avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Mai am dreptul sa iau pensie de urmas, dupa tata, daca ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Mai am dreptul sa iau pensie de urmas, dupa tata, daca el e mort de 16 ani, dar eu am handicap 2 permanent, aveam si atunci cand a murit tatal meu? Acum am 43 de ani, am citit ca s-au modificat legile, urmasul cu handicap permanent poate lua pensie de ur

Buna ziua! Mai am dreptul sa iau pensie de urmas, dupa tatal meu, daca a murit in urma cu 16 ani, iar eu am handicap 2 permanent,(aveam handicap si cand a murit tatal meu)? Am 43 de ani, dar am citit ca s-au modificat legile, persoana cu handicap permament poate primi pensie de urmas, indiferent de varsta?..... Tatal meu era pensionar, cand a murit, iar mama mea primeste pensie de urmas deja. Vreau sa stiu ce trebuie sa fac? Nu am pensie de invaliditate, mi s-a respins dosarul, am doar o indemnizatie de handicap de 375 lei. Nu ma pot angaja, deoarece mi se spune ca nu am drept de munca......:( Va rog sa imi raspundeti!
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 16:41, 22 Iulie 2019
Pensia de urmaș de la părinți pentru copii, se acordă până la vârsta de 18 ani pentru minor, și se poate prelungi până la vârsta de 26 de ani pentru majorul care își continuă studiile.

Dumneavoastră la vârsta de 43 de ani, dacă v-ați pierdut capacitatea de muncă total sau pe jumătate, puteți beneficia doar de pensie personală de invaliditate.

Dacă o comisie de expertiză constată că aveți păstrată capacitatea de muncă, și astfel nu puteți beneficia de pensie de boală, în această situație nu ar fi nici un motiv să puteți beneficia de pensie de urmaș după părintele decedat.

Mai încercați o evaluare la COMISIA de expertiză, poate de această dată veți fi încadrată măcar în gradul TREI de invaliditate.
Dacă vi se respinge și de această dată, fructificați-vă și dreptul de a contesta decizia comisiei locale de expertiză, la COMISIA centrală de expertiză de la București, în termen de 30 de zile.

Contestați, luptați-vă pentru drepturile dvs, nu vă lăsați doar la mâna comisiei locale de expertiză.
buna , la ce varsta sa ivit handicapu dumneavoastra ?si miramas ca avand handicap grad 2 deduc eu dupa suma pe care o primiti ca nu ati putut beneficia si de pensia de invaliditate care daca nu era de grad 2 ca si handicapu sigur era de 3 , dar depinde ati muncit vreodata ceva macar o luna ?? drepturile in romania se optin cu lupta si iara lupta .....
Buna ziua! La varsta de 21 de ani m-am incadrat in grad de handicap, dar la data aceea nu urmam nici o forma de invatamant. Conform legii 263/2010, art. 84, lit. C, actualizata in 2018, care spune ca: urmasul cu handicap poate primi pensie de urmas, pe toata durata invaliditatii, daca acesta s-a ivit, la cazurile a sau b, adica la 16 ani, sau la 26 de ani, daca urma o forma de invatamant, La mine s-a ivit la 21 de ani, dar nu urmam nici o forma de invatamant. Boala mea se manifesta inca din copilarie. /Si da, e adevarat ca nu mi s-a dat pensie de invaliditate, cred ca stie toata lumea cum funct. lucrurile pe acolo.....
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2019
Alexandradragobete, utilizator


Alexandradragobete a scris:

Conform legii 263/2010, art. 84, lit. C, actualizata in 2018, care spune ca: urmasul cu handicap poate primi pensie de urmas, pe toata durata invaliditatii, daca acesta s-a ivit, la cazurile a sau b, adica la 16 ani, sau la 26 de ani, daca urma o forma de invatamant,


Handicapul nu-i și invaliditate. Chiar dumneavoastră spuneți că vi s-a respins încadrarea în grad de invaliditate.

Legea de mai sus 263/2010 oferă pensie de urmaș pe perioada invalidității, dar cum dvs aveți invaliditate..... Handicapul este o alt fel de încadrare pe alte criterii, pe când invaliditatea este o încadrare care o stabilește COMISIA de expertiză de pe lângă CASA de pensii.

Handicapul nu presupune automat și invaliditate, adică dacă ai un grad de handicap nu se consideră din oficiu ca ai pierduta și capacitatea de munca.

Cum v-am mai sfătuit mai sus, mai încercați o evaluare la COMISIA de expertiză să puteți obține un grad de invaliditate.
În prezent NU aveți o invaliditate, aveți doar un handicap, iar neavând un grad de invaliditate nu puteți benefici nici de pensie de boala, și nici de pensie de urmaș.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
buna , cautati criteri de expertiza medicala a capacitati de munca si acolo daca va stiti diagnosticul boli sau al bolilor puteti vedea daca va incadrati pt pensia de invaliditate , doar ca mai aveti nevoie si de un mic stagiu de cotizare .....ca daca la handicap aveti grad 2 accentuat si la invaliditate trebuie sa aveti ca si grad cel putin 3 daca nu 2 , asta din cauza ca difera un pic incadrarea de la una la alta sau consultati doctorul care va emite certificatul medical sa vedeti el ce va spune

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Vanda0228 Vanda0228 Buna ziua! Sunt o persoana in varsta de 25 de ani cu handicap locomotor grad I, iar tatal meu a decedat cand aveam 10 ani. De atunci am primit indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas oana9595 oana9595 Buna ziua. Am 20 de ani si tatal meu a decedat in urma cu 6 luni, nu mai sunt la scoala si as dori sa obtin o pensie de urmas. Am inteles ca pensia de urmas o ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas alinmarius alinmarius Pensia de invaliditate ART. 68 (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de ... (vezi toată discuția)