avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce sanse am?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce sanse am?

Stimate Doamne, Stimati Domni,

In anul 1988 m- am casatorit, iar mama mea ne- a cumparat un apartament de 3 camere, am semnat atunci un act de donatie, cu martori dar neinregistrat la notar, prin care renuntam la dreptul meu de mostenire asupra apartamentului parintilor in favoarea surorii mele.
Intre timp a venit revolutia, si mama i- a cumparat si surorii mele un apartament de 2 camere.
Dupa decesul tatalui, in 2004, am decis cu mama si cu sora mea ca eu sa renunt la dreptul de mostenire ptr. apartamentul parintilor, apartament care sa ramana mamei si surorii mele, apoi ele sa faca schimb de apartamente, astfel incat sora- mea sa ramana proprietara pe apartamentul parintesc si la moartea mamei sa impartim frateste apartamentul de 2 camere, care prin acel schimb sa devina proprietatea mamei.
Mama a decedat in 2008, Dumnezeu sa o odihneasca in pace, si, deoarece sora- mea se tot ferea sa- mi arate actele, pe care cica nu le mai avea acasa ca le- a dus la birou, am obtinut extrasul cf pe apartamentul de 2 camere si am remarcat cu stupoare ca schimbul s- a facut in 2006, fara sa mi se spuna, si ca in contractul de schimb apartamentul devenea al mamei dar cu uzufruct ptr. sora- mea.#-o
Am discutat cu sora- mea sa vindem apartamentul si sa impartim frateste banii, inca de acum cca. 1 an, piata imobiliara e in cadere, si probabil va mai cadea, insa imi rade in nas cu nesimtire, desi e necasatorita si nu are copii, noi avem 2 adolescenti minunati si ne- ar ajuta acum partea noastra de mostenire, pe care repet sora- mea a pus stapanire.
Intrebarea mea e daca se poate face ceva pentru a beneficia de dreptul nostru acum?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 13:20, 11 Mai 2010
Avem nevoie de mai multe detalii.
In 1988 nu se intelege ce act ati facut prin care renuntati la mostenirea inca nedeschisa? pt ca aceste acte sunt interzise de lege, deci nule. Astfel incat nu ati renuntat la nimic.
In 2004 intelegem ca ati renuntat la mostenirea dupa tatal dvs.
Dar dupa mama? s-a dezbatut succesiunea?
De comun acord, cu mama si cu sora- mea am facut succesiunea dupa tata.
In succesiune, apartamentul parintilor a ramas mamei si sorei mele- am fost probabil fraier, dar am vrut sa- mi respect cuvantul dat in 88- urmand ca ele sa faca schimb, mama sa- i dea cota ei din apartamentul parintilor si sa primeasca in schimb in proprietate deplina apartamentul de 2 camere al surorii mele, cumparat tot de mama, repet.
Nu am renuntat la mostenite total, au ramas si alte bunuri- terenuri, actiuni- am renuntat doar la cota parte pe apartament.
Mi s- a parut corect ca si eu si sora- mea sa avem fiecare apartamente de 3 camere si sa impartim frateste cel de 2 camere.
Mama si sora- mea au facut contract de schimb, asa cum ne intelesesem, fara sa ma anunte insa, sora- mea i- a spus mamei ca eu sunt de acord cu acel uzufruct- am aflat acest lucru ulterior, i- a pus contractul in fata si mama, avand incredere probabil in ea, a semnat.
Dupa mama am incercat sa facem succesiunea, insa repet, sora- mea a ascuns actele si tergiverseaza lucrurile.
Ok, in privinta uzufructului nu mai aveti ce face, dar poate e nevoie sa va explic ce inseamna uzufructul. Este doar un dezmembramant al dreptului de proprietate, dar nuda proprietate a ramas in masa succesorala si se mai poate imparti. Sora dvs. are dreptul de a se folosi de bun, de a-l inchiria etc. dar nu are drept de proprietate, nu poate vinde, ipoteca, dona etc. Dupa dezbaterea succesiunii veti dobandi o cota-parte din nuda-proprietate. Teoretic puteti dispune de aceasta cum doriti, dar cu respectarea uzufructului surorii.

Daca sora tergiverseaza lucrurile si nu va intelegeti amiabil, trebuie sa apelati la instanta. Si poate mai apucati sa intentati actiunea in termen de 2 ani de la data deschiderii succesiunii ( data decesului mamei) ca sa nu platiti si impozit.

In rest, ce sa va spun, in timpul vietii dispunem cum dorim de bunurile noastre, daca asa a hotarat mama dvs cat traia, nu mai aveti ce face. Intr-adevar ati fost de buna-credinta si ati avut incredere in mama si sora dvs., dar asta e viata:(

Dar, pt nuda proprietate si restul bunurilor, dezbateti succesiunea cat nu e prea tarziu.
Multumesc pentru raspuns, intr- adevar asa e viata, vorba ceea,"apara-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma apar eu"
Cineva imi spunea ca as putea cere partaj, situatie in care instanta ar putea decide vanzarea apartamentului, ar putea fi o solutie dupa parerea Dumneavoastra?

Alte discuții în legătură

Act vanzare-cumparare sau variante de cedare la mostenirea unui imobil crystyna04 crystyna04 Tata a murit de curand si mama vrea sa mi lase mie apartamentul,pentru ca am grija de ea.Sora mea vrea sa mi dea partea ei prin donatie. ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager vicky_gavrila vicky_gavrila Buna ziua, Am si eu urmatoarea situatie: S-a facut un contract de vanzare-cumparare cu o anumita suma intre parinti si fiu cu uzufruct viager, fiul ... (vezi toată discuția)
Nudul proprietar vrea să vândă apartamentul. poate anula dreptul uzufructuarului și apoi să vândă apartamentul fără știrea acestuia? andrea0810 andrea0810 Buna. Mama se afla in situatia urmatoare: Bunica a cumparat un apartament in 2002 si in CF apare la sarcina ca nuda proprietate si mama apare la sarcina ca ... (vezi toată discuția)