O sa incerc sa relatez cat mai pe scurt ce au patit cateva persoane apropiate in urma cu 3 ani cu fostul angajator si v-as ruga sa-mi spuneti daca mai exista vreo solutie.
Persoanele in cauza au fost angajati la firma x pana in vara anului 2015. La un moment dat, prin iunie 2015 li s-a comunicat ca firma nu-si va mai desfasura activitatea si ca nu au de unde sa le plateasca drepturile salariale (salariile pe mai si iunie, concediul de odihna si 2 salarii compensatorii prevazute in contract). Salariatii au contactat un avocat si au inaintat o actiune in instanta prin iulie. In 14.08 societatea x a intrat insa in insolventa, fiind numita Y drept lichidator judiciar. De actiunea salariatilor nu s-a ales nimic. A venit vacanta instantelor, apoi dosarul a fost plimbat de la o instanta la alta, abia peste 1 an au fost notificati ca procesul se suspenda intrucat x a intrat in insolventa. Resemnati si fara consiliere salariatii au abandonat demersurile. Zilele trecute au primit o notificare prin care sunt anuntati ca cererea lor se considera perimata, intrucat insolventa lui x s-a incheiat la 25.01.2018
Din ce am inteles eu studiind dosarul pe portal just si citind fragmente din legea insolventei: firma Y, numita de instanta lichidator judiciar avea anumite responsabiliati, printre care si aceea de a-i anunta pe toti creditorii de intrarea firmei x in procedura de insolventa, astfel incat acestia sa poata inregistra cereri de admitere a creantelor asupra averii debitorului X (termenul limita pentru acestea fiind stabilit 29.09.2015). Insa lichidatorul Y, NU a facut lucrul asta, niciunul dintre salariati nefiind instiintati, prin urmare neputand sa incerce sa-si recupereze banii datorati de la X in cadrul procedurii de insolventa. Din ce vad insa, lichidatorul Y a fost descarcat de orice responsabilitati la finalizarea procedurii de insolventa, conform articolului 180 din legea 85/2014. Totusi, articolul 182 prevede ca lichidatorul judiciar poate fi tras la raspundere pentru exercitarea atributiilor cu rea-credinta, ceea ce as spune ca a fost cazul.
As vrea sa va intreb daca un asemenea demers impotriva societatii Y ar avea vreo sansa de succes, intrucat alta modalitatea de a recupera drepturile salariatilor nu cred ca mai exista.