avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare contract de vanzare-cumparare cu uzufruct ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager


Buna ziua,


Am si eu urmatoarea situatie:
S-a facut un contract de vanzare-cumparare cu o anumita suma intre parinti si fiu cu uzufruct viager, fiul fiind necasatorit in acea perioada. Intre timp fiul s-a casatorit si nu are copii. Parintii si-au pastrat uzufructul viager pe intreg apartamentul, apartamentul fiind dobandit de parinti prin cumparare cu plata in rate. Fiul urma sa intre in posesia apartamentului la data decedarii parintilor. Fiul a decedat inaintea parintilor si tatal acestuia ramanand in viata doar mama.
Se poate anula acest contract astfel incat apartamentul sa-i revina mamei?
Ca mostenitori au ramas mama acestuia, 2 surori si fosta sotie.

Multumesc frumos.
Nu se poate anula contractul, insa ii puteti da sotiei o suma ce reprezinta cat ar mosteni, 1/3 din nuda proprietate .
Apoi surorile sa faca partaj cu mama sau sa ramane fiecare cu cota lui.
De ce se vrea sa ii revina mamei? oricum mama sta nestingherita in casa avand drept de uzufruct pe perioada vietii.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Dar mai am o nelamurire. Fostei sotii ii revine 1/3, dar ce cote le-ar reveni celor 2 surori si mamei din punct de vedere legal?

Multumesc.
daca ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati vin la mostenire in concurs cu sotul supravietuitor, acesta va primi o cota fixa de 1/3 din mostenire, calculata cu prioritate din intreaga masa succesorala, iar clasa a doua de mostenitori va imparti restul de 2/3 din mostenire, dupa aceleasi criterii pe care le-am enuntat mai sus.
Astfel:
- daca la mostenire vine un singur parinte, el va primi 1/4 din 2/3, respectiv 2/12 din mostenire, iar colateralii privilegiati vor primi impreuna 3/4 din 2/3, respectiv 6/12 mostenire
[ link extern ]

In masa succesorala intra nuda proprietate ca atat avea fiul din ap.
Multumesc mult de tot.
Cotele de mai sus sunt valabile si in cazul in care o sora este din partea mamei dintr-o casatorie anterioara, iar cealalta sora este din partea tatalui tot dintr-o alta alta casatorie anterioara?
Iar fiul decedat este fiul ambilor parinti doar tatal fiid decedat.

Multumesc.
Nuda proprietate este tranmisa prin deces, comostenitorilor.

Contractul de vanzare-cumparare cu dreptul de uzufruct nu poate fi desfintat.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire august79 august79 in urma decesului tatalui um ramas ca mostenitori doi copii si sotia si um facut partajul prin care sotia a renuntat la tot, ambi copii dobamdind astfel ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt doua surori majore, cu mame diferite dar acelasi ... elena cailean elena cailean Buna ziua, Sunt doua surori majore, cu mame diferite dar acelasi tata. Tatal este decedat de mult. moare si una din surori, necasatorita si fara copii, are ... (vezi toată discuția)
In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa ... alinagal27@yahoo.com alinagal27@yahoo.com In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa au optat soții la căsătorie), soția deține proprietăți personale, doar ale ei, obținute ... (vezi toată discuția)