avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Persoana cu dizabilitati - drept la pensia minima
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Persoana cu dizabilitati - drept la pensia minima

Buna ziua,
Sunt o persoana cu handicap grad 1 accentuat, cu asistent personal si as vrea sa beneficiez (conform legii) de pensia minima de invaliditate.
Am 25 ani, iar in timpul facultatii am lucrat cu acte timp de 8 luni; astazi mama mea a fost pentru a se informa de actele necesare si i s-a spus ca nu mai am drept la aceasta pensie din cauza celor 8 luni lucrate. De asemenea mi s-a mai spus ca daca as alege pensie de urmas as fi declasat la handicap de grad 2 (ceea ce mi se pare o mare aberatie).

Intrebarile mele ar fi:
1. Pot beneficia de pensia de invaliditate daca am lucrat 8luni cu acte?
2. In cazul in care raspunsul la intrebarea 1 este "Nu", pot beneficia de pensia de urmas, atata timp cat am terminat studiile?
3. In cazul in care raspunsul la intrebarea 1 este "Da", trebuie sa aleg pensia cea mai mare, nu (pensia de invaliditate sau pensie de urmas)?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: IonelCioloca , utilizator 17:48, 18 Decembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
buna , sigur ca poti beneficia de pensie de invalidiate , pentru a beneficia de pensie de urmas trebuie ca handicapu sa fie ori din nastere sau sa fie ivit in timpul cat ai urmat scoala pana la 16 ni sau si dupaia dar nu mai mult de 26 de ani ,
sigur ca poti alege cea mai mare pensie acuma depinde cat avea pensie tatal tau si din ea vei lua 50% sau pensia ta va fi foarte mica pentru cele 8 luni dar vei primi din oficiu pensia minima de 640 deci vezi si tu care e mai convenienta si alege
iar in cea ce priveste ca daca alegi pensia de urmas nu ai cum sa fi declasat de la gradu 1 la 2 nu are nici o legatura atata vreme cat actele medicale indica ca te incadrezi la gradu 1 , dar eu cred ca a inteles mama ta gresit si i sa spus ca la pensie te incadrezi la grad 2 , deoarece criterile intre handicap si invaliditate sunt putin diferite , multa sanatate si dute depune actele de pensie ca nu se stie ce va mai fi dupa adoptarea noi legi a pensilor
buna , sigur ca poti beneficia de pensie de invalidiate , pentru a beneficia de pensie de urmas trebuie ca handicapu sa fie ori din nastere sau sa fie ivit in timpul cat ai urmat scoala pana la 16 ni sau si dupaia dar nu mai mult de 26 de ani ,
sigur ca poti alege cea mai mare pensie acuma depinde cat avea pensie tatal tau si din ea vei lua 50% sau pensia ta va fi foarte mica pentru cele 8 luni dar vei primi din oficiu pensia minima de 640 deci vezi si tu care e mai convenienta si alege
iar in cea ce priveste ca daca alegi pensia de urmas nu ai cum sa fi declasat de la gradu 1 la 2 nu are nici o legatura atata vreme cat actele medicale indica ca te incadrezi la gradu 1 , dar eu cred ca a inteles mama ta gresit si i sa spus ca la pensie te incadrezi la grad 2 , deoarece criterile intre handicap si invaliditate sunt putin diferite , multa sanatate si dute depune actele de pensie ca nu se stie ce va mai fi dupa adoptarea noi legi a pensilor
Multumesc mult pentru raspunsuri, tin sa mai fac cateva precizari si poate binevoiti sa imi mai clarificati din ganduri.
Tatal meu nu a apucat sa iasa la pensie (avea anii de cotizatie, dar nu avea varsta necesara, a decedat la 54 ani), iar eu am handicapul de grad 1 din nastere.

Daca aleg pensia de urmas, iar in cativa ani o sa se intample ceva cu mine (boala mea e progresiva), mama mai poate beneficia de pe urma muncii tatalui meu (din ce am inteles are niste avantaje cand ajunge la varsta de pensionare)?
Daca imi gasesc un job cu acte trebuie sa renunt la pensia de urmas/pensia de invaliditate?
Ultima modificare: Marți, 18 Decembrie 2018
IonelCioloca, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Vanda0228 Vanda0228 Buna ziua! Sunt o persoana in varsta de 25 de ani cu handicap locomotor grad I, iar tatal meu a decedat cand aveam 10 ani. De atunci am primit indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pensia de invaliditate ? Eliana19 Eliana19 Buna ziua Va rog mult spuneti mi cum se calculeaza pensia de invaliditate gr 3 in conditiile: mama mea este nascuta in decembrie 1959 are vechime in munca 6 ... (vezi toată discuția)