avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua!

Sunt o persoana in varsta de 25 de ani cu handicap locomotor grad I, iar tatal meu a decedat cand aveam 10 ani. De atunci am primit indemnizatia pentru handicap si pensia de urmas cat timp am fost la scoala, respectiv facultate. Dupa terminarea masterului mi s-a taiat pensia de urmas si am ramas doar cu acea indemnizatie de 340 RON. Am citit in legea Legea 263/2010, Art.84, lit.C ca avand in vedere ca sunt o persoana cu handicap si cu un parinte decedat ar trebui sa primesc pensia de urmas pe toata perioada invaliditatii, chiar daca nu mai fac studii. As dori sa ma lamuriti daca am inteles bine.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: negru daniel , utilizator 09:52, 10 Februarie 2016
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

2. - Daca aveti stabilit gradul de invaliditate de catre Comisia de expertiza medicala de pe langa Casa de Pensii si se precizeaza ca invaliditatea s-a ivit in perioadele de la lit. a) sau lit.b) din art. 84 atunci puteti beneficia de pensie de urmas pe toata durata invaliditatii.
- Daca nu vi s-a stabili un grad de invaliditate mergeti la Comisie sa va dea un certificat de invaliditate.

3. Handicapul nu este totuna cu invaliditatea, poti avea grad de handicap fara sa ai invaliditate.


ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).


Puteti beneficia si de pensie de invaliditate daca va incadrati inprevederile de mai sus.

Adica sa fi fost incadrat intr-un grad de invaliditate in timp ce va aflati in situatia precizata la alin.a) sau b).


PROCEDURA DE ÎNCADRARE ÎN GRAD DE INVALIDITATE

[ link extern ]
buna , ca si principiu zic ca aveti dreptul la pensie de urmas pe toata perioada cat sunteti persoana cu handicap , dar intreb dumneavoastra aveti depus la casa de pensi certificatu de handicap , intrebare o fac pentru ca eu consider ca ei vau aprobat pensia de urmas doar pentru cat atii urmat studile si neavand acel certificat de handicap nu vau mai aprobat in continuare , nu stiu cat este pensia de urmas dar dumneavoastra aveti drept la pensie de invaliditate dar care nu depaseste valuarea de 400 daca pensia de urmas este mai mare atunci mergeti la casa de pensi si solicitati pensia de urmas conform art 84 lit c . sanate multa

pentru domnu tudor cu tot respectu ca ma ajutat cand am avut nelamuriri dar propun o discutie : handicap nu este tot una invaliditate ati scris si aici vin eu cu intrebarea si discutia despre care ziceam cum poate sa aiba o persoana invalidiate pana la varsta de 16 ani si aici ma refer la certificatu de invaliditate emis de comisia de munca ??????? pentru ca acel certificat este datat cu data cand te prezinti la comisie nu de cand ai tu handicapu zic aici pentru cei cu handicap din nastere sau de la 1 , 3 ...10 ..14 ani depinde de caz . In aceste cazuri se poate dovedi invalidiatea care eu zic ca e egala cu handicapu ca altfel litera c. a , articolului 84 nusi are valoare. o zi buna sa avetisi ramane discutia astept opinii
Precizez situatia mea curenta - m-am imbolnavit de la varsta de 7 ani, timp in care ambii parinti erau in viata. La 10 ani, tatal meu s-a stins din viata, moment din care am inceput sa primesc pensia de urmas pana in momentul in care mi-am terminat studiile superioare (masterul) la varsta de 24 ani. Dupa ce am incheiat studiile, pensia de urmas nu a mai venit.
Din ce am inteles eu din spusele dvs, ar trebui sa beneficiez si de ceea ce spuneti la litera c. Care ar fi pasii pentru a ma incadra intr-un grad de invaliditate?

Multumesc.
1. V-am spus sa va prezentati la Comisia de expertiza medicala de pe langa Casa de Pensii pentru a obtine certificatul de invaliditate.

2. Comisia va stabili, in baza actelor prezentate de dvs. daca invaliditatea s-a ivit intr-una din situatiile de la art. 84, lit. a) sau lit. b) din lege.

Alte discuții în legătură

Cumulare pensie urmas, indemnizatie handicap plus salariu medeea65 medeea65 Buna ziua, va rog daca puteti sa ma ajutati cu o informatie. Am avut un accident rutier la 15 ani, fractura de coloana...sunt in scaun rulant, am paraplegie, ... (vezi toată discuția)
Pensie ContSters352260 ContSters352260 bunaseara. sunt incadrata in grad de handicap accentuat congenital (dobandit din nastere) pot beneficia de pensie de urmas atat dupa mama cat si dupa tata? (vezi toată discuția)