avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Recuperare creante dupa finalizarea insolventei
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Recuperare creante dupa finalizarea insolventei

O sa incerc sa relatez cat mai pe scurt ce au patit cateva persoane apropiate in urma cu 3 ani cu fostul angajator si v-as ruga sa-mi spuneti daca mai exista vreo solutie.

Persoanele in cauza au fost angajati la firma x pana in vara anului 2015. La un moment dat, prin iunie 2015 li s-a comunicat ca firma nu-si va mai desfasura activitatea si ca nu au de unde sa le plateasca drepturile salariale (salariile pe mai si iunie, concediul de odihna si 2 salarii compensatorii prevazute in contract). Salariatii au contactat un avocat si au inaintat o actiune in instanta prin iulie. In 14.08 societatea x a intrat insa in insolventa, fiind numita Y drept lichidator judiciar. De actiunea salariatilor nu s-a ales nimic. A venit vacanta instantelor, apoi dosarul a fost plimbat de la o instanta la alta, abia peste 1 an au fost notificati ca procesul se suspenda intrucat x a intrat in insolventa. Resemnati si fara consiliere salariatii au abandonat demersurile. Zilele trecute au primit o notificare prin care sunt anuntati ca cererea lor se considera perimata, intrucat insolventa lui x s-a incheiat la 25.01.2018

Din ce am inteles eu studiind dosarul pe portal just si citind fragmente din legea insolventei: firma Y, numita de instanta lichidator judiciar avea anumite responsabiliati, printre care si aceea de a-i anunta pe toti creditorii de intrarea firmei x in procedura de insolventa, astfel incat acestia sa poata inregistra cereri de admitere a creantelor asupra averii debitorului X (termenul limita pentru acestea fiind stabilit 29.09.2015). Insa lichidatorul Y, NU a facut lucrul asta, niciunul dintre salariati nefiind instiintati, prin urmare neputand sa incerce sa-si recupereze banii datorati de la X in cadrul procedurii de insolventa. Din ce vad insa, lichidatorul Y a fost descarcat de orice responsabilitati la finalizarea procedurii de insolventa, conform articolului 180 din legea 85/2014. Totusi, articolul 182 prevede ca lichidatorul judiciar poate fi tras la raspundere pentru exercitarea atributiilor cu rea-credinta, ceea ce as spune ca a fost cazul.

As vrea sa va intreb daca un asemenea demers impotriva societatii Y ar avea vreo sansa de succes, intrucat alta modalitatea de a recupera drepturile salariatilor nu cred ca mai exista.

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Reorganizare??? buburuza buburuza soc X, are o creanta imensa fata de soc Y, in urma unor discutii s-a hotarat sa se returneze marfa achizitionata de la soc.Y, asftel Y nu mai are nicio ... (vezi toată discuția)
Probleme drepturi salariale firma aflata in insolventa tdc tdc Buna ziua, Am lucrat cativa ani pentru o firma care din primavara este in insolventa. Ca sa scape de problemele legate de lichidare, patronul, care are ... (vezi toată discuția)
Legea 200 din 2006 plesadst plesadst Buna ziua, Firma la care am lucrat a intrat in insolventa in octombrie 2016 data la care instanta a emis o hotarare de deschidere a procedurii insolventei, a ... (vezi toată discuția)