la pret in favoarea compensarii datoriei vz 1, luand nastere o obligatie intre vz 1- vz 2, cu obligatie de intretinere (este doar un exemplu, notarul sigur poate propune mai multe variante, el fiind un practician cu experienta , si nu ca mine, un novice )

Tudor-Radu
Asta era problema "Daca locuinta este proprietatea ambilor parinti se subintelege ca se dezbate doar 1/2 din locuinta , partea tatalui , si , in urma renuntarii mamei si surorii dvs, ramaneti proprietar dvs impreuna cu mama ( fiecare cu 1/2 din casa).

Dupa decesul mamei, pentru a va ramane dvs locuinta, trebuie ca sora sa renunte si la partea de mostenire ce i-ar reveni de pe urma mamei". (d-doinita). Ceea ce dvs nu vreti.
Va multumesc pentru raspunsuri. Va asigur ca nu sunt retardat, dar nu cred ca am inteles pe deplin. Va rog sa-mi permiteti sa spun ce am inteles si sa ma corectati. Daca mama si sora renunta la mostenire, voi fi proprietar pe jumatatea tatalui, din intreaga casa (as primi aprox 20.000 din 80.000 - cat imi datoreaza sora mea). Mama vrea sa renunte la tot, ca sa plateasca datoria surorii, si in schimb sa se mute la ea (as primi 40.000, adica jumatate din datorie). Eu as vrea sa recuperez cat pot, din datorie, dar sa nu o vad pe mama pe drumuri, de indata ce sora mea va fi in toane proaste (desi ei ii plateste datoria, si nu - cum spune mama, imi da bani mie).
Tata a murit de 5 ani.
Ar trebui sa fac un contract de vz-c cu sora, pe bucatica ei (inteleg ca e o optime, nu un sfert) mostenita dupa tata, si inca un cotract de vz-c cu mama, pe tot ce detine (mostenire dupa tata plus jumatatea ei), ca sa primesc casa? Asta ar acoperi cam jumate din datorie, iar eu as plati toate actele notariale. Avantajul ar fi ca mama ar avea un acoperis, indiferent de toanele surorii mele, iar eu as avea impresia ca primesc jumatate din datorie. Se poate mentiona la notar ca valoarea casei sa se scada din datorie, iar restul sa ramana valabil? Va rog, imi puteti spune cui sa ma adresez/ cine decide care este valoarea (recunoscuta legal) a casei? Cat ar costa astfel de acte de vz-c, la notar? Restul din datorie, adica jumatate, cand ar fi legal sa mi se returneze?
Ultima modificare: Duminică, 17 August 2014
Tudor-Radu, utilizator

Alte discuții în legătură

Vanzare drept proprietate annesis annesis Buna ziua, Eu detin 50% din cata parinteasca, iar mama 50%. Dupa moartea mamei toti fratii au cedat dreptul in favoarea surorii mele. eu doresc sa ii vand ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dupa 16 ani adriela6 adriela6 Va rog frumos sa ma ajutati. Tatal meu a murit in urma cu 16 ani si a avut o casa impreuna cu mama. Noi suntem 2 surori. Eu stau in casa parintilor si sora mea ... (vezi toată discuția)