Cel mai bine ar fi sa consultati un notar. Sunt mai multe variante.
O varianta ar fi:
1. Dezbateti succesiunea.
2. Sora renunta la cota ce-i revine dupa tata. (Cota ei se imparte intre dumneavoastra si mama).
3. Apoi incheiati cu mama un contract de V-C cu uzufruct viager. -> ->->
Dumneavoastra deveniti proprietar asupra intregului imobil si mama poate sa locuiasca acolo pana la sfarsitul vietii.
In cartea funciara la partea cu sarcinile o sa apara mama cu dreptul de uzufruct.
Dar mai sunt si alte optiuni.
Va multumesc pentru raspunsuri. Va asigur ca nu sunt retardat, dar nu cred ca am inteles pe deplin. Va rog sa-mi permiteti sa spun ce am inteles si sa ma corectati. Daca mama si sora renunta la mostenire, voi fi proprietar pe jumatatea tatalui, din intreaga casa (as primi aprox 20.000 din 80.000 - cat imi datoreaza sora mea). Mama vrea sa renunte la tot, ca sa plateasca datoria surorii, si in schimb sa se mute la ea (as primi 40.000, adica jumatate din datorie). Eu as vrea sa recuperez cat pot, din datorie, dar sa nu o vad pe mama pe drumuri, de indata ce sora mea va fi in toane proaste (desi ei ii plateste datoria, si nu - cum spune mama, imi da bani mie).
Tata a murit de 5 ani.
Ar trebui sa fac un contract de vz-c cu sora, pe bucatica ei (inteleg ca e o optime, nu un sfert) mostenita dupa tata, si inca un cotract de vz-c cu mama, pe tot ce detine (mostenire dupa tata plus jumatatea ei), ca sa primesc casa? Asta ar acoperi cam jumate din datorie, iar eu as plati toate actele notariale. Avantajul ar fi ca mama ar avea un acoperis, indiferent de toanele surorii mele, iar eu as avea impresia ca primesc jumatate din datorie. Se poate mentiona la notar ca valoarea casei sa se scada din datorie, iar restul sa ramana valabil? Va rog, imi puteti spune cui sa ma adresez/ cine decide care este valoarea (recunoscuta legal) a casei? Cat ar costa astfel de acte de vz-c, la notar? Restul din datorie, adica jumatate, cand ar fi legal sa mi se returneze?
~ final discuție ~