Multumesc mult pentru raspunsuri, tin sa mai fac cateva precizari si poate binevoiti sa imi mai clarificati din ganduri.
Tatal meu nu a apucat sa iasa la pensie (avea anii de cotizatie, dar nu avea varsta necesara, a decedat la 54 ani), iar eu am handicapul de grad 1 din nastere.
Daca aleg pensia de urmas, iar in cativa ani o sa se intample ceva cu mine (boala mea e progresiva), mama mai poate beneficia de pe urma muncii tatalui meu (din ce am inteles are niste avantaje cand ajunge la varsta de pensionare)?
Daca imi gasesc un job cu acte trebuie sa renunt la pensia de urmas/pensia de invaliditate?
Buna ziua,
Sunt o persoana cu handicap grad 1 accentuat, cu asistent personal si as vrea sa beneficiez (conform legii) de pensia minima de invaliditate.
Am 25 ani, iar in timpul facultatii am lucrat cu acte timp de 8 luni; astazi mama mea a fost pentru a se informa de actele necesare si i s-a spus ca nu mai am drept la aceasta pensie din cauza celor 8 luni lucrate. De asemenea mi s-a mai spus ca daca as alege pensie de urmas as fi declasat la handicap de grad 2 (ceea ce mi se pare o mare aberatie).
Intrebarile mele ar fi:
1. Pot beneficia de pensia de invaliditate daca am lucrat 8luni cu acte?
2. In cazul in care raspunsul la intrebarea 1 este "Nu", pot beneficia de pensia de urmas, atata timp cat am terminat studiile?
3. In cazul in care raspunsul la intrebarea 1 este "Da", trebuie sa aleg pensia cea mai mare, nu (pensia de invaliditate sau pensie de urmas)?