avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Pensia de invaliditate
ART. 68
(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.
(2) Beneficiaza de pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la alin. (1), si persoanele care se afla in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. c) si g).
(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la alin. (1) lit. a), si elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, ca urmare a accidentelor de munca sau bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale.
(4) Persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca si marii mutilati, ca urmare a participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 ori in legatura cu evenimentele revolutionare din decembrie 1989, care erau cuprinsi intr-un sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii din aceasta cauza, au dreptul la pensie de invaliditate in aceleasi conditii in care se acorda pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de munca.
PENSIE DE URMAS
ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

''pensia se acorda pe toata durata de invaliditate, daca aceasta s-a ivit pana la 16 ani"
Ce insemna asta?
Poti sa ai drept de pensie inainte de 16 ani ?
Ai drept de munca pana la 16 ani pentru a merge la comisia de expertiza medicala a capacitatii de MUNCA?
Eu nu am gasit legea care spune ca poti sa muncesti pana la varsta de la 16 ani pentru a te prezenta la comisie .
Daca nu ai drept sa muncesti pana la varsta de 16 ani de ce sa mai mergi la comisie .
De exemplu:
eu m am imbolnavit la varsta de 10 ani si nu am mers la comisia de expertiza medicala a capacitatii de munca (pentru ca nu a stiu mama sa ma duca si pentru ca mama credea ca nu am drept de munca la varsta de 10 ani fiind minor),in schimb am fost la comisia pentru handicap(pentru ca acolo poti sa te duci si la varsta de 1 luna sau 90 ani)si am primit gradul 1(grav) de la varsta de 10 ani pana in prezent.
Pana la urma am fost si la comisia pentru capacitatea de munca dar la 23 de ani , iar pana in prezent am gradul 3 revizuibil pe fiacare an.
Tata a murit fiind pensionar
Intrebarea este pot sa iau pensie de urmas dupa tata in conditiile in care
Eu am pensie gradul 3 am si grad de handicap de la 10 ani dar nu sunt cu grad de dizabilitate de la 10 ani pentru ca eu nu cred ca am drept de pensie la 10 ani pentru a ma duce la comisie
PS de la 10 ani am aceasi boala si pe aceasi boala am obtinut certificat de handicap (varsta 10 ani )si decizia medicala asupra capacitatii de munca (varsta 23ani)
PS Daca ma imbolnaveam la varsta de 1luna?mergeam la comisia de expertiza a capacitatii de MUNCA?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2015
alinmarius, utilizator
Cel mai recent răspuns: negru daniel , utilizator 21:22, 5 Aprilie 2015
1. - Nu ati inteles dvs.: nu este vorba sa fi avut un loc de munca inainte de varsta de 16 ani sau sa va prezentati la comisia de expertiza medicala inainte de aceasta varsta.
- Daca dvs. dovediti, cu acte, ca aveti invaliditatea de dinainte de a implini 16 ani veti primi pensie de urmas pana la sfarsitul vietii daca invaliditatea continua pana atunci.

2. Gradul de invaliditate al dvs. trebuie sa fie inregistrat undeva, la medicul de familie, la vreun spital sau policlinica daca nu aveti acasa astfel de documente justificative.
Daca nu este vorba sa ma prezint la comisia de expertiza medicala inainte de 16 ani cum as putea sa dovedesc cu acte ca sunt invalid?
Iar gradul de invaliditate eu cred ca il primesc de la comisia de expertiza a munci care la comisie trebuie sa ma prezint cu acte de la medicul de familie spital sau policlinica.

Eu asa am facut cu analizele care confirma boala am mers la comisia de expertiza medicala a capacitatii de munca (23 ani)si am primit gradul 3 de invaliditate problema este ca aceeasi boala (de pe urma caruia am primit gradul 3 )o am de la varsta de 10 ani doar ca nu m-am dus acolo in schimb m-am dus la comisia de evaluare a persoanelor cu handicap la care am primit dradul 1 dar de handicap (pe certifcatul de handicap la litera g scrie "G:Capacitate de munca 20%")si nu de invalid .
Eu pot sa demonstrez ca sunt bolnav de la 10 ani si am grad 1 handicap de la varsta de sub 16 ani
Dar sa demonstrez ca am grad de invaliditate de la varsta de sub 16 ani pe asta nu mai pot pentru cele mentionate mai sus.
Si nu cred ca poate demonstra cineva asa ceva pentru ca nu vad ce sa cauti la comisia de evaluare a CAPACITATII DE MUNCA la varsta de sub 16 ani,pentru a primi acel certificat de invalid petru a beneficia de pensie de urmas canform art84.lit.a
.Eu am fost la casa de pensi si mi-a spus ca pot sa primesc doar ca trebuie sa merg inapoi la comisie petru ca eu am deja o pensie .
La comisie am fost.domnul doctor mi a spus ca da doar ca a intervenit asistenta si a spus ca nu,pentru ca a mai fost o doamna inainte si nu se poate ( nu mi a spus si de ce )
A ramas si medicul cu capul in nori si mi-a spus sa merg la casa de pensii inapoi sa intreb pe cineva.
Am fost, si surpriza nu se poate (in prima faza se putea)dar aici am primit si niste explicatii precum ca
-trebuie sa stau pana se termina anul cu pensia mea sa mai stau un an fara si dupa sa merg din nou la comisie, si daca primesc un grad (eu deja il am)atunci pot sa primesc pensie dupa tata.
DE ce sa stau un an fara?Nu mi-a spus.

PS:Nu inteleg de ce scrie pe certificatul de handicap la litera g Capacitate de munca 20%.din moment ce ei nu se ocupa cu

Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2015
alinmarius, utilizator
Incercati sa intrebati direct la Casa Nationala de Pensii Publice, pe e-mail, la: petitii.sesizari@cnpas.org
Multumesc domnul Tudor Valeriu pentru raspunsuri.
Am sa fac o petitie dar nu stiu daca o sa mi raspunda cineva pentru ca am mai scrie pe site-ul [ link extern ] .
Eu cred ca litera c din art.84 este scrisa degeaba.
Eu ma tot interesez pana in toamna si voi revenit cu un raspuns fie el da sau nu,pentru ca nu cred ca sunt primul din tara asta:))
Cat despre litera b din acelas art.iar nu pot chiar daca am 25 de ani si m-as inscrie in toamna la facultate.(asa cred)
La gradul 3 de invaliditate poti sa lucrezi 4 ore pe zi .Dar sa mergi la facultate oare poti?
1. Cred ca dvs. confundati handicapul cu invaliditatea.

2. - Dvs. nu trebuie sa dovediti ca aveti un grad de invaliditate, aceasta va fi constatata de comisia de expertiza medicala.
- Dvs. trebuie sa dovediti, cu acte, ca aveti aceasta invaliditate de dinainte de a implini 16 ani si aceasta dovada este constituita din acte medicale care se pot regasi fie acasa la dvs. sau ml;a parinti fie intr-o institutie medicala unde ati facut investigatii sau tratamente.

3. La facultate puteti sa mergeti, daca va permite sanatatea, indiferent de gradul de handicap sau de invaliditate.

4. - Nu am inteles inca ceva: spuneti ca aveti deja o pensie de invaliditate.
- Poate aveti indemnizatie de handicap.

5. - Pe site-ul pe care ati intrat o sa asteptati cam mult, este un forum public.
- Intrati pe adresa pe care v-am dat-o eu si veti primi un raspuns mai repede.

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Vanda0228 Vanda0228 Buna ziua! Sunt o persoana in varsta de 25 de ani cu handicap locomotor grad I, iar tatal meu a decedat cand aveam 10 ani. De atunci am primit indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas oana9595 oana9595 Buna ziua. Am 20 de ani si tatal meu a decedat in urma cu 6 luni, nu mai sunt la scoala si as dori sa obtin o pensie de urmas. Am inteles ca pensia de urmas o ... (vezi toată discuția)